Viem, ze tu ma kazdy dvojkolesovaho milacika, no chcela som sa opytat, ci mate aj stvorkolesoveho, s ktorym ste nadmieru spokojni a na druhej strane, aky typ neodporucate ci uz z vlastnej alebo cudzej skusenosti.
99% ludí jazdí svojim štýlom bez ohladu na to či sú niekde tlaky či teploty zobrazené alebo nie a verím že aj keby tam bolo trilión budíkov, svetielok a kontroliek tak svoju jazdu nezmenia..
Avšak môže nastať situácia, keď máš optimálne množstvo oleja na optimálnej prevádzkovej teplote, ale napríklad v zákrutách pôsobením síl, sa nedostane tam kam má a tento stav ustrážiš jedine kontrolkou tlaku oleja.
Takze ked nastane tato situacia, tak vlastne zistis, ze Tvoje auto nie je konstruovane na jazdu v zakrutach a odstavis ho na krajnici.
A k tej hladine, pokiaľ máš optimálnu úroveň oleja, tak v zákrutach sa nemôže stať aby si čerpadlo nasalo vzduch, vane sú tvarované tak aby sa niečo také nestalo, aj offroady majú olejovú vaňu tak riešenú aby čerpadlo nasávalo olej aj v náklonoch a prudkých stúpaniach alebo klesaniach.
Nie tak celkom. V offroadoch sa mazanie riesi suchou klukovou skrinou. Klasicke mazanie by nebolo v istych naklonoch uz spolahlive. To iste samozrejme plati aj pre "sportaky".
Aj to je riešenie a celkom logické. Lenže tlakomer oleja sa nemontuje do bežných vozidiel, len do modelov trocha športovejších, kde je predpoklad, že tento parameter môže byť rozhodujúci.
V kategórii superšport, to už je samostatná veda.
Porsche má výskumné pracovisko, kde sa to simuluje a testuje.
2009 Porsche 911 | Engine Oil Sump Test Rig | Edmunds.comOtvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down
dry sump sa pouziva uz takmer v kazdom okruhovom speciale (aj v upravenych beznych autach) pretoze oproti beznym rieseniam ma mnoho vyhod a jednymi z nich je aj chladenie oleja a mensia olejova vana.
Aj to je riešenie a celkom logické. Lenže tlakomer oleja sa nemontuje do bežných vozidiel, len do modelov trocha športovejších, kde je predpoklad, že tento parameter môže byť rozhodujúci.
a vieš mi povedať načo to je reálne v praxi?
napr. taký otáčkomer viem používať, resp chápem čo mi ukazuje a viem sa riadiť podľa neho.. viem čo od auta očakávať atď.
Ale je otazkou, nakolko presne tie budiky ukazuju...
Napriklad skodovacka voda je na budiku vzdy presne v strede, ale diagnostika ukazuje uplne ine hodnoty. Holt, zakaznikom by asi vadilo, keby rucicka chodila hore dole podla termostatu.
To je otazka, ale co som pozeral podla diagnostiky tak tie hodnoty sedia.
Napriklad rucicka oleja nie je staticka ale sa aj pocas jazdy dost hybe v rozmedzi 80 - 105C od stylu jazdy, ako sa tomu dupe.
Voda po zahriati sa drzi na 90C aspon podla budiku.
napr. taký otáčkomer viem používať, resp chápem čo mi ukazuje a viem sa riadiť podľa neho.. viem čo od auta očakávať atď.
pokles tlaku oleja pod normalnu hodnotu indikuje problem s mazacou sustavou.. zle mazanie - nebezpecie ze sa motor poskodi
ono to nieje zas take, ze by ta rucicka lietala hore dole, ale sa drzi viac menej na dvoch hodnotach (teraz pisem o zohriatom motore) volnobezne otacky je prva, v mojom pripade 2.2bar , druha je motor v otackach 4.5bar.
preto je k tomu aj teplota oleja, bud je vsetko ok a mozes santit, alebo sa nieco deje a zvolnis a odstavis auto, tieto budiky dokazu odchytit zmeny omnoho rychlejsie a presnejsie ako standardne budiky, ktore maju v sebe este elektroniku na minimalizaciu vykyvov alebo funguju len ako on/off ukazatel.
