napriklad aj na tomto fore (ak nebude mat "vedenie" nič proti tomu)
zriadiť verejnu FOTO galeriu "uspechov ochráncov lesa"
kde, za určitých pravidiel, bude môct prispievat dokumentáciou každý, kto tieto pravidlá splní
a následne raz .... napr. mesačne ...bude odosielaný LINK napríklad na:
primátora KE, riaditeľa mestských lesov, obvodnému úradu životného prostredia, strane zelených, dobre naSMERovaného predkladateľh anibajkerského zákona do NR SR, predsedu Národnej rady ... ved je tiež košičan a má dokonca bajk,
vždy len s jednou otázočkou: ČO VY NA TO páni ??
iste by sa našlo ešte niekolko zaujimavých miest ako:
verejnoprávné ale aj komerčné media... prokuratúra, ak zjavne dôjde k porušeniu zákona ...atd,
to len tak na začiatok, istý tlak sa dá vytvorit aj týmto spôsobom...
Malo by sa sem prispievat s fotodokumentaciou skodlivych zasahov v nasich lesoch, ako je nepremyslena tazba, zdevastovany teren tazobnymi mechanizmami, neporiadok...
poprosim k fotkam pridavajte aj miesto a datum
posledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
skus sa pozriet na NP v Rakusku http://www.nationalparkregion.com/ skusim len citovat z uvodnej stranky:
- 220 km - 5000 Höhenmeter durch die Mountainbike-Region Nationalpark ...
- 150 km Weitwanderweg zu den schönen Plätzen ...
- Über 500 km MTB-Touren stehen für erlebnisreiche Biketage zur Verfügung ...
- Alle Almen und Hütten mit Öffnungszeiten und Wegbeschreibungen ...
- Der familienfreundliche Radweg auf der Trasse der ehemaligen Steyrtalbahn .
- Wohl einer der schönsten Radwege in ganz Europa führt ins Herz ...
NP u nas ti ponuknu nasledovne:
- vyzenu ta z lesa, pripadne ta lesna straz odvlecie pod hrozbou pouzitia "polovnej" zbrane na policiu, tam ta obvinia z 3-4 paragrafov (ako sa uz neraz stalo cyklistom)
- ak nenatrafis na straz, tak urcite na nejake LKT, OFF ROAD miestneho "polovnika"-pytliaka, ktory si listok zasluzil tym, ze je vyznamny podnikatel v okoli
- rozdrbane cesty-necesty, kde sa budes borit v polmetrovom blate, ktore tam vytvorili kolesa lesnych mechanizmov,
- bordel po lesnych robotnikoch - vypusteny olej zo strojov, prazdne obaly od potravin, mot. oleja, poskodene naradie a diely, rozhadzane kusy dreva atd.
http://zachranme-lesy.blogspot.com/
http://petrvalska.blog.sme.sk/c/277224/Krasy-Nizkych-Tatier-alebo-ako-investori-nevedia-co-s-peniazmi.html
http://jurajlukac.blog.sme.sk/c/235452/Prostonarodne-slovenske-povesti.html
http://www.wolf.sk/sk/node/188
Nuz na to, ze toto je jedna z mala cyklotras ktore su v NP povolene. Inde ta ochranari zozeru lebo nenapravitelne poskodzujes prirodu. Ta fotka nevystihuje presne stav aky tam je po najazde lesakov. O par metrov vyssie je to tak rozryte, ze sa tak ide problematicky aj pesi. A suvis s fotkou to ma presne taky aky je nazov tejto temy.
Je to v ludoch .. vacsina ludi si vobec nevazi prirodu vobec ani to najcennejsie, co Slovensko ma .. lesy a s tym suvisiace dedicstvo. Cokolvek je krasne skonci ako developersky mokry sen, pretoze citia prachy, ale po skonceni vystavby je tam len novy betonovy komplex a to , co bolo krasne uz nenavratne zmizne.
Ziadne pravidla toto nevyriesia /dokial to u nas bude fungovat ako funguje, ale aj potom budu casto zbytocne restrikcie/ .. pretoze tam, kde nie je vola, nie je ani cesta, a priamo v ludoch musi byt cit k svojmu prostrediu, tam pravidla potom nemusia byt..
