momentalne mam predstavec 25,4mm ... a teraz sa pytam, v com spociva vyhoda 31,8
okrem toho ze to vyzera lepsie... to ma totiz nezaujima, dokonca viacej sa mi pacia tenke rajdy...
asi je to o nicom tema, kedze aj na motorke sa pouziva rozmer 25,4 (+- 1cm)... to zmeram
o co mi ide?
1rada je pevnost... (ci ten spoj 25,4 nieje niekolkonasobne kazovejsi..)
2rada dostupnost dielov (teda jestli tenke rajdy/predstavce trpia nedostupnostou... alebo je malo a blbych modelov)
predstavec mam momentalne kalloy (myslim.. mozno ritchey) je dlhy tak 7cm a 6°sklon ci kolko to je jedno... pretoze ten sa chystam menit aj tak aj tak.... ale to je o inom
dakujeeem pekne...
(nakupujem tak sa pytam)
vyber to co sa ti viacej hodi k biku (ak mas hrubsi ram tak kup aj riaditka hrubsie
prosimta odovodni to ... ak nemas cim odovodnit tak prosim nerad
... jazdim skorej XC... bike no to sa bude menit (ram-vidla) ale nejdem do nicoho co ma zdvih vecsi nez 130 a tiez nebude to full... (na to love nesu)... ale ktovie... no keby som bral nieco s tlmicom tak to tiez nieje ziadne DH... 100 tlmic.. +- ale to nie je ani realne... skor to vidim na hardrocka... alebo konu... pevnu
v reale to vyzera z hrubym ramom a tenkym volantom ako v mojom podpise
u 31,8 mm je PRI ROVNAKEJ HRÚBKE STENY vyššia (podstatne) tuhosť
ale samozrejme tým je vyššia aj hmotnosť
a pokiaľ sa urobia 31,8 mm rajdy hmotnostne porovnateľné (= tenšia stena), aj tá tuhosť je +/- na úrovni jednopalcových
celé je to o to pikantnejšie, že za čias žiadnych alebo nízkych zdvihov všetci chceli po rajdoch aby aspoň milimetrík "popracovali" a odtlmili nejaké tie vibrejšns
dnes je to už v podstate nepotrebné a tak sa frčí po opačnom extréme, tuhej tyčke čo prenesie rotáciu bez nejakých okolkov na koleso "a teraz si vyber"
IMHO je to jedno, len na OS rajdy sa ťažšie pomestia 2 aurorky a Edge (ktorý ale dávam na predstavec, aj je tam bezpečnejší)
a keďže je to jedno, rozhoduje hmotnosť a dizajn
31,8
Odôvodnenie: vo všeobecnosti sú tuhšie, spoj predstavec+riaditká je pevnejší, vyzerajú lepšie ako 25,4 rovnakej hmotnostnej kategórie
takže třeba kvalitní karbonové Easton 25,4 můžou být tužší než 31,8mm od NoName výrobce
u 31,8mm je občas dost problém tam narvat vše co potřebuješ, takže za mě rovné na XC je to celkem fuk jaký průměr, u vlaštovek bych volil OS
Btw, ty máš na niektorom biku riaditká s priemerom 25,4mm?
http://www.bike-forum.cz/fotogalerie/nase-biky/detail-4756.html
http://www.bike-forum.cz/fotogalerie/nase-biky/detail-4756.html
Tak jo.
ale na závodním Scalpelu co sem jezdil sem měl taky klasiku a bez problémů