XC HT vs Trail HT? Obe 29er.
Momentálne jazdím na 10 ročnom XC HT na 26" kolesách, 100mm recon solo air, 3x10, staré RaRa 2.25, spdčka
Čo jazdím?
Všetko. Som z Ba a jazdím na tom denne do práce po hrádzi a asfalte, zbehnem si zapumpovať na pumptrack, jazdím lesné chodníky a singláče v okolí Ba, ku ktorým sa najprv musím dostať cez mesto po asfalte, vyhovujú mi teda aj svižné presuny po asfalte.
Singletraily ma bavia najviac, ale časovo ich stíham len cez víkend, ak vôbec, kôli 3 mesačnému synkovi. Občas lahký zjazdík, ako napr blue trail na Kamzíku.
Podmienky:
- 29er HT
- 1 bike čo zvládne všetko, je mi jasné že nebude perfektný na všetko...
- pevné osy
- teleskopická sedlovka
Snáď som načrtol o čo mi ide.
Do čoho by ste išli vy? Grand Canyon, alebo Stoic? Viem logicky Grand Canyon, ale o kolko "pomalší " bude Stoic na asfalte? Jazdí to dakto? Nevyriešila by to zčasti výmena plášťov za nejaké lepšie odvalujúce sa? Stoic mi príde zábavnejší, ale možno sa mýlim a je na Malé Karpaty zbytočný overkill.
Áno, viem, najlepšie by bolo mať 3 biky a striedať to, ale to neni možnosť.
Inak biky nemusia byť len od Canyonu, vklude navrhnite inú alternatívu.
Neponáhla to , čiže akceptujem že biky nie sú dostupné a budú možno až na jeseň.
Grand Canyon
https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-9/3153.html?dwvar_3153_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY
Stoic
https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/trail-bikes/stoic/stoic-4/3240.html?dwvar_3240_pv_rahmenfarbe=GN
ďakujem za všetky odpovede
posledný komentár: 29. 5. 2025 o 22:22
Co sa tyka jazdnych vlastnosti a nie vybavy tak by slo vybrat i nieco univerzalnejsie. Namatkou napriklad whyte 529 v3. Tiez 120m zdvih ale o nieco agresivnejsi ram.
https://geometrygeeks.bike/compare/canyon-grand-canyon-9-2021-m,whyte-529-v3-2021-m/
Ten whyte je len priklad, tych bikov bude viac, whyte je len prvy co mi napadol. Pocitaj ale s tym ze vybavou asi nic vyhodnejsie ako canyon nezozenies, na druhu stranu je ram to najhlavnejsie co urcuje jazdne vlastnosti. Trek, Specialized, RM, Marin, Cube, Kona, Giant atd... je par dostupnych znaciek ktore by mali mat schopne ht z podobnych kategorii, tak skus popozerat. RM ma na 120mm aj relativne lacny karbon napriklad.
Potom je este moznost hladat nieco medzi gc a stoicom, napriklad radon cragger. Tam by mohla byt i dobra cena i vaha.
v tejto suvislosti a v suvisloti s plaštami na este napadlo ze
tiez zvyknem chodit na pumptrack, tiez zvyknem slapat na svojom ht do prace a mam to poriesene tak že mam druhe predne koleso a striedam ho.
idem do lesa na traily, nahodim koleso s plaštom na to urcenym, pricom vzadu mam nejaky univerzal, a samozrejme pracovat s tlakmi.
nie je to iny bike ale rozdiel je na trailoch citit a jedno koleso z bazaru stoji zlomok ceny biku,
Ak teda riesime univerzalny trailovy bike a slapave veci, commuting a asfalt povazujeme za nepodstatne tak ano Stoic by bol jeden z kandidatov.
Najskor by som teda vyberal z:
- spominany Canyon Stoic s vybornym pomerom cena/osadenie a fajn univerzal na blue-black traily, dirty a pumptrack
- Trek Roscoe ako trailovy zabavny univerzal, velmi podobny so Stoicom a tu by som vyberal podla preferencii a mozno velkosti kedze sa budu tie ramy predsa len trochu lisit
- BC Podsol ram a postavit nieco na tom. Co viem tak recenzie moc nie su ale "hardtail party" kanal na yt ho celkom vychvalil. Chvilu som o nom i uvazoval. Je to taky slapavejsi univerzal schopny zajazdit i tazsie veci. A vyzera ze bude i relativne lahky. BC = bike-components.de, je to ich znacka.
