Mate niekto skusenosti s domacimi meteostanicami. Takymi tymi komplexnymi na strechu (teplota, vietor, zrazky,...). Pozeral som, ze su dve cenove kategorie a na prvy pohlad vyzeraju rovnako. Jasne, ze rozdiel tam bude, otazka je aky. Prva kategoria je zhruba 150-300 Euro a potom druha je 1000+ Euro. Chcel by som si nejaku kupit, ale rovno napisem, ze tisicku za nu nedam. Cize by ma zaujimalo, ako je to s presnostou merania tych lacnejsich. Ci to nie su vyhodene peniaze.
Ja mam Davis Vantage Pro 2. Mala teraz 7 rokov a vsetko funguje. Sem tam vycistim sitko na zrazkomeri - to je jedina udrzba, ktoru som na nej zatial robil. Anemometer mam na antennom stoziari nad strechou, ten funguje 7 rokov bez zasahu. Najradsej sledujem pocas lejakov aktualny uhrn v mm/hodinu, je to dost presne, ked to porovnam s meteostanicou SHMU tu na letisku. Budem musiet vymenit zalozne
baterie v zakladni aj anemometri, ktore ju napajaju v noci, lebo cez den ide na solar. Pisu, ze zivotnost tych baterii je cca. 2 roky, moje funguju uz 7
Jedina nevyhoda je, ze Davis je uzavrety system a ak chces mat podrobne udaje, historiu a live udaje aj v ich appke na mobile, tak si musis kupit Weatherlink Live a este musis platit (40€/rok). Ale zase tam je ulozena komplet historia a mozes vsetko exportovat do csv a robit si statistiky ake len chces. Mam este tu prvu zakladnu udajovu konzolu na stole. Vyzera to ako kalkulacka, ale funguje to a su tam vsetky udaje, ktore treba, ale bez fancy grafiky.
Vyhodou je, ze si mozes casom doplnat ich senzory. Funguje to radiovo (robia aj kablove) a spolahlivo. Nikdy som ani v najvacsich smrstiach (rekordy su okolo 21 m/s) nemal problem s vypadkom signalu.
Kupoval som ju z
https://www.wetterladen.de/ vtedy tam bola skoro o 300€ lacnejsia ako u nas...