Caute dalo by sa nabojove dynamo nejako zapojit do led predneho svetla tak aby dobijalo baterky (mam nabijacie) za jazdy? a aby to svetlo islo aj bez bateriek? za info vopred dakujem
Dalo, ale potrebujes to usmernit (usmernovac) a vyfiltrovat (kondenzatorom) a stabilizovat (stabilizatorom asi na 3V). Potom by to malo v pohode fungovat. Len ucinnost bude mala lebo dynamo nieje urcene na to
... na 3V asi nie.. aký akumulátor máš v tom led svetle?... ak 2x aa (či AAA) teda 3V tak to treba nabíjať aspoň 4V... A načo filtrovať prúd ktorý dobíja batériu? to filtrovať nemusíš, a mne sa zdá že tie dynamá sú krokové motory, či nie? tie by mali dávať rovno jednosmerné napetie, ale tým už si zase niesom istý
no vela sa toho nedozvieme takto.. ale kedže ti tam idú 3 batérie o hodnote 1.5V článok... a sú zapojené sériovo tak aby dodávali 4,5V tak to napetie dynama v podstate môže ostať také aké je avšak niesom si istý nabíjacím prúdom... radšej to zver niekomu kto má možnosť odmerať hodnoty a zistiť či to svetlo vydrží 6V pri svietení či tam treba dorobiť aj prúdové obmedzenie 2,4W=400mA otázne je či to nebude dodávať i viacej než je písané, chcelo by to trocha zložitejší mechanizmus ako je usmerňovač a dva kábliki ku baterke... a určite by to chcelo aj ochranu proti prebíjaniu, nieje to nič zložité avšak ak sa do toho nevyznáš tak to proste sám nezváldneš
nie nie naše obyčajné SLOVENSKÉ batérie sú 1,5V článok. Tie 1,2 to je nejaký nezmysel bohvieodkiaľ... večšinou sú to značky ako GP a pod. odporúčam si kúpiť 1.5V batérie, resp ak ti nevadia tieto 1,2V... tieto by som nabíjal tak 5voltami potom... ale tých 6 im tiež neublíži avšak nemá cenu to riešiť pretože bez potrebných prvkov by si tie batérie raz dva zničil
ze 1,5V hehe. Nabijacie NI-CD maju 1,2 ale to je nominalna hodnota. Plne nabyte maju 1,5 (skoro). A maju maly vn. odpor, takze napetie musi byt male. Navyse koli svetle nemoze byt to napetie hocijake a dynama maju rozne napetia (podla otacok), takisto ako alternator. Takze stabil potrebujes. Ak chces byt ekonomickejsi tak regler ako je v aute na alternatore. Usmernovac preto, lebo by to naptie mohlo ist naspet po prestani slpania a pomaha to blbuvzdornosti. Maximalny prud netreba moc obmedzovat, nabijacie baterky vydrzia vela a dynamo moc prudu ajtak neda.
zaujimavy pokec som elektrikar slaboprud vsetko ti tu pisat a vysvetlovat nema vyznam kedze sa tomu nerozumies,meraky asi nemas amaterske radia casopisy nepoznas,ale tu mas zopar www ..kde ti poradia tak skus.nedaj sa odradit radi mudruju.. www.svetelektro.com www.elektroworld.info www.elweb.cz
uz aby bolo vela stastia.
Dynamo vzdy vyraba jednosmerny prud. Striedavy robi alternator. Tot moje chabe poznatky z elektrotechniky.
tak inak ... zariadenia, ktore sa mi dostali do ruky a slovenske bike obchody ich predavaju pod nazvom dynamo, davali vzdy striedavy prud ... dufam, ze sme sa uz pochopili ...
uz ti to tu napisali aj ini ... ale zopakujem sa aj ja ... zjavne nemas dost zakladov z elektrotechniky, aby si si to poskladal sam ... tak sa na to vykasli ... ono to cele aj tak nema zmysel ...
to svetlo co mas moze svietit tak 10lumen ... vychdzam z toho, ze napajanie je z 3xAAA, takze v nich je energia maximalne 3x1.2Vx900mA = 3.2Wh ... je to zufalo malo ... ak to vydrzi svietit 24h, tak do lediek ide vykon 3.2Wh/24h = 0.13W ...
s takto biednym svetlom nema zmysel vobec nic robit ... obavam sa, ze jedna moja aurora s P7ledkou a liion 18650 do ktorej som vrazil 33ohm rezistor na low rezim, dokaze dat tak 30lumen a vydrzi to v pohode svieti 3dni v kuse ... potom je naozaj otazne naco vozit so sebou dynamo ...
mimochodom jedna liion 18650 nie je o moc vacsia ako 3xAAA a energiu ma v sebe 3.7V*2.4Ah=9.25Wh ... cize 3x tolko pri tej istej vahe alebo objeme ...
a stoji tolko isto co 3 priemerne AAA:) nechapem tiez na co to chces riesit. kup auroru vyjde ta na max 50 eur aj s nabkou a vsetkym a az potom zistis co je to poriadne svietenie.
nechapem preco by to nemalo vyznam, nebolo by dobre keby sa dobijali baterky za jazdy a potom vecer by som nemusel trpnut ci mi to vdrzi svietit domov ale nie?
nechapem preco by to nemalo vyznam, nebolo by dobre keby sa dobijali baterky za jazdy a potom vecer by som nemusel trpnut ci mi to vdrzi svietit domov ale nie?
nie nema to vyznam ... dovod som ti uz napisal ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
a dynamo toto: http://bicykle.kubicasport.eu/shimano-komponenty/shimano-nexus/nexus-naboj-dynamo/naboj-s-dynamom-dh-2n30-6v-2-4w-36d-na-matice/c31000000502p699400.html
Shimano komponenty pre náboj CB-E110
1,69 €
MOC 2 €Dynamo vzdy vyraba jednosmerny prud. Striedavy robi alternator. Tot moje chabe poznatky z elektrotechniky.
www.svetelektro.com
www.elektroworld.info
www.elweb.cz
uz aby bolo
tak inak ... zariadenia, ktore sa mi dostali do ruky a slovenske bike obchody ich predavaju pod nazvom dynamo, davali vzdy striedavy prud ... dufam, ze sme sa uz pochopili ...
aky ich zozenie, tak par ks by som od neho zobral ... hodili by sa mi ...
to svetlo co mas moze svietit tak 10lumen ... vychdzam z toho, ze napajanie je z 3xAAA, takze v nich je energia maximalne 3x1.2Vx900mA = 3.2Wh ... je to zufalo malo ... ak to vydrzi svietit 24h, tak do lediek ide vykon 3.2Wh/24h = 0.13W ...
s takto biednym svetlom nema zmysel vobec nic robit ... obavam sa, ze jedna moja aurora s P7ledkou a liion 18650 do ktorej som vrazil 33ohm rezistor na low rezim, dokaze dat tak 30lumen a vydrzi to v pohode svieti 3dni v kuse ... potom je naozaj otazne naco vozit so sebou dynamo ...
mimochodom jedna liion 18650 nie je o moc vacsia ako 3xAAA a energiu ma v sebe 3.7V*2.4Ah=9.25Wh ... cize 3x tolko pri tej istej vahe alebo objeme ...
to je potom chyba v nazvoslovi
nie nema to vyznam ... dovod som ti uz napisal ...