Neviete niekto vysvetlit spravny postup ako centrovat koleso, dnes som to robil tak podla intuicie, ale dopadlo to dobre, je to uplne rovne, totiz, tam kde bolo krive (rozmedzie asi troch spajli) tam som tie spajle dotiahol trocha a vyrovnalo sa to...len som cital, ze ked sa jedna dosponuje, dalsie treba povolit...a tak neviem ci mi to nejak nemoze teraz prasknut alebo co...niekto tu pisal ako si prilis dotiahol spajle a potom mu to odpalilo koleso...
pepp vždy párne počty. Ak centruješ žabku, tak najbližšie štyri buď priťahuješ alebo povoľuješ. A ak bočné hádzanie, tak dvojice. Ale pomaličky po pol obrátke a postupne len po štvrť. Ak je nejaká š***** v porovnaní s inými veľmi napnutá alebo voľná tak ju samostatne napni/uvoľni a celý úsek "okolo" nej opäť skontroluj...
cavte. V prvom rade dufam ze som trafil temu. No problem je v tom ze kazdy rok mi praskne na zadnom kolese jedna spajdla a o tyzden - dva dalsia. Nic viac nic menej. Mam podozrenie ze stale na tom istom mieste. Musim povedat ze prasknutiu nepredchadzalo ziadne enormne zatazenie. Je to normalne?
Po vycentrovani zadného kolesa dosť počuť špice že vraj si to sadne ale "sadá" si to už 500 km a počuť to stale viac pri čom osmička nie je ... Čo to može byt? Zle vycentrované alebo mierne ohnute špice ak náhodou sú... Pomôže opetovne centrovanie centrovanie ale v inom servise ? Dikes
28Marosko28: ono keď vycentruješ koleso a pod niplami nie su podložky tak si niple po zaťažený kolesa troška sadnú to je také "puknutie" po pár metroch by to už nemalo robiť vôbec lebo si každý sadne len raz. AK je to zadné koleso pozri či nemáš špinavé špice v mieste kde sa krížia alebo na náboji, mne tak pukotalo zadné a bola to obyčajná špina medzi š*****mi.
Tvoja otázka je zložitejšia ako samotné centrovanie.
Skúsim teda od nuly.
Keď točením nipla skracuješ špic, doťahuješ výplet, keď ho predlžuješ, výplet uvoľňuješ.
Pre názornosť si kúp jeden špic a nipel a môžeš pozorovať čo sa deje točením nipla do ktorej strany. Výsledok zistenia prenes do praxe.
keď skracuješ výplet na ľavej strane, ťaháš ráf do ľavej strany
keď predlžuješ výplet na pravej strane uvoľňuješ ráf do ľavej strany.
a k tej otázke kde začať.....
myslím, že všetci centrujú tam, kde sa ráf vychyľuje zo stredovej pozície....
začni tam.
sorry, že to je bez videa.
Ideálne ak ti to niekto konkrétne ukáže. Nič ťažké, ale nájdu sa extrémny puntičkári... ...ktorí však zabudli koleso ešte aj vyvážiť, aby bolo dokonalé.
Obvykle na bežnom výplete ak centruješ vychyľovanie do strán, vždy špice uťahuješ a uvoľňuješ v PÁROCH. Teda jednu uvoľníš a druhú pritiahneš. Rob to len o štvrť či pol obrátky podľa tuhosti výpletu.
Ak centruješ "žabku" = ráf "skáče" či už von od náboja alebo ku náboju, tak sa priťahujú alebo uvoľňujú naraz štvorice š*****v. (štyri naraz jemne uvoľníš alebo štyri naraz jemne pritiahneš)
Ako vycentrovať koleso pri výmene jedného š*****? Logika mi vraví, že najskôr hlavne povoliť drôty na opačnej strane a potom všetko dotiahnuť a nakoniec vycentrovať. Či to treba všetko povoliť? Docentrovať kolesa celkom viem (hm, len toto je Fulcrum 2:1, uvidím ako to pôjde), ale takto som š***** ešte nemenil. Drôt praskol normálne na asfalte hoc s najväčšou pravdepodobnosťou je to ten, ktorý som si dávnejšie všimol, že je vyhnutý od nejakej ustrelenej skaly.
