Ahojte, moj prehlad bicyklov ustal niekde v obdobi, ked sa este pocitali prevody 3x... Ja mam 3x9 a mnazelka ma stary srot 3x7. Chcela by nieco lepsie, aby stihala za mnou do kopca. Ale teraz som trosku mimo. Videl som, ze niektore maju len 2x9, niektore len 1x10 a pod. Ktora varianta by sa co najviac priblizovala alebo bola alternativou k mojim 3x9 (to uz tazko zohnat). Vdaka za objasnenie.
Ideálne je, keď máte na viacerích bicykloch rovnaký počet prevodov a môžete meniť reťaz komu sa zoderie skôr
Rozumiem. Tato veta na ktoru sa pytam je teda dost nestastne napisana. Chcel si povedat ze ak su v domacnosti bicykle len na jeden rychlostny system retazi tak staci mat nahradne retaze jednej rovnakej rychlosti. Avsak pocet prevodov moze byt 3x9, 2x9, 1x9 a stale vies pouzit 9 rychlostnu retaz, cize pocet prevodov na to nema vplyv. Mozno si chcel povedat pocet rychlosti alebo prevodov na kazete.
A to "komu" tam bolo pre mna tiez dost matuce kedze si nespomenul vymenu za novu retaz ale iba vymenu retaze takze som to prirodzene pochopil ako vymenu retaze medzi dvomi bicyklami s rovnakym poctom prevodov cize i predpokladanou rovnakou dlzkou retaze. Tam mi ale zase nesedel ten predpoklad ze dlzka retaze by bola rovnaka. V druhom prispevku si ale doplnil ze ide o 2 rovnake bicykle, cize i rovnake prevody, pocet zubov, dlzku zadnej stavby a teda i dlzku retaze.
No to urcite ano to nehovorim len chalan hore pise ze ma bajky aj 1x11 aj 1x12 a 3x9 a vybral by si 3x9 takze u neho peniaze problem nejsu, tak ma zaujima preco ho ma najradsej. J asom sa vozil aj na 2x aj 3x aj 1x a urcite by som svoj 1x za nic nevymenil, tak som chcel vediet ako sa na to pozera on a preco mu vyhovuje viac 3x
Ja by som tiez uz za nic 1x nevymenil, jedna z najlepsich veci ake cyklisticky priemysel vyprodukoval(podla mna). Lenze ja jazdim 99% teren a stretavam ludi co nato vkuse nadavaju ze tomu chybaju prevody atd… tak ked si ludia kupuju fully a vozia sa na tom po hradzach… preto mu pisem nech vezme 3x9, lacnejsie, lahsie na udrzbu(pokial nejazdis blato), retaz vydrzi dlhsie(aspon by mala, ved je hrubsia)…
stevo9 to co si popisal hore su celkom extremne pripady alebo nepravdy.
- shimano deore kazeta aj pri dnesnych premrstenych cenach stoji 90€, nie 200-400€, aj ked ano nieje to 10-52 ale 10-51 - hore 1 zub nehra rolu.
- absoutnej vacsine ludi bude jej rozsah 10-51 stacit. V ramci toho kalkulatora budu pomery prevodov :
najlahsi 0,65-0,67 a to uslape ktokolvek akykolvek kopec, lahsi netreba
najtazsi 3,3-3,4 , to pri kadenci 80 dava tak 33km/h, na univerzlalnom horskom bajku, naozaj niekto nepotrebuje chodit 40 a viac po asfaltke. A nepotrebuje prevod 44x11 napr
- najmensie pastorky na shimano kazety sa daju kupit samostatne, 10+12 stoji do 20€, a potom vacsie po 5€ kus. takze kazetu vyhadzovat netreba.
- suhlasim ze vacsine ludi pri 11r 11-51 kazete moze najrychlejsi alebo najpomalsi prevod (podla prevodnika) chybat, ale pri 10-51 uz nie.
- ja som presiel na vsetkych bajkoch doma na shimano 12s a mam len jednu nahradnu rachlospojku, ale mat v brasnicke 10/11/12 nevidim problem
- pri 2x11 ktore si nahodil do kalkulatora je maximalny rozdiel v prevodnikoch 10z , nie 14 ako si tam nahodil, tj, 2x11 a 1x12 shimano ma takmer rovnaky rozsah.