- a nakoniec samozrejme Santa Cruz Chameleon. Ten by to u mna napriek vyssej cene jednoznacne vyhral. To je bike ktory je uz niekolko rokov navrhovany ako univerzal. Ma posuvne i vymenne patky, ma zvlast patky pre 29iny a zvlast pre mulet setup takze sa moc nemeni geo. Je mozne tam hodit SS co asi nikoho nezaujima ale je to super vec ked kdesi odtrhnes salter - jednoducho skratis a napnes si retaz na vybranom prevode. Jazdia sa na tom traily i bikepacking. Na pumptrack das najkratsiu zadnu stavbu, na rychle rozbite veci dlhu. Nevyhoda cena. Pri vybere biku u mna skoncil v zozname na druhom mieste ale fakt dlho som sa rozhodoval.
Ja rozumiem tomu ze si niekto naplanuje ze bude jazdit len tie lahsie veci ale v skutocnosti ho to bude skor ci neskor tahat i na tie tazsie veci co v danej lokalite su. Tie veci co spominal v prvom prispevku je xc-cko, tie veci co spominas ty su uz traily. Ano pocitam ze si ich pojde prejst ale ak ich chce skakat alebo jazdit rychlo tak to chce aspon trosku agresivnejsi bajk a nemyslim tym prave vyssi zdvih vidlice.
on napísal "lahky zjazdik na blue trail" čiže z mojej skusenosti canyon bombička, vo vyššej verzii ešte vačšia
Bezne zbehnem na Luxe aj driver8 aj slalomku alebo BKtrail. Tieto traily nie su na XC az tak idealne, a neskacem - lebo sa bojim. Ale zase cerovka, krasnansky, svaty vrch, cervena na babu - to je na xc uplna pecka a 140mm zdvihu na 14kg biku s velkymi stuplami by ta len zdrzovali.
V dnesnej dobe ma takmer kazdy vyrobca nejake HT postavene na 120-140mm zdvihu. Od Kellysu az po Yeti. CIze vybrat sa vacsinou da podla preferencii, vybavy, ceny, vahy ale aj veci ako maximalna sirka plasta, kompatibilita s 27,5 plus a podobne.
Asi pockajme co na to vsetko povie holdaholda. Ci ozrejmi co myslel pod singlacmi, ci chce jazdit i tazsie veci a co je pre neho priorita. Ci singlace, traily, a zvysok strpy alebo chce skutocne univerzal. Potom sa da este uvazovat nad roznymi moznostami ako viac parov kolies, mullet na pumptrack, pluska do bikeparku a podobne, Vymena vzorku ako bolo spomenute tiez spravi vela.
Za prvé som porušil prvé pravidlo a zaobstaral si dirťák na pump track ako druhý bike.
Dôvody? Je to super lacné (jazdený za 300e), a bývam od pumptracku asi 500m, takže pri malom decku sa občas nájde pár minút času a idem si zapumpovať.
Dosť tu padala otázka aké traily jazdím, momentálne len tie na ktoré mám čas. Zatial sa do karpát dopravujem na biku z petržalky, nevozím si ho autom pod trail ako niektorí, možno sa to časom zmení, ťažko povedať.
Čiže sa vozím po cérovke, bt, krasňanskom, 5bojár atď čo tam je v okolí.
Určite by som sa rád vozil na všetkom čo MK ponúkajú, len chýba momentálne ten čas.
Nepatrím k nejako extra skúseným jazdcom, predsa len som na biku nebol skoro 10 rokov, ale postupne sa do toho dostávam, a vyhovoval by mi istejší/zábavnejší bike, netvrdím že sa to nedá prejsť na XCčku.
Ten Whyte mi príde dlhý, ten cube má zas dosť vysokú sedlovú rúru, roscoe 7 a honzo sú výbavou nič moc za ten peniaz, gibon a blizz ma moc nezaujali geo, vitus je ževraj ťažko dostať atď...
A popravde sa mi nechce brať drahý bike len koli rámu, napr ten SC chameleon alebo aj Nukeproof scout, alebo skladať to celé okolo rámu.
Proste kúpiť bike a voziť sa a baviť sa, nie preskladávať pol biku.
Celkovo mi najviac vychádza ten stoic + zmena plášťov.
GC vs stoic? GC by bol vhodnejší na mnou popisované podmienky, ale proste ma to nejak ťahá ktomu stoicu a ktej možnosti mať bike čo znesie viac, aj keď to možno nevyužijem, ale jeden nikdy nevie. Asi je to tým že v mladosti som mal postavené také "čo dom dal" AM HT a bola to celkom sranda
Asi to spravím, že na začiatok a vyskúšanie zoberiem lacnejší Stoic 3, príde mi to ako naj bike (cena/výkon) a keď to bude neznesitelné, čo si nemyslím, tak ho proste predám a skúsim niečo iné.
Link na Stoic 3:
https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/trail-bikes/stoic/stoic-3/2660.html
Ešte raz díky za rady a tipy, ale asi som moc tvrdohlavý.