Druhá vec je, že pri radení na predný najľahší (z dvoch možných) a zadný 8stupeň (z deviatich možných) mi z osmičky prepne/preskoči na 9tku. Pri prednom silnejšom som to neodsledoval. UŽ toto mi trošku evokuje bicykel vrátiť..
Trošku neviem kudy z konopy.
Skôr je otázka, že čo si čakal a prečo nevieš, či si dostal čo si chcel
A nastavenie prehadzovacky najdes ako sa robi na nete, nie je to nic strasne. Malu by tam byt dve skrutky urcujuce krajne polohy a na konci bowdenu bud na prehadzovacke vzadu alebo pri packach na riadidlach by mal byt taky otocny valcek, ktorym sa da presnejsie nastavit poloha presmykovaca.
Neviem či som s ním nestotožnený alebo mi chýba len presvedčenie, že som hovno bez kondičky.
Lu-SVK myslim, ze je to len o zvyku, hlavne ak nie si navyknuty na slapanie. Telo si na to musi trosku navyknut. Tiez nemam extra silu ani kondicku a ist do kopca neznasam odjakziva, ale viem aky je to obrovsky rozdiel, ked po zime na jar prvykrat sadnem na bike a ked idem takto uz skoro na jesen. Je to namahava aktivita a neda sa cakat, ze svist vetra okolo usi bude zadarmo. To tak s e-bikeom
Je inak aj jeden pomerne rozsireny fakt (resp. skor to bol vyrok nejakeho znameho cyklistu) ohladom bicyklovania a to ten, ze s postupnym treningom to nikdy nezacne byt pre cloveka lahsie, iba zacne chodit rychlejsie a vydrzi ist dlhsie.
Rambler si uzivam a som zatial max. spokojny so sprevodovanim 2x9 a nemal som s tym problem ani na asfalte z kopca ani v stupaniach v upati Slanskych vrchov. Samozrejme treba mi popracovat na kondicke, ale... manzelka ma podobne tazky bajk a kolesa 27,5" a prekvapilo ma, ze hoci doma casto maka tzv. high intensity treningy a ma do 50kg (ja cca 77), nedokaze so mnou udrzat tempo ani pri stupaniach. Ja som dokopy nesportoval nic predtym.
Plaste 2,25 su OK, nemam s cim porovnat, ale nemam pocit, ze ma brzdia. Skor mi vadi uzky 19 mm rafik a tym aj "ziarovkovy" profil plasta v priereze. Neda sa na nom ist "bez ruk"
Co sa tyka preskocenia retaze, pri pouziti mensieho prevodnika vpredu a 8 vzadu tak je to zvlastne, ale pravdepodobne len treba doladit lanko k zadnej prehadzovacke. No je tam aj krizenie retaze tak pouzi radsej vpredu vacsi prevodnik a vzadu 4 alebo 5. Bude to cca narovnako ale retaz nebude tak krizena.
budem sa určite opakovať lebo som to písal niekedy iným... na 29" to ide "jedna báseň" ...(už som skúšal aj 27,5 lebo polovičke som na jar taký kúpil)
v obchode by ti možno povedali že križuješ reťaz (viď obrázok v odkaze dolu-akurát že na 2x8 som nenašiel) skús sa na to pozrieť keď stojíš zhora či nie je príliš šikmo
skús nafúkať pneu na max.tlak ak sa ti zdá že to ide ťažko,neviem aké sú tie plášte,nenašiel som narýchlo popis, prinajhoršom ich môžeš vymeniť za iné
kondička je dôležitá...ja som minule išiel na HT 29x2,25 od Zlatej Idky do KE za dvoma žiletkármi v kuse okolo 40km/h
ja som prešiel z 26 na 29 a je to jedna z najlepších vecí čo som ohľadom cyklistiky urobil...
takže...skúšaj...trénuj...
https://www.najsport.sk/blog/ako-spravne-radit-rychlosti-na-bicykli
Prevody su 2x9 - ja pri malom 22z vpredu vacsinou pouzivam vzadu od 1 do 6 a pri vacsom 36z vpredu potom vzadu pouzivam od 3 do 9. Preto som pisal, ze vpredu 22 a vzadu 8 (a 9) nastava krizenie.
Trekingove bicykle maju obycajne pruzinove vidlice, resp. maloktory ma vzduchovu. Ty mas vzduchovu - bud rad. Co sa tyka valiveho odporu, to je o plastoch, kup si poriadne plaste, s tvrdou zmesou a hladkym vzorom. Napr. tieto do predu aj do zadu: https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/mtb/29/maxxis-ikon-29x235-3c-exo-tr-plast-kevlar.html
Toto nie je dovod na vratenie, resp. urcite by to ako dovod na vratenie neuznali, treba akurat nastavit radenie, bezna vec.
cakipeto vidím, že sme obdobné prípady, síce som sa nevrátil po 20r ale možno intenzívnejšie dozadu ako mladší harant keď som mal asi okolo 15r. Vtedy to bolo nejaké jednoduchšie, celý deň na biku a v pohode. Manželka má horší a starší bike, tiež ho oprášila asi po 10r a musím priznať, že ma rozbila.
xyz áno kríženie mi bolo vysvetlené už, ale zaujímavosť je (2x9rýchlosť), že na deviatke sa drží proste, problém je s osmičkou prevodom. Musím to nejako vyladiť a lepšie odlsedovať. Pri efekte krížení som počul mierne "rapkanie" alebo ako to nazvať, mal som pocit že je niečo nie v poriadku s bikeom ale očividne je to normálna vec.
Očividne mi neostáva nič iné ako prestať plakať a makať.