PS: prednedavnom ukradli uz aj retaze z chodnika na prielome Hornadu
Lenze toto ukradli cigani a to je kapitola sama o sebe. Ako si napisal je to o ludoch teda o nas. Staci sa pozriet na tie smeti nahadzane okolo ciest a vsade okolo dedin po krikoch. Toto na ciganov nezvalime. Len tak mimochodom minuly stvrtok som v Polsku videl ako dvaja pracovnici v reflexnych vestach zbierali odpadky okolo cesty. Toho sa u nas asi nikdy nedozijeme. Aj preto nam treba pravidl,a aby si kazdy svoje peniaze zasluzil a hlavne ti co poberaju rozne socialne davky a podpory. Ale to uz sme mimo temy aby nam to Jezus nezrusil
1100 EUR cisteho na mesiac - za nic nerobenie, dalej prispevok na skolu, pomocky, prispevok na cestovanie a tak dalej az do hodnoty 1600 EUR, no a ich celodenna cinnost spociva v sedeni pri pive a drnkani si tych smradlavych prirodzeni. Preco do paroma ich urady nenazenu do pcrace a to rovno bicom??!! Zbierat odpadky, cistit okolia roznych mestskych cast od buriny, krikov a bordelu. Bordel je vsade kam sa clovek pozrie a oni beru peniaze zadarmo????
To este nikto osvieteny neprisiel na to, ze robia len to co sme ich naucili a co im dovolujeme?
Uz niekolko storoci to vieme a preto mame porekadlo, ze ryba ***** od hlavy.
Pista: za byvaleho rezimu bol paragraf o prizivnictve, kto ho porusil, nepracoval .. tak sup do basy. A fungovalo to
Klucovy okamzik nastal ked komunisti zacali s tym, ze my neprenasledujeme cernochov. A vypuklo socialne inzinierstvo ktoreho vysledky zneme - samozrejme vylepsene o falosnu humanitu o ktroru nas nik neziada ale je to pohodlne sa vyhovarat na EU.
ku tomu bordelu po tazbe: zodpovednost ma konkretna osoba ktora to tam ma pod palcom - horar, je na nom aby vyznacil tazobny priestor, dohliadol na tazbu, oznacil vytazene drevo...., nasledne najal ludi na vycistenie rubaniska + vysadba noveho porastu (to niekedy nie je nutne - zem je posiata mladinou, ale vtedy ju treba osetrit, ochranit pred zverou)
kedze lesy uz nemaju zamestnacov urcenych priamo na tazbu, najimaju si zivnostnikov a co si budeme nahovarat, kto ma predpoklad zivit sa lahsou pracou, ten v hore nerobi, je to fakt drina. robotnik ma zaujem pripravit a vytiahnut gulatinu na sklad kde ju horar ocia***** a podla objemu dostanu zaplatene. ak horar kasle na naslednu kontrolu priestoru, pilcik sa do toho sam od seba tazko pusti.
druhou moznostou horara je dat nasledne cistit les niekomu inemu. par x som to bol aj ja, chcel som drevo, horar mi ukazal miesto po tazbe " ulozit konare na kopy, drevo si mozes zobrat" - pri tazbe totiz z lesa nedostanu vsetko drevo, iba to ktore sa im oplati (rozne pokrivene alebo zlomene kmene sa nedaju tak dobre predat)
nikde to ide, u nas napriklad su lesne cesty pomerne ciste (pokial tam akurat nepriebeha tazba, po nej to upravuju), taktiez konare nie su po celom priestore po tazbe, ale pekne na kopach (koli poziarom)
ak by som napr. poriadne neulozil konare, horar mi nedovoli vyviezt drevo....
ps: kto ste z okolia kludne vam ukazem kde som si zadovazil samovyrobou drevo za posledne roky, nemam sa za co hanbit, ved keby som to odflakol, na dalsi rok ma horar posle do .....
http://wiezik.blog.sme.sk/c/315544/130-vlkov.html