Ako som pisal, pre beznych vodicov su to veci navyse takze ano, pre vodica ktory ma auto na jazdu z bodu A do bodu B to nema realne vyuzitie. Pre ludi, ktori to maju v hracke na okruhy a okresky to uzitocne je.
ahojte, neviete ako rozpojim tento skoda-vw konektor, ide o snimac naklonu zo Octavia II FL, tam kde je obdlznik som dal plochy sroubovak a snazil som povolit poistku smerom nahor (krok2) ale nedokazal som to rozpojit. Nechcem znicit ten konektor, tak sa spytat, ci idem na to dobre alebo to treba vytlacat do nejakej strany. Kde a co mam vlozit a ako zatlacit/vypacit. do akej strany. Ked si pozriete senzor je tam zarazka na poistku, takze nejaky trik tam bude, dufam ze nepotrebujem nejaky specialny tool na rozpojenie dakujem chlapi
ak dobre vidím tak je to bežný rukou rozpojiteľný konektor
palcom ťaháš za ten výstupok (ktorý je na obrázku medzi pipiškou a šípkou) v smere šípky 2
(potiahnutím nadvihne západku ktorá je vnútri konektora)
Páni nemá niekto požičať nosič na 2x lyže + snowboard? Najlepšie na obyčajné priečniky ale môže byť aj magnetický. Dnes som išiel nahodiť moje čo som roky nepoužíval a zámky na nich sú v stave, ze im už neverím, že mi z nich lyže neodletia. Potrebujem teraz od soboty do budúcej nedele. Bratislava.
nechcem,aby to tu vyzeralo,že zneužívam vlákno atd. atd.,ale prijal by som radu. Potrebujem kúpiť auto na dochádzanie do práce 10km tam,10km naspať a samozrejme i iné príležitosti. Mal som zafixované,že ideálny bude dáky japonec,benzín, okolo roku 2002,hatchback,kvôli preprave bajku. Cena dákych do 2000Eur. Teraz otázka. Je to vhodná voľba? Oproti VW a Škodovke bude dostupnosť náhradných dielov asi žiadna,že?
Tuším to vyzerá,že skončím ako skoro každý pri Škodovke či VW:(
V zime jazdíte na alu alebo plechových diskoch? Rozmýšľam, že staré alu by som dal na zimnú sadu a kúpil nové alu na leto, len neviem či aj obité 10-ročné alu disky prežijú prvú zimu Alebo sa na to radšej vykašľať a ostať na plechových
Prečo by neprežili? Ja to idem práve tak riešiť. Kúpil som zimné gumy na hliníkoch a plecháče pôjdu preč. A bude sada na leto a na zimu. Akurát v zime netrafiť nejaký obrubník tým hliníkom viac by mrzela jeho likvidácia.
hlavne ak to nie sú zimné alu, tak môžeš mať problém s unikaním tlaku.. mne to tak robí, že to na pätke disku nejak oxiduje a potom tade pomaly fučí... bol som s tým v pneuservise, lebo som myslel že tam mám nejaký pomalý defekt, resp. že je zlý ventil a fučí to okolo neho ale bolo to práve toto. pneuservisák to očistil ocelovým kotúčom vo vŕtačke, napatlal poriadne vazelinou a je to lepšie... neskôr mi to začalo robiť aj na inom kolese, ale výrazne menší pokles, bol som lenivý s tým ísť zasa do pneuservisu, tak som tam nalial trocha mlieka na bicyklové bezduše no a ešte aj farba z tých diskov zlieza vplyvom tej oxidácie s posypovou solou... ale plecháče sú zasa za dve zimy hrdzavé..
