Jasné. Tak isto DOT 1-4 a DOT 5.1, DOT 5 je niečo úplne iné, je založená na silikóne. Tak isto sa nesmú miešať minerálne oleje a DOT, DOT 5 a všetko ostatné, ani samotné minerálne oleje medzi sebou by som nemiešal. Preto ak si človek nemôže byť úplne istý, že všetku DOT kvapalinu v systéme na DOT zo systému dostal a neostali tam napr. nejaké kvapky alebo povrchové vrstvy, nedával by som minerálny olej do DOT systému. Ono si treba uvedomiť, že tej brzdovej kvapaliny tam je pár ml, aj jedna kvapka môže pokaziť vlastnosti toho, čo sa tam snažím naliať. Tak isto si treba dávať pozor na tesnenia, DOT a minerálny olej používajú iné tesnenia, dole som dal tabuľku.
Jezus, môžeš všetko, len si musíš dávať pozor na tie tesnenia... Ale pardon, napísal som to opačne: http://mykin.com/rubber-chemical-resistance-chart
V odkaze vyššie máš porovnanie materiálov tesnení a ich reakcie s chemikáliami. Systémy na DOT používajú EPDM a systémy na minerálny olej NRB(Nitrile) tesnenia. Ak si pozrieš, Nitrile má pri parafíne(minerálny olej) za 1, EPDM má za 4(nedostatočné), pri Glycol Type(DOT) má Nitrile za 3 a EPDM za 1. Čiže je lepšie naliať DOT do min. olej systému ako opačne. Ako, skôr, ako začneš niečo papúškovať, bolo by dobré vysvetliť prečo a dať zdroje...
Ty nevies z akeho materialu ma ktory vyrobca brzd to-ktore tesnenie. A ked vyrobca brzd uvadza, ze je povolene pouzit len DOT, tak len idiot tam naleje olej a bude dufat, ze vsetky pouzite tesnenia a ine vnutornosti su takeho typu, ze preziju. Takze este raz - nepis bludy!
Súhlasím, že najprv by si mal človek zistiť, čo za tesnenia má, ale správne by to mal výrobca uvádzať v servisnom manuále. Ale niektorí to nerobia, napr. také shimano chce, aby si vymenil napr. celé prasa ak sa ti napr. praskne piestik. Ono držať sa presne toho, čo píše výrobca robí ovca, ktorá potom trpí tým, že vyvalí kopec peňazí za servis, pretože tie pôvodné diely a náplne sú predražené aj tak len rebrandované lacnejšie veci(napr. rock shox tlmičový olej je torco olej, magura royal blood je castrol vitamol). Najlepšie je sa informovať. Jezus, nebuď ovca, použi trochu rozumu.
Ano, mozes vsetko, ale potom nes nasledky. Vsak aj benzin vies naliat do dieseloveho auta....
Nejde len o to aky vplyv maju na tesnenia, ale aj na ich dalsie vlastnosti (napr hygroskopicke vs hydrofobicke). Pokial vyrobca navrhol brzdovy system na mineralny olej, tak tam DOT nema co robit a plati to aj naopak. Ak to predsa skusis, tak nebud prekvapeny ked nebudu fungovat tak ako maju, alebo sa ti casom znicia. A zaruka ti samozrejme pada.
miso nebud ovca, neriad sa instrukciami vyrobcov, slepo obhajuj svoju teoriu a nalej si do brzdoveho okruhu auta mineralny olej. Ved s tym predsa nie je problem! Vyrobcovia Ta len chcu odrbat a naschval Ti zatajuju, ze do DOT systemu mozes liat mineralny olej.
V konečnom dôsledku ide, pretože ostatné vlastnosti ti len zmenia chod, nebudú mať až taký veľký vplyv na trvácnosť bŕzd. Ono celkovo ide o to, čo chceš dosiahnuť. Aj tie tesnenia ti nezlyhajú zo dňa na deň, ak používaš nejaké lacné brzdy, nalej si tam čo chceš, lebo než ti tá DOT alebo olej prehryzie tie tesnenia, tak je veľká pravdepodobnosť, že tie brzdy odídu skôr jednoduchým opotrebením lacných nekvalitných dielov.
Aby sa človek musel báť, že mu tu niekto bez rozmýšľania neporadí vôbec a len odpapúškuje PR výrobcu...