- som asi divny ale sam mam len 1 bicykel a ked sa retaz opotrebuje kupim novu, nepotrebujem ich skladovat v chladnicke do zasoby
Ja by som tiez uz za nic 1x nevymenil, jedna z najlepsich veci ake cyklisticky priemysel vyprodukoval(podla mna). Lenze ja jazdim 99% teren a stretavam ludi co nato vkuse nadavaju ze tomu chybaju prevody atd… tak ked si ludia kupuju fully a vozia sa na tom po hradzach… preto mu pisem nech vezme 3x9, lacnejsie, lahsie na udrzbu(pokial nejazdis blato), retaz vydrzi dlhsie(aspon by mala, ved je hrubsia)…
A z jeho opisu mi prislo ze sa nechystaju jazdit ani xc ani enduro, proste 3x9 omnoho praktickejsie.
A netvrdim ze by som 3x9 vzal ja ?, pisem nech si to vezme on
rody ano s fullom po hradzi, po asfalte a potom odbočka na výhliadku a trail.
marek_K podla kalkulačky by bolo treba 53z. Aj teraz pri viac prevodníku chyba pocitovo ešte 1 pastorok. Pocit neoklameš. Idem do kopca, ide sa tažko, tak stlačím páčku na lahší prevod a zistím že idem už na poslednom. Po asfalte na 20km vzdialenosť-200m pokles, zas točím naprázno, lebo kolesá sú menšie a vlečiem sa ako slimák.
Šiel som s kamošom a do kopca som mu nestačil. Keď sme si biky vymenili (rovnaké kolesa), on väčši rozsah prevodov, na mojom to tiež nevyšiel. Ale to bola stojka, kde je normálne zosadnúť, s výnimkou ebikov. Keď na biku ležím a moc rýchlo nešlapem, predné koleso nedvíha. Tak som kúpil s najvačšim rozsahom a aj tak mi to nestačí.
11sp kazetu som kúpil za 40€ a pri viac prevodníku krajné pastorky tak často nepoužívam, ale občas ano. Šetrím každé euro. Je to aj podľa príjmu a výdavkov domácnosti. 11sp reťaz 13€, 12sp 26€. Spojka 11sp 2€, 12sp 5€. Kupujem osobne v kamenej predajni čo majú. Ušetrím na
poštovnom a vyberám doplnky podľa vzhľadu. Prilbu si radšej osobne vyskúšam.
[quote="@1830602"]rody ano s fullom po hradzi, po asfalte a potom odbočka na výhliadku a trail.
Prosim ta kolko tych xc ziletiek a fullov videlo skutocny trail… Vrchol vsetkeho su full ebiky s ktorymi ludia jazdia po teple rozky…
Ved ako vravim 1x topka na traily, ale myslim ze s manzelkou jazdia asfalt, max polnacky, nato ti fakt 1x netreba
stevo9 Nj a nezabudni na to ze ta drahsia 12sp retaz je KO vyrazne rychlejsie kedze ma tensi material clankov . Ale ako akceptujem co hovoris, ale si taky outlier v tomto ktory ma specificke poziadavky na rozsah prevodov ktore 95+% ludi nema. Lebo ak aj chcu casto jazdit asfaltove svihy kupia si druhy bajk, neviem Gravel/cestak s inym sprevodovanim napr.
A prosim ta kolko zubovy mas prevodnik a najvacsi pastrorok na ktorom sa ti ide tazko do kopca a mas pocit ze by si potreboval lahsi a na akych je bajk kolesach?
marek_K "v chladničke do zasoby" je 1 reťaz a dá sa na bike, ktorý ju má skôr vyťahanú, potom sa hneď dokúpi ďaľšia. Teraz momentálne mám 27,5" 36/26-11/42 a občas mi chýba to suprové slx 38/24 prevodník ako ma focus raven 4.0 2015 27,5", ktorý ma tiež 11-42 kazetu, ale je to iba HT 10,5kg a predával sa v akcií za 1500 a teleskopka by musela mat ovládanie pod sedadlom, lebo otvor by som do karbonu nevŕtal a lanko vonkajškom nie je kadiaľ dať.. Jazdil som aj 26" 3x9 44/32/22-11/36. Rozmýšlam, že si dám 11/46 ramienko mám sgs a s ťažkým sa uspokojím. Ľahký prevod chýba ako soľ, ale ťažkého sa nevzdám, keď jazdím kombinované trasy s cestou.
rody full čiastočne spracuje jazdecké chyby a je oveľa pohodlnší. Netvrdím, že jazdím čierne traily, ale v lese je to niekedy ako tankodrom. Ht je pre mňa trochu terennejši gravel.
stevo9 no to mas potom tazke , doslova tazke:-). Ja som doteraz jazdil, podobne ako ty 27,5 - 26/36 a kazetu 11-40 . Ano 36x11 som vyuzival pri presunoch aj ja obcas. Ale aby ti nestacil 26x42 to uz musis slapat riadnu stojku , v BA v karpatoch osobne nic take nepotrebujem. To som vymenil za 10-51 + 32 prevodnik a rozsah je totozny. Rovnako znamy co jazdia 10-51 mi nikdy nehovorili ze im nieco chyba.