K tym kolesam na zimu- odporucam jednoznacne plechace. Alu jedine ak nie je ina moznost. Vyhody alu diskov su hlavne v lete- dizajn, tuhost, chladenie brzd. V zime a v snehu sa lahko zanesu snehom- sposobi to trasenie celeho auta, dalej vsetka sol, kamienky a bordel sa lahsie dostane na brzdy-zacnu piskat skripat suchat, rychlejsie sa opotrebuju. A dalsia obrovska nevyhoda alu v zime je odolnost pred oxidaciou a mechanickym poskodenim. Cez zimu je vsade kopec strku, ten narusi lak a disk zacne rychlo kvitnut. Dalsie nevyhody- snehove retaze-nutne kupit kompatibilne s alu diskami a samostatnou kapitolou su rozbite cesty, jamy. Ohnute alu disky sa tazko opravuju a mozu aj prasknut.
Plechy su odolnejsie, lahsie sa udrzuju, vyrovnavaju, nepraskaju. Ak su hrdzave staci okefovat a streknut sprejom na plechace za 2,50.
Komu vadi dizajn existuje milion puklic, alebo jedny originalne ktore vydrzia naveky.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A este dva postrehy.
Takze ked nastane tato situacia, tak vlastne zistis, ze Tvoje auto nie je konstruovane na jazdu v zakrutach a odstavis ho na krajnici.
Nie tak celkom. V offroadoch sa mazanie riesi suchou klukovou skrinou. Klasicke mazanie by nebolo v istych naklonoch uz spolahlive. To iste samozrejme plati aj pre "sportaky".
V kategórii superšport, to už je samostatná veda.
Porsche má výskumné pracovisko, kde sa to simuluje a testuje.
2009 Porsche 911 | Engine Oil Sump Test Rig | Edmunds.comOtvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Napriklad skodovacka voda je na budiku vzdy presne v strede, ale diagnostika ukazuje uplne ine hodnoty. Holt, zakaznikom by asi vadilo, keby rucicka chodila hore dole podla termostatu.
To je otazka, ale co som pozeral podla diagnostiky tak tie hodnoty sedia.
Napriklad rucicka oleja nie je staticka ale sa aj pocas jazdy dost hybe v rozmedzi 80 - 105C od stylu jazdy, ako sa tomu dupe.
Voda po zahriati sa drzi na 90C aspon podla budiku.
Toto je celkom zaujimave:
http://www.octaviaclub.cz/clanky/diagnosticke-rozhrani-s-vystupem-na-maxi-dot-pro-octavia-1-se-slevou-pro-cleny-clubu-762.html
Podla toho sa da asi komplet diagnostikovat auto- va kom stave je turbo, vaha vzduchu, alternator:)
pokles tlaku oleja pod normalnu hodnotu indikuje problem s mazacou sustavou.. zle mazanie - nebezpecie ze sa motor poskodi
ono to nieje zas take, ze by ta rucicka lietala hore dole, ale sa drzi viac menej na dvoch hodnotach (teraz pisem o zohriatom motore) volnobezne otacky je prva, v mojom pripade 2.2bar , druha je motor v otackach 4.5bar.
Ako som pisal, pre beznych vodicov su to veci navyse takze ano, pre vodica ktory ma auto na jazdu z bodu A do bodu B to nema realne vyuzitie. Pre ludi, ktori to maju v hracke na okruhy a okresky to uzitocne je.
palcom ťaháš za ten výstupok (ktorý je na obrázku medzi pipiškou a šípkou) v smere šípky 2
(potiahnutím nadvihne západku ktorá je vnútri konektora)
https://www.facebook.com/torquestudioautomotivo/videos/1730396230608723/
Tuším to vyzerá,že skončím ako skoro každý pri Škodovke či VW:(
Plechy su odolnejsie, lahsie sa udrzuju, vyrovnavaju, nepraskaju. Ak su hrdzave staci okefovat a streknut sprejom na plechace za 2,50.
Komu vadi dizajn existuje milion puklic, alebo jedny originalne ktore vydrzia naveky.