Ahojte,
mám MTB HT (Kellys GATE 70 29" - model 2023), ale jazdím s ním zhruba 85 % asfalt (cesty, lesné cesty, cyklocesty), 10 %
gravel (poľné cesty, štrk) a 5 % les. V zásade ten gravel a les sú len ako spojky medzi asfaltovými úsekmi. Jazdím len v dobrom počasí, za sucha, ale často sú v tieňoch vlhké alebo mokré úseky. Väčšinou jazdím 65 - 80 km, občas okolo 1OO km. Lokalita je Pezinok a okolie (vrátane Malých Karpát).
Pozn.
Viem, že MTB HT je na tento typ jazdenia možno zbytočný, ale dôvodom je zvyk (nikdy som nemal cesťák ani barany), pohodlie a teraz aj zdravotný dôvod (viac ako 20 titánových skrutiek a 2 tyče v chrbtici).
Potreboval by som poradiť, aké obutie zvoliť na blížiacu sa sezónu (188 cm, 80 kg), keďže aktuálne mám MICHELIN Country Race´r 54-622 (29x2.10). Na tých povrchoch čo jazdím je tento pôvodný plášť nič moc, je to hlučné, pomalé (aj s ním dokážem jazdiť po rovinách slušne cez 30 kmh) a grip na vlhku a šotolinke slabý. Na starom MTB HT mám Continental Contact 26x1.75 (dosť starý), s tým mám celkom dobrú skúsenosť. Iné skúsenosti s plášťami nemám, od 2015 do 2022 som kvôli chrbtici vôbec nejazdil. Jazdím s dušami a zatiaľ neuvažujem prejsť na bezdušáky (jazdím max. 2x týždenne, viac nestíham). Pozeral som na gravel alebo treking plášte, ale neviem si vybrať.
Hľadám niečo rýchle v rozmere 1.65-1.75, resp. 40-44 (nech to na tom HT úplne blbo nevyzerá), s dobrým
gripom a odvaľovaním, nejakou ochranou proti defektu a prerazeniu.
Za každú radu Vám budem vďačný

Peťo
P.S.
Malo by zmysel uvažovať o nejakom kros/fitnes/hybrid/gravel
biku s rovnými riadidlami a pevnou karbón vidlou (napr. Marin DSX 3)?