Ahojte. Mám ebike s Bosch motorom CX 4generacie s chipom 3.0 nad 25km/h + displej KIOX a chcel by som si dať prehrať software na 85Nm. Máte s tým niekto skúsenosť? Je treba chip pri nahravaní odpojiť? Bude chip fungovať aj po upgrade? Ďakujem za odpoved ?
Jednoznačne platí, že čipnutím bicykla všetci porušujete zákon a takýto bajk nemôže jazdiť po verejných komunikáciách. Každý nech si urobí ako uzná za vhodné. Na to že čipovaním sa porušuje zákon a padá záruka upozorňujú dokonca aj predajcovia čipov. Či je zákon v poriadku alebo nie je iná vec. Proste platí v takomto znení a hotovo. Samozrejme, že ľudia s čimpmi to tu budú obhajovať rôznymi prirovnaniami, ale toto sú len ich názory, ktoré nemenia nič na tom, že je to nelegálne.
Joe70: ad odrazky .. ani taku zakladnu vec neovladas, ze nahrada odraziek je reflexna vrstva (podla zakona) ? No mam dost .. hlavne, ze to porovnavas
A logika skuter vs. ebike je ta, ze ten skuter, ak si si nevsimol, ma SPZ a povinnu zakonnu poistku .. a ebike, ktory to ma tiez, ten jazdit nad 25km/h moze, tak nenie problem.
Esteze je tu Nazgul.
Inak 25km/h neni bohvieco, asi to zvolili nejako v suvislosti s cyklotrasami, ale z mojho pohladu je horsie skor to, ze to umoznuje aj tych 25km/h hore kopcom v lese, co je casto 10x vacsi problem. Lebo samozrejme, dnes ziaden motor nema realne obmedzenie na 250w , tak ako by mali mat /uz som takych stretol vela/. To by sa malo riesit, potom by mohol byt kludne limit na rychlost aj 35km/h, uz by to ten motor aj tak neutiahol
Btw, mne osobne je fuk, ci niekto cipuje, alebo nie a nikdy by som to neriesil .. ale to , ako sa chova .. teda hlavne tam, kde ten ebike vykazuje vyraznu vyhodu. Ale to je ina zalezitost .. viem si predstavit, ako by to vyzeralo, ak by sa toto neregulovalo vobec :/
Joe70 Presne takto sa (bez urážky) šíria bludy...
...
Joe70: ad odrazky .. ani taku zakladnu vec neovladas, ze nahrada odraziek je reflexna vrstva (podla zakona) ? No mam dost .. hlavne, ze to porovnavas
A logika skuter vs. ebike je ta, ze ten skuter, ak si si nevsimol, ma SPZ a povinnu zakonnu poistku ...
No neviem kto šíri bludy. Ten zákon stanovuje farbu a umiestnenie odraziek. Ukážte mi tie tretry a športové oblečenie, ktoré tú vyhlášku spĺňa. Väčšina športových dresov nie. A hlavne tretry, ktoré majú odrazky vpredu... Proste porušujete všetci zákon rovnako ako čipnutí ebajkeri. https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-464
A sorry. Čo má spoločné ŠPZ so skúsenosťou jazdca??? Človek bez skúseností na motorke je oveľa nebezpečnejší pre seba alebo okolie na 125 ccm skútri ako ebajker. Nech má ŠPZ aj na hlave. Ide iba o tú logiku toho obmedzenia. Nepolemizujem o tom, že to porušovanie zákona je. Ale nech to kritizujú tí, čo ten zákon dodržiavajú. Pre mňa ako vodiča je cyklista v obľúbenom čiernom Casteli drese bez odraziek oveľa nebezpečnejší ako vysvietený ebajker idúci 40 km/h po ceste. Dokonca na tej frekventovanej ceste je tá rýchlosť 40 km/h často bezpečnejšia ako 25 km/h.
