Na svojom HT mam XT8100, ktore su super a nemam voci nim ziadnu vytku, siel som uz aj na celopere s MT5 a tiez sa mi zdali ok. Lenze to neboli elektrobiky, kde ta hmotnost je predsa len kapanek vyssia.
Napriek tomu sa pre istotu spytam, idealne ludi, co ich maju na svojich ebikoch. na za a proti, kedze cenovo ide o rovnaku kategoriu, ze do ktorych brzd ist.
Pripadne, ci ma zmysel uvazovat o MT5 estop, ci dokonca o XT8120.
Moja vaha je 85kg, jazdenie je rekreacne, ale zacinam skusat okrem lesnych cesticiek aj rozne prirodne traily, do parkov s elektrom neplanujem ist ani v buducnosti, ziadna divocina, mam rodinu, deti, hypoteku, ale obcas si rad zaspominam, ze ked som bol mlady a vsetko mi bolo jedno...proste rychlost je adrenalin;o).
posledný komentár: 22. 12. 2021 o 16:10
Na Magury zase niektori pindaju, ze su kusave a ze XTkecka vedia lepsie rozlozit brzdnu silu, takze zatial som prikloneny na stranu tych XT8100 najviac.
Rozpocet mam aky chcem, bezpecnost je prvorada, ale nerad by som kupoval zbytocne nejaky overkill co zdaleka nevyuzijem, navyse chcem aj teleskopicku sedlovku rovno menit, takze nie je to az tak jedno, ci ma to cele vyjde na 500 alebo 1000 eur.
Za 500 eur mozem nieco pekne kupit detom;o).
kup si MT5 a k tomu MDR-P rotory
Mne sa zdali tie brzdy identicke, ked som skusal, aj ked lepsi pocit som mal z mojich Xtecok, co moze byt sposobene tym, ze ich viacej poznam a Magury som skusal par minut len.
Dnes som mal napriklad chvilami pocit, ze tie MT200 pri zjazde az take zle neboli, ale to asi posluchali viac lebo vedia, ze podju zachvilu dole;o).
Ja mam na bajku SLX7120, cenovy rozdiel 80-100usd v cene setu som investoval tam, kde je to citit. Tzn. kolesa, pruzenie, nie packa ktora ma par gramov viac. Free stroke adjustment mi IMHO netreba
https://flowmountainbike.com/tests/shimano-slx-m7120-4-piston-disc-brake-review-2/
CI kupis to ci ono, ak to bude 4 piestik kupis dobre. Este mozes pozriet Saint a ZEE, ale ak vidim ako ludia jazdia tak hocico je OK
Ja som zacinal na Authorovi Mystic pred vyse 30 rokmi a ubrzdil som tiez vsetko co som potreboval;o).
Este prolog...mnoho diskutujucich tu ma nulovu empatiu a vzdy vsetko posudzuju zo svojho pohladu. To nie je problem, problem je, ze to vydavaju za univerzalnu pravdu. Uz som mnohokrat pocul reci o tom ako je blbe jazdit na bicykli, ktore nema pevne osi, boost vidlicu, ci min 150mm zdvih, ako je blbost si kupit elektrobajk za 2k, ako je hlupost jazdit HT, ked tu mame celopera...a pod.
Bolo by fajn vzdy vediet kto je na druhej strane ako prijimatel takychto rad....napriklad ja som starsi clovek, ale mam este nedospele deti, hypoteku, auto na splatky a pod a tak nejazdim divocinu, ale zase nie som dochodca, ktory sa zlakne terennej nerovnosti, ci nejakeho zjazdu po prirodnom traily, ktory si chce uzit aj vo vyssej rychlosti. Nakoniec do lesa chodim aj s chlapcami, ktori by mi mohli byt detmi. A stiham im celkom.
Takze moje pocity.
Brzdy brzdia lepsie ako povodne MT200 jak ucinnostou (hlavne predna to bolo citit) tak rozlozenim sily, su to 2 fingers packy a dole som zisiel bez vyraznej namahy na rukach, ktoru som pocitoval pri MT200.
Moj subjektivny pocit je, ze brzdam verim, ze ma zastavia tam kde potrebujem.
Samozrejme otazka ja akoby som sa citil pri 4piestoch, za mna pravdepodobne rovnako, pretoze ked som skusal na klasickych MTB rozdiel medzi MT5(4 piest) a mojimi MT8100 (2piest) som necitil. S oboma brzdami som sa citil bezpecne, pocitovo boli pre mna +- rovnako.
Ak sa casom ukaze, ze som sa mylil kludne to tu napisem, ale zatial spokojnost. Brzdim lepsie ako pri starsich brzdach, vyviniem vyrazne mensiu silu pri brzdeni a brzdam verim.
Mozno ak sa casom vyviniem tak, ze zacnem chodit do bikeparkov, nebodaj skakat, alebo jazdit rychle flow traily zmenim nazor, ale za mna to bola dobra volba, pretoze brzdy splnaju presne to, co som od nich pozadoval.
Takze nie, pre mna nie su tieto brzdy na ebike uplne nanic, boli lacnejsie ako MT5, rozumeju si s povodnymi kotucmi a ja im zatial nemam ci vycitat.
Odporucali ste SLX 4piestikove, môžem teda objednať aj túto verziu na ten ebike, alebo treba pohladat niečo iné?