Vieš, jezus, ono je rozdiel medzi trvácnosťou a spoľahlivosťou áut a bicyklov. Resp. je dokonca aj rozdiel medzi trvácnosťou a spoľahlivosťou závodných a cestných(každodenne používaných) áut a bicyklov. U cestných chceš, aby ti vydržali, u závodných človek chce výkon, stačí, aby vydržali jeden závod... Samotné bicykle nie su robené na to, aby vydržali toľko, koľko vydrží cestné(každodenne používané/osobné/civilné) auto. Skús si olejovať reťaz na biku každých 20 tisíc, ako na aute, uvidíme, ako dopadneš...
Veľa ľudí tu mení komponenty biku každých pár rokov, myslím, že zrovna pre takýto prípad je absolútne jedno, čo si tam nalejú, keď sú si vedomí, že po pár rokoch im proste odídu tesnenia.
Uz prestan obhajovat neobhajitelne a neodbocuj od temy. Pevne verim, ze nikto citajuci toto forum nebude tak sprosty, aby sa riadil Tvojimi teoriami namiesto ustanoveni vyrobcu konkretnych brzd. Koniec OT.
Celkom by som sa pozrel, co by ste tam liali, keby tam bolo napisane "slzy jednorozca". Pripadne keby tam bola brzdova kvapalina (obycajna DOT4) preznacena vyrobcom za 50€/0,5l a vyrobca by napisal, ze nic ine okrem toho tam nesmie ist.
Fyzikalny princip brzdy ostane, ci uz tam bude olej alebo DOT alebo roztopena cokolada, ak to bude mat podobnu viskozitu a fyzikalnu stalost. To, ci ju vymenite za rok, koli rozozranym tesneniam alebo opotrebeniu, je jedno.
Ja to skusat nebudem, lebo nemam na com. Ale keby som mal staru brzdu urcenu pre mineralny olej, tak to kludne vyskusam.
Ale chapem co tym chce moderator povedat. Tuto temu cita vela ludi a mohli by si to zle vylozit. Vo vseobecnosti je fakt lepsie napisat... NEMIESAT ! NEMENIT !
jedno pekne porekadlo hovori : "to ze nieco funguje, neznamena ze je spravne".
Určite, u všetkého treba vedieť, čo robím, ak neviem, radšej zanesiem do servisu. Treba sa vzdelávať, vzdelávať a vzdelávať než niečo urobím, lebo ak sa nevzdelám a opomeniem niečo dôležité, potom môžem plakať keď sa mi niečo nepodarí alebo rozbije.
Spytovat bezne zazivane veci je niekedy rozumne (teda neverit slepo vsetkemu co je napisane, napriklad vyrobcom) ale rovnako je dolezite aj trochu pouzivat rozum a neverit kazdej konspiracnej teorii.
Ako som uz pisal, ked vyrobca vyrobil brzdovy system, ktory je navrhnuty na pouzitie s kvapalinou so specifickymi vlastnostami, tak len somar by tam daval iny typ kvapaliny.
A DOT ma odlisne vlastnosti ako MO a aj ked sa vyuziva rovnaky fyzikalny princip v brzdovom systeme, kazdy z nich zohladnuje specifikum vybranej kvapaliny.
Rovnako si treba uvedomit, ze DOT ma svoj vlastny standard regulovany DOT. Takze kvapaliny DOT5.1 od roznych vyrobcov budu mat rovnake vlastnosti. To pri mineralnych olejoch urcenych do brzd neplati, takze Shimano MO nema rovnake vlastnosti ako MO od Magury. Ak mas z nejakeho zdroja ze Magura MO je preznaceny olej znacky XY, ktory je lacnejsi, tak super, kludne ho pouzivaj. Ale nerad tu na fore, ze MO mozes naliat to DOT systemu a naopak.
Takže myslíš, že tie stovky ľudí, čo si zmenili E*****na z vazelíny na olej sú somári, pretože Suntour to navrhlo a testovalo s vazelínou? Ako toto tvrdenie je mylné a hlúpe. Výrobcovia v prvom rade šetria na výrobných nákladoch. Prípadne pri výrobe môžu mať iné priority, ako koncový užívateľ. Preto v niektorých prípadoch nedodávajú do svojich výrobkov úplne tie najoptimálnejšie a najlepšie diely a náplne. Ako veď o tom všetkom je tuning, prečo si myslíš, že to tí ľudia robia? To sú podľa teba všetci tí ľudia, čo si niečo modifikovali, aby dostali lepšie vlastnosti podľa teba somári? Ak niekto otestuje a zistí, že Magura alebo Shimano lepšie idú na DOT, len DOT rozožerie rýchlejšie tesnenia, prečo by niekto bol somár za to, že obetuje životnosť za vyšší výkon? Alebo ak niekto chce obetovať trvácnosť a výkon za nízku cenu, prečo by mal byť somár?