Tak presne ako pises dat tam kaztu 11kovu 11-46. Len tam mas potom celkom skok z 37 na 46.
38/24 boli prevodniky na 10kole povodnom M985/m785/m675 Rozsah prevodnikov bol vacsi lebo sa to kombinovalo len s 11-36 kazetou, viac hazka nepobrala.
Pôvodne bol bike osadený 11-36, neviem ako by bola na tom reťaz pri 24-11, alebo ako našponované ramienko pri 38-42 pri omylom stlačenej opačnej páčky.
stevo9 trosku si ta dovolim poopravit, lebo mam pocit ze kapacitu prehadzovaca vnimas ako ze kolko moze mat zubov kazeta. to nieje pravda. Kapacita a maximalna pouzitelna kazeta su uplne odlisne veci.
kapacita je sucet rozdielu najmesieho a najvacsieho pastroku na kazete a najmensieho a najvacsieho prevodnika.
Napr:
Pri 11x setupe mas kluky 36/26 a kazetu 11-42 kapacita je (36-26) + (42-11) = 41
pri 10x setupe 38/24 a 11-36 kazete (38-24)+(36-11) = 39
Pri 10x setupe 42/32/24 a 11-36 - (42-24)+(36-11) = 43 - co je uz limit tej hazky
To ze nova deore hazka m4120 zvlada 42 kazetu neznamena ze ju zvlada aj stara 10r m781
Ked si M781 vsimnes ma hornu kladku presne v oske. Pod tu kladku sa zmesti max 36z kazeta (je to v popise na stranke , nizsie mas link, je tam Low sprocket_Max. =36) copyrightdassets.shimano.com dassets.shimano.com
10s M4120 ju uz ma rovnako ako napr M7000/M8000 s 11 rychlostnych sad vyosenu aby sa "schovala" pod velku kazetu copyrightdassets.shimano.com dassets.shimano.com
Ked si pozries popis dole na stranke tak sa tam aj vsetko potrebne docitas, napr ze maximalny rozdiel na prevodnikoch ma byt 10 zubov, nie ako kedysi m781 mohla mat az 22 . A to preto aby si mohol pouzit kazetu 11-42 aj s 2 prevodnikom tj rozsiel vpredu 10 + (42-11) = 41 co je kapacita tej 4120 hazky.
A teraz ma napadlo bacha na to ze 46z kazetu mozes pouzit len v 1x setupe, Keby si mal aj Presmyk vredu tak ti to nepoberie kapacita prehadzovacky mal by si (36-26) +(46-11) = 45z, na to tam upozornuju.
Low sprocket_Max. 40T(3x11-speed), 42T(2x11-speed), 46T(1x11-speed)
Ta kapacita tam je hlavne preto aby im fungovalo 3x11 vpredu 40-30-22 kazeta 11-40 .
Aj ked niekto to mozno jazdi a bude vediet povedat co to robi a ako sa to da vyladit. Malo by to haprovat hlavne preto ze nebude mozne dat na bike spravnu dlzku retaze aby ti dobre radilo aj rychle prevody aj pomale, resp aby si nemal retaz kratku a neodtrhol prehadzovacku.
marek_K
Pri 40z a 2x11 to nehaprovalo a bolo to od vyroby. Ono by mi nevadilo, ak by ovisala retaz pri 26-11. Ziskal by som tým schopnosť výjsť oveľa väčšie stojky.
Hej myslel som pri dĺžke reťaze nastavenej na 36-46, aby neodtrhlo prehadzovačku. Asi by potom ovisala pri 26-11. Či by to haprovalo aj na stredných pastorkoch?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Rozumiem. Tato veta na ktoru sa pytam je teda dost nestastne napisana. Chcel si povedat ze ak su v domacnosti bicykle len na jeden rychlostny system retazi tak staci mat nahradne retaze jednej rovnakej rychlosti. Avsak pocet prevodov moze byt 3x9, 2x9, 1x9 a stale vies pouzit 9 rychlostnu retaz, cize pocet prevodov na to nema vplyv. Mozno si chcel povedat pocet rychlosti alebo prevodov na kazete.