Nazgul: Keď viež dôvod tej dvojplacky na trekkingovom bicykli tak mi ho povedz. Netvrdím, že zámer bol kvôli čipovaniu. Ale fakt by ma to zaujímalo. Mne to ohromne vyhovuje, ale bez čipu mi to nedáva žiadnu logiku. Ten bicykel nie je určený žiadnemu športovcovi. A iba masochista by sa na tom trápil 45 km/h bez podpory motora.
Neviem, či je tá štylizácia zákona fakt až tak ťažko pochopiteľná ale dobre: Zákon stanovuje farbu a umiestnenie odraziek. No a za každou špecifikáciou odrazky je variant: "môže byť nahradené odrazovými materiálmi umiestnenými na odeve alebo obuvi cyklistu"... To sú reflexné pásiky na oblečení a obuvi, prilbách, logá výrobcov, päty či ***** tretier, existujú cyklobundy, ktoré sú kompletne reflexné... Zákon nešpecifikuje, kde a v akej forme, či farbe sa majú na oblečení umiestňovať a vyskytovať... To je ten rozdiel, chápeš?
Je na každom cyklistovi, koľko, a kde má reflexných prvkov na oblečení, či obuvi, stačí rukáv, niečo na chrbáte, alebo gatiach, na tretre a je vybavené, zákonnú normu spĺňa... Druhá vec je, ako zodpovedne pristupuje k svojej vlastnej ochrane... Ja napríklad nosím zadnú blikačku stále, aj v auguste naobed... Ale nie preto, že musím, ale chcem...
K otázke dvojplacky - dizajn kolekcií na ďalší rok sa vždy robí na základe štatistík predaja a požiadaviek zákazníkov... No a tým je asi jedno, či Ti to logiku dáva, alebo nie... Asi nepotrebujú na krosových, či trekkingových ebajkoch lietať 45 km/h...
Aha. Takže na bicykli to musí mať stanovenú farbu, veľkosť, umiestnenie nad vozovkou, na oblečení nie. No ok. Aj tak sa dá vykladať zákon. Ja na Gaerne tretrách vpredu nemám žiadnu odrazku. A fakt si nie som istý, či niekto máte. Čo tak pozerám, málo tretier vyzerá, že má vpredu reflexný prvok. Ja na cesťáku týmto vedome porušujem zákon, ale netvrdím, že nie.
To s tou dvojplackou som nepochopil. Keď zákazníci nepotrebujú lietať 45 km/h, čo sa bez čipnutia ani nedá, načo tam ten prevod 48/11 je. Je to snáď jediný /jeden veľmi z mála/ taký bicykel na trhu. A vďaka zaň. Ale ak to zákazníci nečipujú, nerozumiem na čo je ten prevod dobrý. Je to iba môj názor, ale podľa mňa ak sa im to predáva, tak iba vďaka čipovaniu.
Serte už na celú nelogicku Legislatívu a tešme sa s bicyklovania a kto chce nech si čipne bike kto nechce nech nečipuje Ja si ho časom určite Čipnem. Neodcudzujme sa tu za to. Su na svete ovela horšie veci a nikto to nerieši ????
Áno, presne si to vystihol... Nijaké špecifikácie o umiestňovaní odrazových materiálov na odeve alebo obuvi cyklistu v paragrafe nie sú (čiže ani to, či máš, alebo nemáš mať reflexný prvok na ***** tretry)... Jediným ako tak smerodajným určením je odkaz STN EN 13356, či STN EN 471 + A1, ale aj to len v rovine odporúčania... Takže to pokojne môžeme nazvať aj dierou v zákone, ktorá ale "zaručuje" to, že cyklisti bez odraziek, ktorí majú aspoň nejaké reflexné prvky na odeve, či obuvi, zákon neporušujú... No a k dvojplacke už len jedno: Prevod 48/11 nájdeš aj na neelektrických krosoch/trekoch... Znamená to, že aj tam sa počíta s lietaním 45 km/h? Alebo načo tam potom taký prevod je? A skončime, toto nikam nevedie, iba "zasierame" vlákno... Ebajku zdar...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A logika skuter vs. ebike je ta, ze ten skuter, ak si si nevsimol, ma SPZ a povinnu zakonnu poistku
Esteze je tu Nazgul.