Mimochodom, výrobca Juice Lubes v článku, čo som postoval vyššie tvrdí, že podľa ich testov fungujú ich oleje/kvapaliny dobre vo všetkých DOT aj MO systémoch, tak teraz kto má pravdu?
"Our view is quite simple in that having tested our Mineral and DOT oil in all Mineral and DOT systems we are happy to recommend it for any brand of brake manufacturer including Shimano. We have sold thousands and thousands of units worldwide and never had any problems reported.
Clearly the manufacturers have a vested interest in recommending and insisting that consumers use only there oil and to be fair why wouldn't they? It does make perfect commercial sense and does allow them to maintain quality control standards so I can completely understand there point of view and stance on the matter.
As Juice Lubes is a non-OE supplier, all we can do is test our products, ensure they are of the highest grade and work as intended - which is exactly what we do."
Zrovna ty a ostatní, čo ste mi dali nepáčika na to, že človek by sa mal informovať a konať vzdelane a informovane, vedieť, čo robí a prečo robí a čo sa mu deje vo veciach, čo používa a nie hlúpo poslúchať, čo mu niekto hovorí, ste svojou ignoranciou nebezpeční a fakt by som vás nechcel stretnúť na traile, ceste ani nikde...
Mimochodom, ja som nikdy netvrdil, že človek má a musí liať DOT do bŕzd na min. olej alebo opačne, len, že niektorá možnosť je lepšia, ako tá druhá, čo ani neznamená, že je správna a dobrá, iba, že je lepšia. Ako som sem dával tú tabuľku, 3 vs 4, zlé vs. horšie, z dažďa pod odkvap, oceán vs. more.
Preco sem pleties oleje a vazelinu, ktore su urcene na mazanie a tlmenie, ked sa bavime o brzdovom systeme? A rovnako sem neplet tuning - nebavime sa tu o tom, ci je ok vylepsit si nieco (auto, atd) ale o tom, ze odporucas zamenit DOT a MO a naopak.
Predpokladam, ze tvoja anglictina je slaba, pretoze som cital ten clanok a nikde nepisu, ze je to ok, dat DOT do MO systemu ci naopak.
A k tomu Juice Lube textu, pozri si produkty na ich strane. Nemaju ziadnu jednu "zazracnu kvapalinu" vhodnu do DOT aj MO systemov zaroven, ale maju 2 produkty, kazdy z nich vhodny do vsetkych systemov podla typu kvapaliny - teda jeden pre DOT a druhy pre MO.
S tym, ze je to tiez len tvrdenie vyrobcu, ktory predava svoj produkt. Takze mozes mu verit rovnako ako Shimanu, ked vravi ze mas pouzivat len ich brzdovu kvapalinu.
Kludne si kup Juice Lube a vyzkusaj, cena je dobra. Akurat si kup tu spravnu kvapalinu a este raz prosim, netvrd, ze je ok zamienat DOT / MO a naopak.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
http://mykin.com/rubber-chemical-resistance-chart
V odkaze vyššie máš porovnanie materiálov tesnení a ich reakcie s chemikáliami. Systémy na DOT používajú EPDM a systémy na minerálny olej NRB(Nitrile) tesnenia. Ak si pozrieš, Nitrile má pri parafíne(minerálny olej) za 1, EPDM má za 4(nedostatočné), pri Glycol Type(DOT) má Nitrile za 3 a EPDM za 1. Čiže je lepšie naliať DOT do min. olej systému ako opačne. Ako, skôr, ako začneš niečo papúškovať, bolo by dobré vysvetliť prečo a dať zdroje...
Nejde len o to aky vplyv maju na tesnenia, ale aj na ich dalsie vlastnosti (napr hygroskopicke vs hydrofobicke). Pokial vyrobca navrhol brzdovy system na mineralny olej, tak tam DOT nema co robit a plati to aj naopak. Ak to predsa skusis, tak nebud prekvapeny ked nebudu fungovat tak ako maju, alebo sa ti casom znicia. A zaruka ti samozrejme pada.
