Kategórie
Bike-techAké kotúčové brzdy na MTB? # MTB # skúsenosti # poradenstvo # rady # jazda do kopca # technika jazdy # technické otázky
chcel by som od Vas radu,ake su dobre kotucove brzdy.Berme to teraz z hladiska kvality,co by ste si dali na svoj bike aby to poriadne brzdilo.Presnejsie mali by to byt nejake hydrauliky.Momentalne mam Tektro Auriga Comp a nezda sa mi ze by brzdy ucinok bol nejaky ohromujuci.Chcel by som nieco co ide uplne lahucko a nieco v takom style ze tuknem a stojim.Prosim poradte.Linky su vitane.
Dakujem
savings MAGURA MT Trail Sport hydr. brzdy, 4-piest/2-piest, páčky 1-Finger HC
132 €
savings
MOC 229,90 €
savings Shimano Altus BR-MT200/BL-MT201 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1700 mm + platničky B01S
23,99 €
savings
MOC 39,99 €
-11% Shimano Deore XT BR-M8120 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1700 mm + plat. N03A
129 €
-11%
MOC 215 €
-12% Shimano Deore M6100 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1 700 mm + plat. G05S
65,99 €
-12%
MOC 109 €
savings Shimano XTR M9120 hydr. zadná brzda, 4-piest, Post Mount, had. 1700 mm + platn. N30A
217 €
savings
MOC 315 €
savings Shimano Deore BL-M6100/BR-M6100 hydr. predná brzda, Post Mount, had. 1 000 mm + platničky G05S
60,99 €
savings
MOC 104 €
-15% Shimano XTR BL-M9200/BR-M9200 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1 700 mm + platničky
246 €
-15%
MOC 289 €
Výpredaj -31% Shimano BR-MT200 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1 450 mm, OEM
33,99 €
-31%
MOC 48,99 €
-31% MAGURA MT5 hydr. brzda, pravá, 4-piest, Post Mount, had. 2 000 mm, OEM
54,90 €
-31%
MOC 79,90 €
savings Shimano XTR BR-M9100 hydr. predná brzda, Post Mount, had. 1 000 mm + plat. K02Ti
202 €
savings
MOC 295 €
Výpredaj savings Shimano Deore XT BR-M8120 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1700 mm, OEM
149 €
savings
MOC 215 €
savings Shimano adaptér na predný/zadný kotúč, zo 180 na 203 mm, Post Mount
7,59 €
savings
MOC 13,99 €
savings Shimano adaptér predný na kotúč 180mm z PM / na PM XTR
8,69 €
savings
MOC 15,99 €
savings Shimano adaptér, predný/zadný, Post Mount, pre 203 mm kotúč
6,09 €
savings
MOC 11,99 €
Mohol by som rozobrať prasa a vyčistiť piestiky, len neviem či mi tie 3 technického benzínu čo mi ostali budú stačiť
Ja som mal pripravený projekt, že nakúpim rôzne kotúče a spravíme s kolegom modálnu analýzu a pevnostné skúšky, aby sa ukázalo, z akého cesta je ktorý kotúč a za čo si platíme. Bohužiaľ sa to nestretlo s podporou ľudí, čo majú na starosti príslušné labáky. Takže to padlo. Chcel som zmerať tvrdosť toho kotúča, čo tam mám teraz namontovaný, ale ani tam nebola ochota.
Ak skusis a nepomoze, tak az potom ma zmysel uvazovat o dalsich veciach. Napr. ja by som skontroloval vyplet. Ak je nerovnomerne napnuty, tak to moze pod zatazou na prednom pri brzdeni zacat pracovat / nerovnomerne pruzit a teda aj vytvarat vibracie a pod. Keby aj kotuc suchal o prasa, tak z toho ziadna jazdu znemoznujuca vibracia ani nahodou nevznikne, len proste bude suchat. Cize vymenit kotuc za iny typ a ak to bude robit aj s tym novym, tak dotiahnut a vyrovnat napätie vo vyplete kolesa. A ak nepomoze ani jedno, tak uz by som podozrieval asi len nejake poskodenie rafiku resp. naboja (oska, lozisko, upnutie), ktore sa prejavi az pri tom zvysenom pretazeni kolesa pri brzdeni.
Áno, ak tam vidíš a vidíš, že prasa nie je ošúchané, tak to nebude prasaťom. Zároveň by si možno videl mierny "kopec" od začiatku kontaktu prasaťa s diskom - v mieste kontaktu s diskom by bolo zodrané viac, najviac materiálu by tam chýbalo, a vzdialenosťou od tohto miesta by zodranie klesalo.
Skúšal si merať, aký je ten kotúč široký a pozerať na jeho profil, či v ňom nie su ryhy? Skús naozaj ten iný kotúč a ak môžeš tak aj iné platničky.
Počul si už o rezonancii? Hocijaká sebemenšia oscilujúca sila pri dostatočnom čase v rezonančnej frekvencii dokáže vytvoriť ľubovolne veľkú výchyľku v hocičom... Ak by mal povolený RU, tak by na to práve došiel v tej zatáčke.
Ale OK, možné je všetko, ak to je uvoľnenou oskou alebo RU a nedošiel by na to, je na to jednoduchý test - zodvihnúť koleso do výšky, pustiť na zem a pokiaľ nespraví pri dopade klikajúci zvuk, tak pravdepodobne nie je uvoľnený RU ani oska.
Su to gulove podlozky ktore sa pouzivaju ked os sroby nieje kolma s plochou na ktoru dosada ?
Samotné nad brzdou nemajú význam. ak chceš vyosiť prasiatko tak také isté podložky treba dať aj pod prasa.
Takto to má podľa mňa byť a takto to bude fungovať.
Na druhu stranu je to dost neesteticky riesenie.
Takto to má podľa mňa byť a takto to bude fungovať.
Zopakujem ti to co uz bolo niekolko krat pisane, polgulate podlozky iba z hora sa pouzivaju tam kde pouzijes adapter cez ktory idu sruby skrz a kedze ten adapter ma jedno podlozenie hrubsie ako to druhe tak sruba tym padom nieje kolmo na dosadaciu plochu, takze tie podlozky to vycentruju, (bez tych podloziek by sa sruby ohly) cize tie podlozky niesu koli prasatu ale koli srubam. A na tej fotke co si dal ty su tie podlozky naopak koli vycentrovaniu prasata, v tom je ten zasadny rozdiel ktory sa neda porovnavat. Ked pridem domov tak to odfotim bez tych podloziek ze co sa stane a pridam sem ked je to pre viacerych problem pochopit, a myslia si ze pri pouziti len z hora nemaju vyznam.
Uvidíme co to bude robiť časom. Toľko moja prvá skúsenosť s čínskymi kotúčmi.