Inak 25km/h neni bohvieco, asi to zvolili nejako v suvislosti s cyklotrasami, ale z mojho pohladu je horsie skor to, ze to umoznuje aj tych 25km/h hore kopcom v lese, co je casto 10x vacsi problem. Lebo samozrejme, dnes ziaden motor nema realne obmedzenie na 250w , tak ako by mali mat /uz som takych stretol vela/. To by sa malo riesit, potom by mohol byt kludne limit na rychlost aj 35km/h, uz by to ten motor aj tak neutiahol
Btw, mne osobne je fuk, ci niekto cipuje, alebo nie a nikdy by som to neriesil .. ale to , ako sa chova .. teda hlavne tam, kde ten ebike vykazuje vyraznu vyhodu. Ale to je ina zalezitost .. viem si predstavit, ako by to vyzeralo, ak by sa toto neregulovalo vobec :/
...
A logika skuter vs. ebike je ta, ze ten skuter, ak si si nevsimol, ma SPZ a povinnu zakonnu poistku
No neviem kto šíri bludy. Ten zákon stanovuje farbu a umiestnenie odraziek. Ukážte mi tie tretry a športové oblečenie, ktoré tú vyhlášku spĺňa. Väčšina športových dresov nie. A hlavne tretry, ktoré majú odrazky vpredu... Proste porušujete všetci zákon rovnako ako čipnutí ebajkeri.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-464
A sorry. Čo má spoločné ŠPZ so skúsenosťou jazdca??? Človek bez skúseností na motorke je oveľa nebezpečnejší pre seba alebo okolie na 125 ccm skútri ako ebajker. Nech má ŠPZ aj na hlave. Ide iba o tú logiku toho obmedzenia. Nepolemizujem o tom, že to porušovanie zákona je. Ale nech to kritizujú tí, čo ten zákon dodržiavajú. Pre mňa ako vodiča je cyklista v obľúbenom čiernom Casteli drese bez odraziek oveľa nebezpečnejší ako vysvietený ebajker idúci 40 km/h po ceste. Dokonca na tej frekventovanej ceste je tá rýchlosť 40 km/h často bezpečnejšia ako 25 km/h.
Nazgul: Keď viež dôvod tej dvojplacky na trekkingovom bicykli tak mi ho povedz. Netvrdím, že zámer bol kvôli čipovaniu. Ale fakt by ma to zaujímalo. Mne to ohromne vyhovuje, ale bez čipu mi to nedáva žiadnu logiku. Ten bicykel nie je určený žiadnemu športovcovi. A iba masochista by sa na tom trápil 45 km/h bez podpory motora.
Je na každom cyklistovi, koľko, a kde má reflexných prvkov na oblečení, či obuvi, stačí rukáv, niečo na chrbáte, alebo gatiach, na tretre a je vybavené, zákonnú normu spĺňa... Druhá vec je, ako zodpovedne pristupuje k svojej vlastnej ochrane... Ja napríklad nosím zadnú blikačku stále, aj v auguste naobed... Ale nie preto, že musím, ale chcem...
K otázke dvojplacky - dizajn kolekcií na ďalší rok sa vždy robí na základe štatistík predaja a požiadaviek zákazníkov... No a tým je asi jedno, či Ti to logiku dáva, alebo nie... Asi nepotrebujú na krosových, či trekkingových ebajkoch lietať 45 km/h...
To s tou dvojplackou som nepochopil. Keď zákazníci nepotrebujú lietať 45 km/h, čo sa bez čipnutia ani nedá, načo tam ten prevod 48/11 je. Je to snáď jediný /jeden veľmi z mála/ taký bicykel na trhu. A vďaka zaň. Ale ak to zákazníci nečipujú, nerozumiem na čo je ten prevod dobrý. Je to iba môj názor, ale podľa mňa ak sa im to predáva, tak iba vďaka čipovaniu.
http://www.en13356.com/wp-content/uploads/2009/03/DIN_EN_13356-2001.pdf
... s výnimkou príspevku hneď nad mojím.
Kludne sa opýtaj ak budem vedieť poradím