sorry, ak niečo takéto už bolo rozoberané na mtbiker.sk, ale nechce sa mi prehľadávať celé fórum s touto témou...
Vždy som bikoval len 4-5 mesiacov //máj, jún, jul, august, sept.
No, pred týždňom som bol len tak čosik do mesta narychlo vybnaviť a šiel som bikom - pekne svietilo slnko, teplota cca 14stup., stromy krásne sfarbené a celé to SUPER! Tak mi anpadlo, že by nebolo zlé, keby som si všetky trasy, čo jazdím cez moju "sezónu"-leto, prešiel cez jeseň..no mám pár nejasností s kt. potrebujem helfnuť..
Chcem sa popýtať, ako sa treba pripraviť na bikovanie okolo 10-15stupnov.
Čo si obliecť? Na špeciálne dresy nemám oblečenie, tak bolo by fajn, keby ste napísali, aké alternatívy používate..
Nie je problém s pľúcami? Keď si predstavím ako hulákam do seba ten chladný vzduch, tak sa bojím, aby to nemalo zlý dopad na zdravie..
V sekcii tréning som si všimol, že sú borci, čo jazdia celoročne pomaly, takže zopár rád by mohli takisto sem šuchnúť..
Najviac mi problémov spôsobuje oblečenie - oblečiem sa teplejšie, prejdem 10km, spotím sa, dám si pauzu, zostane mi zima..atd, atd.. Viem že nohy sú v poho - tie sa zahrejú, ale čom dýchanie? Chcel som ísť čisto len cez nos, ale nedá sa - podvedome dýcham hubou, takže nejaké ohriatie vzduchu na teplotu tela je asi nereálne..
Ako to riešite?
Dík moc
ByE
PeeT
amputáciou po predošlom výjazde.
V sobotu sme pojazdili, spolu to boli 4hodiny pri teplote -2 az -3 stupne. Všetko OK, ale prsty na nohach, napriek kvalitným ponožkám a návlekom na tretry, dostali zabrať. Palec bol chvíľu aj zmordralý. Neviem či som kúpil nekvalitné návleky, alebo je nutnosť do takejto teploty zimné tretry. Pravda je taká, že sa mi ich nechce kupovať.
Máte nejaké Home made riešenie?
tuto zimu pretrpim a na jar ked bude zlava kupim totok : http://zanzo.sk/product-detail.php?id=79
Ako veľkú chybu neoprénových návlekov vidím, že nielen nepustia vodu dnu, ale ani paru von. Prvé je OK, druhé - vlhká plutva v bote - však spôsobuje rýchlu stratu tepla pri zastaveniach. Nooo a ako sa laba ochladí, tak cievy sa stiahnu a tým sa ešte ďalej situácia dramatizuje... toto riešia membránové textílie, ale samozrejme nič nefunguje stopercentne.
Dá sa na to trošku adaptovať, ale človek je tak blbo "urobený", že ak organizmus zavetrí, že ide do straty tepla, stiahne krv z periférie, "obetuje ju", do centrálnych častí - v tepelnej kríze prežívaš za cenu straty končatín. Výmenníky tepla ako tučniaky holt v labách nemáme. [A pri tomto nadelení si niekto ešte stále myslí, že nás stvorila nejaká vševedúca všemohúca dokonalosť
V sobotu sme pojazdili, spolu to boli 4hodiny pri teplote -2 az -3 stupne. Všetko OK, ale prsty na nohach, napriek kvalitným ponožkám a návlekom na tretry, dostali zabrať. Palec bol chvíľu aj zmordralý. Neviem či som kúpil nekvalitné návleky, alebo je nutnosť do takejto teploty zimné tretry. Pravda je taká, že sa mi ich nechce kupovať.
Máte nejaké Home made riešenie?
V zime klasicke pedale a turisticka obuv s pevnejsou podrazkou.
http://www.skimountaineering.sk/skm.php ... /cl11.html
ak by som to mal brat podla tradicie, tak my s toho vypliva:
icebreker-1995
devold-1853
-pre merino som sa rozhodol, z viacerych dovodov, hlavny je ten, ze ked mas triko z merina na sebe aj dlhsie, tak vobec nezapacha
-je to prirodny produkt, nie ziadna umelina vyrobena umelych flias
-je nehorlave, ako vsetky ostatne produkty
a mohol by som dalej pokracovat, ale to by bolo nadlho
Daj blizsie info o spominanej handre, ta nehorlavost ma zaujima.
no a po ďalšie, do merina sa ti radi pustia mole
v každom prípade najhoršia vec akú poznám na športové odevy je pijak vody a smradov, studený obklad menom bavlna
na merino odporúčam prostriedky na vlnu resp. sú aj špeciálne na merino, lebo hneď pri prvom praní z neho sperú (ešte pred spriadaním) väčšinu lanolínu, ktorý chráni vlnu pred naberaním vody, smradov, ... - v tých "na vlnu" je práve pridaný, aby sa tá vrstvička obnovovala
Daj blizsie info o spominanej handre, ta nehorlavost ma zaujima.
Jazdíš cez oheň,alebo nebodaj tak rýchlo,že by sa na Tebe mohlo vznietiť oblečenie