A fakt, v podstate stačilo len vymeniť a dotiahnuť. Len teraz sa bojím o susednú š*****, keďže som sa chcel pohrať s centorvaním, neuvedomil som si, že ploché špice sa krútia, tak som ju trošku skrútil do vrutu Hádam vydrží, ale rozoberať znovu celé koleso by sa mi nechcelo...
A je super, že do tých kolies pasujú aj obyč lacné špice
Krutia sa aj spice s kruhovym prierezom,akurat by sa nemali tak zdeformovat.
Ale mam otazku,dotahuju sa spice na kazdej strane kolesa inou silou?Na zadnom mam stranu od kazety tuhsie dotiahnutu ako stranu od kotuca,na prednom koleso je to rovnako.
misopetrovic, hej, len som už toho názoru (neviem aké je to u iných kolies), že ploché špice sú len na prvé vypletenie, žiadne docentrovanie. Však som to aj pochopil s tými kliešťami, ale čo po tom, keď špice sú v niploch už zahryznuté a aj zalepené lepom od výroby Takže aj keď som ich chytil kliešťami dosť sa aj na tom kúsku prehýbali. Ešte že sú oceľove, keby boli hliníkové, tak by som sa aj bál, že sa výraznejšie oslabia...
yankoo
na všetkých excentrických nábojoch sú rôzne napnuté špice pravá/ľavá strana.
(kotúčové alebo zadné náboje)
je to z jednoduchého dôvodu, pretože príruby niesú v rovnakej vzdialenosti od stredu náboja, a preto vedú špice od príruby k ráfu pod iným uhlom, tie čo idú pod strmším uhlom musia byť napnuté viac.
Ritchey sa toto snažil riešiť OCR ráfom, kedy sú dierky vŕtané mimo osi ráfu.
ale potom je asi trošku viac namáhaný ráf.......
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Skúsim teda od nuly.
Keď točením nipla skracuješ špic, doťahuješ výplet, keď ho predlžuješ, výplet uvoľňuješ.
Pre názornosť si kúp jeden špic a nipel a môžeš pozorovať čo sa deje točením nipla do ktorej strany. Výsledok zistenia prenes do praxe.
keď skracuješ výplet na ľavej strane, ťaháš ráf do ľavej strany
keď predlžuješ výplet na pravej strane uvoľňuješ ráf do ľavej strany.
a k tej otázke kde začať.....
myslím, že všetci centrujú tam, kde sa ráf vychyľuje zo stredovej pozície....
začni tam.
sorry, že to je bez videa.
Obvykle na bežnom výplete ak centruješ vychyľovanie do strán, vždy špice uťahuješ a uvoľňuješ v PÁROCH. Teda jednu uvoľníš a druhú pritiahneš. Rob to len o štvrť či pol obrátky podľa tuhosti výpletu.
Ak centruješ "žabku" = ráf "skáče" či už von od náboja alebo ku náboju, tak sa priťahujú alebo uvoľňujú naraz štvorice š*****v. (štyri naraz jemne uvoľníš alebo štyri naraz jemne pritiahneš)
http://www.youtube.com/watch?v=VvqDPOtTerc
A je super, že do tých kolies pasujú aj obyč lacné špice
Ale mam otazku,dotahuju sa spice na kazdej strane kolesa inou silou?Na zadnom mam stranu od kazety tuhsie dotiahnutu ako stranu od kotuca,na prednom koleso je to rovnako.
na všetkých excentrických nábojoch sú rôzne napnuté špice pravá/ľavá strana.
(kotúčové alebo zadné náboje)
je to z jednoduchého dôvodu, pretože príruby niesú v rovnakej vzdialenosti od stredu náboja, a preto vedú špice od príruby k ráfu pod iným uhlom, tie čo idú pod strmším uhlom musia byť napnuté viac.
Ritchey sa toto snažil riešiť OCR ráfom, kedy sú dierky vŕtané mimo osi ráfu.
ale potom je asi trošku viac namáhaný ráf.......
milos21 prípravok
http://www.bikeservis.com/kluc-centrovaci-fixacny-p-3711.html