ja len preto, ze obvod kruhu s priemerom 27.5 je oproti obvodu kruhu s priemerom 26 vacsi o cca 5.45%, tak som bol zvedavy ako dospeli k tym dvom roznym cislam
Ten dolár je tak na 15% len neviem čo má spoločné zvačšenie kolesa s cenou. Zmena kolies este raz bol velmi dobry aj marketingový tah, kedze priznávam tie 29 pre vyssich jazdcov maju daco do seba.
A kedže sa to osvedčilo tak teraz sa pre zmenu prechádza na metrický systém merania ramov cize od 2017 zase nové bicykle a s tym aj ostatné komponenty. Takže o 3 roky počítam ,že napr taky tlmič na svoj bicykel nezozeniem resp zozeniem ale druhotiredny. Inak sa šepka žeby miesto 27,5 mali príst 26+:)
Nie je všetko iba dolár. Netreba zabúdať na to, že aj v Číne životná úroveň každý rok stúpa a ani číňan už nebude robiť "za misku ryže" ako kedysi. Niektoré firmy predávajúce hlavne v Eu už kvôli tomu presunuli výrobu z Číny späť na Eu kontinent. A ostatné asi ani netreba komentovať.
... ja som k svojmu číslu dospel zlým výpočtom. Niekde som sa pomýlil. Svoje percentá beriem späť. Neberiem späť však to, že okolo rozdielu medzi 26" a 27,5" je veľa rečí, aj keď som na 27,5" nesedel. Ale keby som aj na ňom sedel, množstvo rečí okolo toho to nijako neznižuje.
akurat viac problemov. my sme riesili nove bicykle a nakoniec aj novu sedacku kvoli tomu ze na 26 bola vpoho samonsna ale na 27,5 uz pri kazdej nerovnosti skrkala
skusal som 26"/27,5"/29" a rozdiel je tam evidentny..to aky "placebo-hype effekt" nam nastepil kvalitny enduro marketing do hlav za posledne 3 roky je uz vec druha..
pre mna osobne vizualne je to lepsie. Niesi natom taký malý v porovnaní s 26 , o niečo masívnejsie. a dalsí dôvod je že na 26 nezozenies tie najmodernejsie veci. Medzi 26 a 29 je citelný rozdiel v chode bicykla hore aj dole
jammie rozdiel tam urcite je, no zavisi to samozrejme dost od geo ramu. U mna subjektivne su najcitelnejsie 2 veci:
1) komfortnejsi prejazd cez vacsie nerovnosti u 27,5"
2) vyska BB je u 27,5" viac na urovni prednej a zadnej osky eventualne pod = pocit jazdy v bajku, nie na biku hlavne v klopakach.
jammie rozdiel tam urcite je, no zavisi to samozrejme dost od geo ramu. U mna subjektivne su najcitelnejsie 2 veci:
2) vyska BB je u 27,5" viac na urovni prednej a zadnej osky eventualne pod = pocit jazdy v bajku, nie na biku hlavne v klopakach.
Pri mojich 188cm by som do 26" nesiel..
Keby nemam teraz vyskladany bike na 26" tak by som asi siel do 27,5" aj ked myslim ze pri mojich 175 cm je to nie taky problem ako pri vysokych ludoch.
... Neberiem späť však to, že okolo rozdielu medzi 26" a 27,5" je veľa rečí, aj keď som na 27,5" nesedel. Ale keby som aj na ňom sedel, množstvo rečí okolo toho to nijako neznižuje.
Nesúhlasím. Povedzme v oblasti radenia, pruženia, brzdenia atď. vedia byť rozdiely medzi komponentami naprieč modelmi / sadami / modelovými rokmi úplne nebadateľné pre hobíka-rekreanta. Vníma ich akurát profík, nadšenec... a reči sa vedú do zblbnutia, recenzuje sa, testuje sa, porovnáva sa...
Napríklad ja nemám žiaden radikálne iný feeling z mojho dnešného low-end SRAM/Avid mixu, oproti 10 rokov starým zážitkom na shimano
Naopak, iný rozmer kolesa (vrátane 26 vs. 27,5) prakticky aj “pocitovo“ si oveľa skorej dáko všimne aj nováčik, ak má možnosť porovnať. Ak nemá, je odkázaný iba na tie prekliate reči.
jammie
2) vyska BB je u 27,5" viac na urovni prednej a zadnej osky eventualne pod ...
BB 27,5" bajku je viac utopená pod úrovňou osiek ako na 26" bajku.
Výška BB od zeme je u 26", 27,5" a 29" bajkov cca rovnaká. T.j. BB 26" bajku je od osiek kolies cca o 30-35mm nižšie. BB 27,5" bajku o 40-45mm nižšie a 29" bajku cca o 60-65mm nižšie. Porovnávam HT rámy s vidlou so 100mm zdvihom.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A kedže sa to osvedčilo tak teraz sa pre zmenu prechádza na metrický systém merania ramov cize od 2017 zase nové bicykle a s tym aj ostatné komponenty. Takže o 3 roky počítam ,že napr taky tlmič na svoj bicykel nezozeniem resp zozeniem ale druhotiredny. Inak sa šepka žeby miesto 27,5 mali príst 26+:)
áno, toto je dobrý dôvod, ale nie tlačiť 29 ešte aj do XS veľkostí, ako sa to jeden čas stávalo...
pre mna osobne vizualne je to lepsie. Niesi natom taký malý v porovnaní s 26 , o niečo masívnejsie. a dalsí dôvod je že na 26 nezozenies tie najmodernejsie veci. Medzi 26 a 29 je citelný rozdiel v chode bicykla hore aj dole
Keby nemam teraz vyskladany bike na 26" tak by som asi siel do 27,5" aj ked myslim ze pri mojich 175 cm je to nie taky problem ako pri vysokych ludoch.
Nesúhlasím. Povedzme v oblasti radenia, pruženia, brzdenia atď. vedia byť rozdiely medzi komponentami naprieč modelmi / sadami / modelovými rokmi úplne nebadateľné pre hobíka-rekreanta. Vníma ich akurát profík, nadšenec... a reči sa vedú do zblbnutia, recenzuje sa, testuje sa, porovnáva sa...
Napríklad ja nemám žiaden radikálne iný feeling z mojho dnešného low-end SRAM/Avid mixu, oproti 10 rokov starým zážitkom na shimano
Naopak, iný rozmer kolesa (vrátane 26 vs. 27,5) prakticky aj “pocitovo“ si oveľa skorej dáko všimne aj nováčik, ak má možnosť porovnať. Ak nemá, je odkázaný iba na tie prekliate reči.
Teraz je to už dobre?
...akurát možno fatbajkeri sa onedlho znova do toho pustia lebo Trek nedávno uviedol fatbajky na 27,5" či čo
2) vyska BB je u 27,5" viac na urovni prednej a zadnej osky eventualne pod ...
BB 27,5" bajku je viac utopená pod úrovňou osiek ako na 26" bajku.
Výška BB od zeme je u 26", 27,5" a 29" bajkov cca rovnaká. T.j. BB 26" bajku je od osiek kolies cca o 30-35mm nižšie. BB 27,5" bajku o 40-45mm nižšie a 29" bajku cca o 60-65mm nižšie. Porovnávam HT rámy s vidlou so 100mm zdvihom.