Čauko, hľadám HT do 2000 eur, mám 176 cm 66 kg. Prevažne budem jazdiť čo sa bude dať aj cesty aj trail. Už som tak niečo nakukal ale chcel by som si nechať poradiť od viac skúsenejších(bude to môj 2 bike iba). Našiel som kellys gibon 50 no neviem sa rozhodnuť medzi 27.5 alebo 29" kolesami poprípade ak viete o nejakom biku, ktorý by poprípade mal lepšie komponenty? Ďakujem za všetky odpovede.
Ahoj. Gibon 50 nie je zly vyber, najmä su tam celkom dobre komponenty, ale skus pozreť aj commencal meta ht, rockmachine blizz trl v najvissej konfiguracii, nukeproof scout… dnes uz vedu 29 kolesa ktore maju lepsiu priechodnost, ale z vlastnej skusenosti pre mna su 27,5 obratnejsie a lepsie sa mi na tom jazdi a to mam 183cm a L-kovy ram. Ale ak sa mozem spytat, tak vies aky chces mat zdvih na vidlici ?
Zdvih minimalne 120 určite aby som nemusel neskôr zbytočne meniť vidlicu myslim že mi to bude stačiť. A skúsim pozrieť aj na tie ktoré ste mi odporučil.
Tak potom tie tipy ktore som vam odporucil vyhovuju, lebo maju 140 a viac. Skuste pozret este znacku canyon a Marin aj ked marin HT maju len 130mm zdvih
To je XC bike…ma to len 100mm zdvih. A neviem co su to za rafiky a naboje, nepoznam to takze neviem co je to za kvalitu. Ale ak chcete skakat a chodit po trailoch, robit bunnyhopy, dropy atd, tak na to to neni
Gibon 50 je trailovy bike s pomerne univerzanou geo. Taky one bike for all s trailovou DNA. A nastastie ma aj teleskopku. Bez teleskopky v tejto kategorii ani nepozeraj.
Skus aj srdce zapojit. Bude ti potom ten bike chutit omnoho viac ako ci tam je taky srobik alebo onaky srobik. Mne sa Gibon paci, co som mrkol na rychlo ma v danej cene vyrazne lepsie komponenty. Geo je univerzalnejsia. To si mysli mze aj viac sedi definici slova trail. Meta je robena skoro ako zjazdovy hardtailovy bike co vyzera cool ale vsetko ma svoje minus.
Gibon 50 je ak dobre chápem skôr bik viac do terénu ( z kopca do kopca ) ako terén/cesta. Viď. malý prevodník, väčší kotúč vzadu, hrubšie plášte, väčší zdvih a agresívnejšia geometria. Za mňa radšej 27,5 kolesá. Lepšia obratnosť, nižšia hmotnosť, lepšia skladovateľnosť v byte a lepšie sa prevážajú v malých dodávkach napr. Opel COMBO Peugeot PARTNER apod. Také Lko na 29"inách ten zadok celkom slušne zabije ( v celku ) keď tam chceš dávať ďalší bik. Také 26"ky som dával 3 ( nerozobraté ) +človeka
To je teda parameter pri výbere bajku, či sa dobre skladuje v byte alebo sa zmestí do Opla alebo Peugeotu 🤦
29" stabilnejší vo vyšších rýchlostiach, lepšia priechodnosť terénom, hmotnostný rozdiel zanedbateľný, keď na tom chceš jazdiť aj po ceste ako píšeš tak radšej 29"
Ak chces jazdit aj asfalt tak jednoznacne 29ky kolesa preboha. Aj priechodnost terenom je suverenne lepsia na 29nach. Tych moznosti je neurekom v tejto kategorii. Pomaly kazdy vyrobca uz robi trailove HTcka. Pozri napr aj Kona Honzo, Canyon Stoic.. Ghost Nirvana by tiez mohol posluzit.
29 na štýl jazdy, výšku, iné nerozmýšľaj. Mám 172 cm prvý full som mal 27,5 ostal ako zimak, druhý 29 jazdím cely rok, je to pri presunoch a dlhých jazdách obrovský rozdiel. A v teréne ani nehovorím priechodnosť atď. 27,5 ma svoje miesto pre nižších 160-165 cm ženy a podobne, mám kamaráta ktorý mal roky 27,5 pri výške 196 cm reku prečo, no predali mu v obchode, vlani zobral od kamaráta Scott Spark 29 a že konečne ma bajk a ide ako guľa.
dobi235:
vieš, keď máš malý byt a musíš ten bik v ňom denno denne obchádzať tak ten parameter začína byť pre niekoho zaujímavý plus trepanie sa s ním po nie moc širokom schodišti (nemyslím hmotnosť ale veľkosť ). Tak isto ako keď vlastníš niečo ako Opel COMBO a chceš ten bik pravidelne voziť ešte s niečím navyše.
Hmotnostný rozdiel zanedbateľný? pre mňa je zas tá vyššia priechodnosť terénom zanedbateľná, takže?
ale nerozpruďujme debatu 27,5" vs 29", ja som dal len svoje postrehy a každý si môže z toho vybrať to čo sa mu hodí. Na koniec ale zostáva holý fakt že vždy je niečo za niečo, čo má klady to má aj zápory a naopak.
Ja som pred týždňom kúpil Gibon 30 aj v recenziách napr trailhunter mal Gibon a skúšal ho a aj podľa neho pre začiatočníka ale ktorý chce mať fakt kvalitný bike je možno Gibon 50 zbytočne dráhy a že skôr by išiel do Gibon 30 hlavne kvôli cene. A až úplne taký velikánsky rozdiel tam nebude v komponentoch a samozrejme tie si časom vieš kúpiť aj lepšie jak sú na Gibon 50 a za mňa Gibon 30 je súper teleskopka je brutál a 140mm zdvih ani nehovorím prejdem úplne všetko ???
Kamec, ty na tom budeš jazdiť, takže je to na tebe, či 27,5 alebo 29.
Ak mám malý byt, tak vyberať stroj, kde sú 760mm riaditká ale riešiť to, že koleso má o necelé 2cm menší polomer pri 27,5 kolesách mi príde trocha odveci. Rozdiel medzi 27,5 a 29 palcami je 3,81cm,
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
29" stabilnejší vo vyšších rýchlostiach, lepšia priechodnosť terénom, hmotnostný rozdiel zanedbateľný, keď na tom chceš jazdiť aj po ceste ako píšeš tak radšej 29"
vieš, keď máš malý byt a musíš ten bik v ňom denno denne obchádzať tak ten parameter začína byť pre niekoho zaujímavý plus trepanie sa s ním po nie moc širokom schodišti (nemyslím hmotnosť ale veľkosť ). Tak isto ako keď vlastníš niečo ako Opel COMBO a chceš ten bik pravidelne voziť ešte s niečím navyše.
Hmotnostný rozdiel zanedbateľný? pre mňa je zas tá vyššia priechodnosť terénom zanedbateľná, takže?
ale nerozpruďujme debatu 27,5" vs 29", ja som dal len svoje postrehy a každý si môže z toho vybrať to čo sa mu hodí. Na koniec ale zostáva holý fakt že vždy je niečo za niečo, čo má klady to má aj zápory a naopak.
Ak mám malý byt, tak vyberať stroj, kde sú 760mm riaditká ale riešiť to, že koleso má o necelé 2cm menší polomer pri 27,5 kolesách mi príde trocha odveci. Rozdiel medzi 27,5 a 29 palcami je 3,81cm,