A to "komu" tam bolo pre mna tiez dost matuce kedze si nespomenul vymenu za novu retaz ale iba vymenu retaze takze som to prirodzene pochopil ako vymenu retaze medzi dvomi bicyklami s rovnakym poctom prevodov cize i predpokladanou rovnakou dlzkou retaze. Tam mi ale zase nesedel ten predpoklad ze dlzka retaze by bola rovnaka. V druhom prispevku si ale doplnil ze ide o 2 rovnake bicykle, cize i rovnake prevody, pocet zubov, dlzku zadnej stavby a teda i dlzku retaze.
- shimano deore kazeta aj pri dnesnych premrstenych cenach stoji 90€, nie 200-400€, aj ked ano nieje to 10-52 ale 10-51 - hore 1 zub nehra rolu.
- absoutnej vacsine ludi bude jej rozsah 10-51 stacit. V ramci toho kalkulatora budu pomery prevodov :
najlahsi 0,65-0,67 a to uslape ktokolvek akykolvek kopec, lahsi netreba
najtazsi 3,3-3,4 , to pri kadenci 80 dava tak 33km/h, na univerzlalnom horskom bajku, naozaj niekto nepotrebuje chodit 40 a viac po asfaltke. A nepotrebuje prevod 44x11 napr
- najmensie pastorky na shimano kazety sa daju kupit samostatne, 10+12 stoji do 20€, a potom vacsie po 5€ kus. takze kazetu vyhadzovat netreba.
- suhlasim ze vacsine ludi pri 11r 11-51 kazete moze najrychlejsi alebo najpomalsi prevod (podla prevodnika) chybat, ale pri 10-51 uz nie.
- ja som presiel na vsetkych bajkoch doma na shimano 12s a mam len jednu nahradnu rachlospojku, ale mat v brasnicke 10/11/12 nevidim problem
- pri 2x11 ktore si nahodil do kalkulatora je maximalny rozdiel v prevodnikoch 10z , nie 14 ako si tam nahodil, tj, 2x11 a 1x12 shimano ma takmer rovnaky rozsah.
- som asi divny ale sam mam len 1 bicykel a ked sa retaz opotrebuje kupim novu, nepotrebujem ich skladovat v chladnicke do zasoby
A z jeho opisu mi prislo ze sa nechystaju jazdit ani xc ani enduro, proste 3x9 omnoho praktickejsie.
A netvrdim ze by som 3x9 vzal ja ?, pisem nech si to vezme on
marek_K podla kalkulačky by bolo treba 53z. Aj teraz pri viac prevodníku chyba pocitovo ešte 1 pastorok. Pocit neoklameš. Idem do kopca, ide sa tažko, tak stlačím páčku na lahší prevod a zistím že idem už na poslednom. Po asfalte na 20km vzdialenosť-200m pokles, zas točím naprázno, lebo kolesá sú menšie a vlečiem sa ako slimák.
Šiel som s kamošom a do kopca som mu nestačil. Keď sme si biky vymenili (rovnaké kolesa), on väčši rozsah prevodov, na mojom to tiež nevyšiel. Ale to bola stojka, kde je normálne zosadnúť, s výnimkou ebikov. Keď na biku ležím a moc rýchlo nešlapem, predné koleso nedvíha. Tak som kúpil s najvačšim rozsahom a aj tak mi to nestačí.
11sp kazetu som kúpil za 40€ a pri viac prevodníku krajné pastorky tak často nepoužívam, ale občas ano. Šetrím každé euro. Je to aj podľa príjmu a výdavkov domácnosti. 11sp reťaz 13€, 12sp 26€. Spojka 11sp 2€, 12sp 5€. Kupujem osobne v kamenej predajni čo majú. Ušetrím na
poštovnom a vyberám doplnky podľa vzhľadu. Prilbu si radšej osobne vyskúšam.
Prosim ta kolko tych xc ziletiek a fullov videlo skutocny trail… Vrchol vsetkeho su full ebiky s ktorymi ludia jazdia po teple rozky…
Ved ako vravim 1x topka na traily, ale myslim ze s manzelkou jazdia asfalt, max polnacky, nato ti fakt 1x netreba
A prosim ta kolko zubovy mas prevodnik a najvacsi pastrorok na ktorom sa ti ide tazko do kopca a mas pocit ze by si potreboval lahsi a na akych je bajk kolesach?
rody full čiastočne spracuje jazdecké chyby a je oveľa pohodlnší. Netvrdím, že jazdím čierne traily, ale v lese je to niekedy ako tankodrom. Ht je pre mňa trochu terennejši gravel.