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/kotucove-brzdy/shimano-brzda-hydr-slx-m7120-predna-cierna-post-mount-1000mm-had--plat-n03a.html
savings Shimano SLX M7120 predná štvorpiest. brzda, Post Mount, 1000 mm + plat. N03A
115 € savings
MOC 175 €Tesim sa ze uz aj shimano to pekne vysvetlilo na stranke ze to nerobi nic s platnickami ale len s pakou:
https://bike.shimano.com/en-US/technologies/component/details/free-stroke.html
Staci ten blend na SLX vybrat a dat tam srobik a je to tam tiez . 6100/6120 uz ma rozdielnu paku aj strmen ale stale pouziva vsetky technologie vyssich sad aj rovnake platnicky, takze len nevyzeraju "tak dobre" a su tazsie.
V podstate brzdy shimano a pouzite technologie su uz 3 generaciu od roku 2011 od uvedenia XTR985 rovnake. Meni sa dizajn a niekto hovori o lepsom chode, ale to moze byt len efekt z nakupu noveho
Ak ti vyhovovali 2 piesty m675 s 7120 budes absoutne spokojny, su na pocit totozne len budu lepsie brzdit. Keby slo o € a zohnal by si 6120ky vyrazne lacnejsie tak tym nic nepokazis , ale ak bude rozdiel par 10 € tak by som siel do SLX.
Kedysi XT a SLX pouzivali keramicke piestiky, deore nie , neviekm ako je to v sucasnej genaracii. Zmysel ak som pochopil spravne bol v tom aby sa tak teplo neprenasalo do oleja a asi aj ta keramika ma mensiu roztaznost.
Ja si myslim, ze nesklamu, pretoze mna tu kamenuju za 2 piesty, ale zobral som ich presne z rovnakeho dovodu ako uvadzas ty...poznam ich zo svojho HT, vyhovuje mi packa, brzdny ucinok, davkovanie, sila.
Vedel som do coho idem, Magury som nechcel riskovat ako nieco nove a 8120 ako 4 piesty boli o vyse stovku drahsie.
A som po 2 jazdach v narocnejsom terene spokojny, ta vaha cca 10 kg navyse oproti klasickemu HT brzdam nevadi.
Btw mam 85kg, cize podobne ako ty.
Srovnání mám dobré, pravidelně střídám:
- ebike XT 8120 203/203 kotouče (aktuálně organiceké desky s chladičem, ale měl jsem tam i sintry a ty bez chladiče)
- klasika full SLX BR-M7100 203/180 kotouče a 180/160 kotouče (aktuálně sintry)
- klasika HT SLX BR-M7000 180/160 kotouče (aktuálně organiky)
k tomu jsem předtím více let jezdil na všech kolech svojich kolech slx br-m675 (a také jak organiky, tak i sintry)
Opravdu znatelněji výrazně slabší varianta jsou akorát dvoupístky + 180/160 kotouče + organiky. Tam už je to znát hodně. Už jen sintry na téhle variantě brzdí znatelně více. Na 203 kotoučích už sem sintry až tak rád neměl, zbytečně kousavé (i když u čtyřpístků i přes největší výkon to ještě bylo celkem dobré, jak jsou o něco lépe dávkovatelné, ale stejně tam teď vozím organiky).
Mám ale 71kg, výrazně těžší jezdci mohou ocenit více sintry i na větších kotoučích než já.
S přehříváním nemám problém ani u dvoupístků 180/160 + organiky (i když s chladičem). Je ale pravda, že na HTčku klasice (kde tohle vozím), tak na tom nikdy nedostaly tak velký záhul v horách jako na fullech (HTčko si na dovolenou v horách někdy ani neberu vůbec a když už, tak pak používám jen když moc prší a je moc bahna a nechce se mi do pořádného terénu).
Přitom tedy před mnoha lety, když jsem kdysi dávno vozil Formule ORO K24, tak ty jsem v kombinaci 180/160 kotouč + organiky uvařil v horách vícekrát. Tam jsem pak musel vozit výhradně sintry, abych to vyřešil.
na ebajkoch mam vyskusane mt520 (4piest), mt7120 (4piest) a teraz mt7. Vsetko 203/203 kotuce.
uz mt520 s 203 kotucmi brzdi velmi dobre. vyhoda tej brzdy, ak je dostupna samozrejme je, ze je lacna, ma SW, paku ma 1 prstovu a v pohode sa tam zmestia lepsie platne. Co sa oficialne samozrejme nikde nepise, ale H03C Metal Pads s chladičom co su ofic do Saint, tak tam pasuju v pohode. Len ich treba otocit, alebo dremelom zbrusit jeden "cooling fin".
mt7120 su samozrejme s 203 kotucmi skvele. Sprevadza ich typicky ON/OFF feel kedy cloveku co prvykrat brzdi s brzdou tejto kategorie takmer vypadnu oci po tuknuti do packy.
MT7 boli do momentu kedy sa zabehli mierne letargicke. Ale dnes
U Shimano čtyřpístků bych ani s 203mm kotoučem ještě o ON/OFF pocitu vůbec nemluvil. Za mě jsou tedy dávkovatelné naopak hodně dobře. K tomu ale chce mít srovnání s nějakou opravdu hodně kousavou výkonou brzdou.
Vozil jsem ještě na 26" kolech Formula The One 180/180mm (to je srovnatlené jako 200/200mm kotouče na 29" kolech) a sintrované desky. A tohle bylo opravdu ON/OFF. Mám citlivé (a slabé prsty) a vždy jsem měl raději kousavější brzdy, ale tohle byl extrém i na mě. U zadní brzdy stačilo lehce ťuknout do páčky a už bylo zablokované kolo (i když bylo dostatečně zatížené s pořádným pláštěm). To byl jediný případ, kdy jsem opravdu hodně chtěl dát menší kotouč, který by to trochu zlepšil, jenže na daném rámu nešlo použít 160mm kotouč. A byl to také jediný případ brzd, co jsem kdy vozil, kdy se mi občas stávalo, že jsem zadní zablokoval, i když jsem nechtěl.