Vieš, jezus, ono je rozdiel medzi trvácnosťou a spoľahlivosťou áut a bicyklov. Resp. je dokonca aj rozdiel medzi trvácnosťou a spoľahlivosťou závodných a cestných(každodenne používaných) áut a bicyklov. U cestných chceš, aby ti vydržali, u závodných človek chce výkon, stačí, aby vydržali jeden závod... Samotné bicykle nie su robené na to, aby vydržali toľko, koľko vydrží cestné(každodenne používané/osobné/civilné) auto. Skús si olejovať reťaz na biku každých 20 tisíc, ako na aute, uvidíme, ako dopadneš...
Veľa ľudí tu mení komponenty biku každých pár rokov, myslím, že zrovna pre takýto prípad je absolútne jedno, čo si tam nalejú, keď sú si vedomí, že po pár rokoch im proste odídu tesnenia.
Fyzikalny princip brzdy ostane, ci uz tam bude olej alebo DOT alebo roztopena cokolada, ak to bude mat podobnu viskozitu a fyzikalnu stalost. To, ci ju vymenite za rok, koli rozozranym tesneniam alebo opotrebeniu, je jedno.
Ja to skusat nebudem, lebo nemam na com. Ale keby som mal staru brzdu urcenu pre mineralny olej, tak to kludne vyskusam.
Ale chapem co tym chce moderator povedat. Tuto temu cita vela ludi a mohli by si to zle vylozit. Vo vseobecnosti je fakt lepsie napisat... NEMIESAT ! NEMENIT !
jedno pekne porekadlo hovori : "to ze nieco funguje, neznamena ze je spravne".
do dizlu tiez nenalejes benzin, aj ked to pojde.
Ako som uz pisal, ked vyrobca vyrobil brzdovy system, ktory je navrhnuty na pouzitie s kvapalinou so specifickymi vlastnostami, tak len somar by tam daval iny typ kvapaliny.
A DOT ma odlisne vlastnosti ako MO a aj ked sa vyuziva rovnaky fyzikalny princip v brzdovom systeme, kazdy z nich zohladnuje specifikum vybranej kvapaliny.
Rovnako si treba uvedomit, ze DOT ma svoj vlastny standard regulovany DOT. Takze kvapaliny DOT5.1 od roznych vyrobcov budu mat rovnake vlastnosti. To pri mineralnych olejoch urcenych do brzd neplati, takze Shimano MO nema rovnake vlastnosti ako MO od Magury. Ak mas z nejakeho zdroja ze Magura MO je preznaceny olej znacky XY, ktory je lacnejsi, tak super, kludne ho pouzivaj. Ale nerad tu na fore, ze MO mozes naliat to DOT systemu a naopak.
Mimochodom, výrobca Juice Lubes v článku, čo som postoval vyššie tvrdí, že podľa ich testov fungujú ich oleje/kvapaliny dobre vo všetkých DOT aj MO systémoch, tak teraz kto má pravdu?
Clearly the manufacturers have a vested interest in recommending and insisting that consumers use only there oil and to be fair why wouldn't they? It does make perfect commercial sense and does allow them to maintain quality control standards so I can completely understand there point of view and stance on the matter.
As Juice Lubes is a non-OE supplier, all we can do is test our products, ensure they are of the highest grade and work as intended - which is exactly what we do."
Mimochodom, ja som nikdy netvrdil, že človek má a musí liať DOT do bŕzd na min. olej alebo opačne, len, že niektorá možnosť je lepšia, ako tá druhá, čo ani neznamená, že je správna a dobrá, iba, že je lepšia. Ako som sem dával tú tabuľku, 3 vs 4, zlé vs. horšie, z dažďa pod odkvap, oceán vs. more.
Predpokladam, ze tvoja anglictina je slaba, pretoze som cital ten clanok a nikde nepisu, ze je to ok, dat DOT do MO systemu ci naopak.
A k tomu Juice Lube textu, pozri si produkty na ich strane. Nemaju ziadnu jednu "zazracnu kvapalinu" vhodnu do DOT aj MO systemov zaroven, ale maju 2 produkty, kazdy z nich vhodny do vsetkych systemov podla typu kvapaliny - teda jeden pre DOT a druhy pre MO.
S tym, ze je to tiez len tvrdenie vyrobcu, ktory predava svoj produkt. Takze mozes mu verit rovnako ako Shimanu, ked vravi ze mas pouzivat len ich brzdovu kvapalinu.
Kludne si kup Juice Lube a vyzkusaj, cena je dobra. Akurat si kup tu spravnu kvapalinu a este raz prosim, netvrd, ze je ok zamienat DOT / MO a naopak.