Tak presne ako pises dat tam kaztu 11kovu 11-46. Len tam mas potom celkom skok z 37 na 46.
38/24 boli prevodniky na 10kole povodnom M985/m785/m675 Rozsah prevodnikov bol vacsi lebo sa to kombinovalo len s 11-36 kazetou, viac hazka nepobrala.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kluky-a-prevodniky/mtb/2-prevodnik/shimano-slx-fc-m677-2x10-kluky-38-24z.html
Prehadzovacka ma uvedene 43z
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/prehadzovace/mtb-10-11-12-prevodov/shimano-xt-rd-m781-sgs-10-st-prehadzovacka-super-dlhe-ramienko-shadow.html
Pôvodne bol bike osadený 11-36, neviem ako by bola na tom reťaz pri 24-11, alebo ako našponované ramienko pri 38-42 pri omylom stlačenej opačnej páčky.
kapacita je sucet rozdielu najmesieho a najvacsieho pastroku na kazete a najmensieho a najvacsieho prevodnika.
Napr:
Pri 11x setupe mas kluky 36/26 a kazetu 11-42 kapacita je (36-26) + (42-11) = 41
pri 10x setupe 38/24 a 11-36 kazete (38-24)+(36-11) = 39
Pri 10x setupe 42/32/24 a 11-36 - (42-24)+(36-11) = 43 - co je uz limit tej hazky
To ze nova deore hazka m4120 zvlada 42 kazetu neznamena ze ju zvlada aj stara 10r m781
Ked si M781 vsimnes ma hornu kladku presne v oske. Pod tu kladku sa zmesti max 36z kazeta (je to v popise na stranke , nizsie mas link, je tam Low sprocket_Max. =36)
10s M4120 ju uz ma rovnako ako napr M7000/M8000 s 11 rychlostnych sad vyosenu aby sa "schovala" pod velku kazetu
Ked si pozries popis dole na stranke tak sa tam aj vsetko potrebne docitas, napr ze maximalny rozdiel na prevodnikoch ma byt 10 zubov, nie ako kedysi m781 mohla mat az 22 . A to preto aby si mohol pouzit kazetu 11-42 aj s 2 prevodnikom tj rozsiel vpredu 10 + (42-11) = 41 co je kapacita tej 4120 hazky.
Tiez mas vzdy v popise aka min/max kazeta je pre hazku potrebna
https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m780/RD-M781-SGS.html
https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-m4100/RD-M4120-SGS.html
A teraz ma napadlo bacha na to ze 46z kazetu mozes pouzit len v 1x setupe, Keby si mal aj Presmyk vredu tak ti to nepoberie kapacita prehadzovacky mal by si (36-26) +(46-11) = 45z, na to tam upozornuju.
U 11sp problém nie je. Prehazovačka 11sp xt8000 ma rozsah 47z a to pri 36/26-11/46 stačí.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/prehadzovace/mtb-10-11-12-prevodov/shimano-prehadzovacka-xt-m8000-11-k-cierna-sgs-super-dlhe-ramienko-shadow.html
Ja som menil kazetu z 11-40 na 42, lebo som sa bál tej 46 či nebude problém, hoci ju mali v obchode za tú istú cenu ako 42 a 40. Vymenili mi ju v obchode na počkanie zadarmo, reťaz nemenili.
savings Shimano XT M8000 prehadzovačka, 11-kolo, super dlhé ramienko (SGS), Shadow+
65,99 € savings
MOC 125 €https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-SGS.html
Low sprocket_Max. 40T(3x11-speed), 42T(2x11-speed), 46T(1x11-speed)
Ta kapacita tam je hlavne preto aby im fungovalo 3x11 vpredu 40-30-22 kazeta 11-40 .
Aj ked niekto to mozno jazdi a bude vediet povedat co to robi a ako sa to da vyladit. Malo by to haprovat hlavne preto ze nebude mozne dat na bike spravnu dlzku retaze aby ti dobre radilo aj rychle prevody aj pomale, resp aby si nemal retaz kratku a neodtrhol prehadzovacku.
Pri 40z a 2x11 to nehaprovalo a bolo to od vyroby. Ono by mi nevadilo, ak by ovisala retaz pri 26-11. Ziskal by som tým schopnosť výjsť oveľa väčšie stojky.