u SLX my to nechýba, zvykol som si na ich chod hneď po prvej jazde,akurat nastavenie vzdialenosty páčky funguje super - ked ma začne pribolieť prst pri zjazde tak vzdialenost skrátim a pokračujem.
Moment SLX 2012 sú rovnaké ako 2013? Lebo na suncycle je pri nich napísané že 2013, ale na cycloobchod nieje napísané že model 2012 alebo 2013... nieje to ofajč aby sa predávali? Mohol by mi niekto kto má tie brzdy SLX zistiť že či v tej diere kde je zasunutá tá poistná spona (na XT šrob) či tam je závit? Ďakujem
Free stroke funguje, len rozdiel je veľmi malý. Treba byť citlivý na zmeny.
priznavam, že moc som nejazdil s tou free stroke skrutkou v inych polohach. Ked sú tie skrutky co najviac zakrútené, tak vtedy je ten free stroke (chod páky naprázdno) čo najvačší? Ked to chcem zmenšiť, tak by som ich mal vykrutiť? Bol by som rád, keby mi brzdy zaberali rychlejsie aj ked zvykol som si už, ze páky mám potiahnuť viac, ked treba poriadne zabrzdit.
To nastavenie vzdialenosti páky si tiež pochvalujem.
čo sa týka tých brzdových platničiek, ak sa nemýlim, tak brzdy Deore, SLX aj XT 2012 a novšie majú tie isté (slx a xt určite). Ja mám tie chladiče (icetech cooling fin) na mojich. či to robí nejaký rozdiel, neviem. Myslím, že ten rozdiel by nebol nejaký velký a citili by ho len tí najvačší fineshmeckeri.
Veď s tým pokrúť a uvidíš. Mne to vychádza takto: zaskrutkované - brzda zaberá hneď, no má gumovejší chod, odskrutkované - brzda zaberá neskôr, no je tvrdšia.
Deemax, tým koliečkom, ktoré otáčaš rukou (to čo trčí z brzdovej páky) nastavuješ vzdialenosť páky od gripu, no XT, XTR Trail a Saint majú ešte v brzdovom valci klasickú krížovú skrutku označenú Free Stroke, ktorou by sa mal nastavovať voľný záber páky, teda bod, v ktorom sa začne hýbať piest. (S polohou doštičiek voči rotoru to nerobí nič)
Jasné, to free stroke na mojich XT mám. Len som ešte neskumal ako sa to nastavuje. Musím si to znížiť, lebo ho mám moc veľký, dosť vela mi ide páka na prázdno. Fakt je to zbytočnosť. Potom sa ozaj oplatia SLX.
Úplne si odporuje čo píšeš. Práve brzdy Shimano sa vyznačujú dlhým mŕtvym chodom naprázdno a práve možnosť nastavenia kontaktného bodu(free stroke) príde veľmi vhod. To je hlavný rozdiel medzi modelmi SLX a XT.
hmm, priznávam si, že som ešte poloamatér. Možno je to dobre, že tie XT sú aké sú. Celkom som si už zvykol a intenzita brzdenia sa dá fakt dobre reguloať. dlhý mŕtvy chod naprázdno znamená, že je vačšia medzera medzi kotúčom a platničkamy, a free stroke je regulácia tej vzdialenosti (dáva to platničky bližšie/dalej)?
Ak sa mŕtvy chod chápe ako pohyb páky, počas ktorého brzda ešte nebrzdí, tak áno - môže byť spôsobený aj veľkou medzerou medzi kotúčom a platničkami - napr. keď sú platničky zjazdené.
Free Stroke (rovnako Contact Point od Avidu, FCS od Formuly a iné podobné systémy) však vzdialenosť platničiek nemenia, menia len bod, kedy začne prúdiť kvapalina do strmeňa.
Čo viem, tak vzdialenosť platničiek od rotora sa dá nastavovať len na niektorých starých Hope-och.
To je práve ono, ak začne prúdiť kvapalina hneď po miernom zatlačení páky, dôjde k rýchlejšiemu posuvu platničiek ku kotúču a prejavý sa to menším voľným zdvihom páky(Free Stroke). Je to inteligentnejšie riešenie ako mechanické nastavenie platničiek od kotúča.
Takže, pre tých, ktorí nevedia ako funguje Free Stroke. Troška som sa s tým hral, a našiel som to tajomstvo.
Na 1. obrázku je Free stroke nastavený na najkrátky chod.
Na 2. obrázku je Free stroke nastavený na najdlhší chod
Aj tak si myslim ze sa to da na SLX, je to rovnake telo... okrem tej krytke kde nieje SLX ale XT takze s mensou upravou by sa toto ***** dalo spravit aj na SLX, staci, ked sa mi dostanu do ruky
PS: myslim si to, nevravim ze to tak stopro je
Takže, pre tých, ktorí nevedia ako funguje Free Stroke. Troška som sa s tým hral, a našiel som to tajomstvo.
Moc by ma zaujímalo, aký dlhý chod má páčka ak je skrutka Free Stroke nastavená na krátky chod? Ak je tam určitý voľný zdvih, tak je táto funkcia naozaj zbytočná. Osobne preferujem čo najkratší zdvih a radšej si páčku nastavím bližšie k riadítkam.
Uplne jednoducho, pri kratko chode platnicky zaberaju hned pri najdlhsom chode zaberaju neskor, teda je tam volny chod. To je cele to tajomstvo Neviem, kazdemu podla chuti, no neviem naco je dobry volny chod, takze ja to mám nastavene na kratky chod...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
priznavam, že moc som nejazdil s tou free stroke skrutkou v inych polohach. Ked sú tie skrutky co najviac zakrútené, tak vtedy je ten free stroke (chod páky naprázdno) čo najvačší? Ked to chcem zmenšiť, tak by som ich mal vykrutiť? Bol by som rád, keby mi brzdy zaberali rychlejsie aj ked zvykol som si už, ze páky mám potiahnuť viac, ked treba poriadne zabrzdit.
To nastavenie vzdialenosti páky si tiež pochvalujem.
čo sa týka tých brzdových platničiek, ak sa nemýlim, tak brzdy Deore, SLX aj XT 2012 a novšie majú tie isté (slx a xt určite). Ja mám tie chladiče (icetech cooling fin) na mojich. či to robí nejaký rozdiel, neviem. Myslím, že ten rozdiel by nebol nejaký velký a citili by ho len tí najvačší fineshmeckeri.
aha prepáč na SLXkách nemám takú vymoženosť
Úplne si odporuje čo píšeš. Práve brzdy Shimano sa vyznačujú dlhým mŕtvym chodom naprázdno a práve možnosť nastavenia kontaktného bodu(free stroke) príde veľmi vhod. To je hlavný rozdiel medzi modelmi SLX a XT.
Free Stroke (rovnako Contact Point od Avidu, FCS od Formuly a iné podobné systémy) však vzdialenosť platničiek nemenia, menia len bod, kedy začne prúdiť kvapalina do strmeňa.
Čo viem, tak vzdialenosť platničiek od rotora sa dá nastavovať len na niektorých starých Hope-och.
PS: myslim si to, nevravim ze to tak stopro je
Moc by ma zaujímalo, aký dlhý chod má páčka ak je skrutka Free Stroke nastavená na krátky chod? Ak je tam určitý voľný zdvih, tak je táto funkcia naozaj zbytočná. Osobne preferujem čo najkratší zdvih a radšej si páčku nastavím bližšie k riadítkam.
ďakujem