Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Mate niekto skusenosti s domacimi meteostanicami. Takymi tymi komplexnymi na strechu (teplota, vietor, zrazky,...). Pozeral som, ze su dve cenove kategorie a na prvy pohlad vyzeraju rovnako. Jasne, ze rozdiel tam bude, otazka je aky. Prva kategoria je zhruba 150-300 Euro a potom druha je 1000+ Euro. Chcel by som si nejaku kupit, ale rovno napisem, ze tisicku za nu nedam. Cize by ma zaujimalo, ako je to s presnostou merania tych lacnejsich. Ci to nie su vyhodene peniaze.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 14:02:10
00
aky je tcoj ciel s domaciu stanicou?
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 16:03:52
00
vymenit stary "stolovy" digitalny teplomer s vonkajsom cidlom za nieco, co bude ukazovat okrem teploty a vlhkosti aj dalsie parametre, ako v zrazky a vietor a pripadne bude nejaka historia v aplikacii. Skratka "upgrade" pre domace pouzitie.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 16:23:47
00
Čokoľvek od Ecowittu (vyrába „lepšie“ meteostanice aj pre značky typu Sencor, Froggit, Garni a podobne) bude na domáce použitie dosť v poriadku, cenová kategória 200-300 €. Davis mal kedysi problém s predčasným starnutím snímačov vlhkosti, ale to je už snáď pasé.

Odporúčam ultrazvukový snímač vetra, je citlivejší, lepšie reaguje aj pri vánku a celkovo sa menej kazí, bikóz of málo mechanických častí.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 18:02:18
10
Ecowitt má aj brat pozerám ju keď idem jazdiť tým smerom. Ale podrobnosti neviem. Je tu ešte jedna verejná sukr. meteo stanica, ale tá ecowitt sa mi zdá presnejšia. No môže to byť umiestnením.

Prílohy:

Screenshot 2025-11-08 at 18-18-09 Ecowitt Weather.png
Screenshot 2025-11-08 at 18-18-09 Ecowitt Weather.png 81.13 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 08.11.2025 - 18:24:53
10
Tu je screen tej druhej:

Prílohy:

Screenshot 2025-11-08 at 18-25-54 Slovakia Topoľčany Mravenisko - amatérská meteorologická stanica.png
Screenshot 2025-11-08 at 18-25-54 Slovakia Topoľčany Mravenisko - amatérská meteorologická stanica.png 224.95 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 08.11.2025 - 18:27:16
10
Tá druhá na Mravenisku je Davis Vantage Pro2 Plus
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 18:36:41
00
skorpion Ja mám Ecowitt rebrandovaný nemeckým Froggitom, ale tiež používam web interface ecowittu. Keď si otvoríš eshop Ecowittu, tak nech potom vidíš tie senzorové polia pod akýmikoľvek značkami, výrobca je stále Fine Offset/Ecowitt.

Mám senzorové pole Osprey, raz mi odfúklo vrtuľu (asi som ju dobre nedotiahol) a len šťastnou náhodou som ju našiel o pár dní asi o kilometer po vetre, a teraz pozerám, že sa mi asi definitívne odporúčal kombinovaný senzor teploty/vlhkosti, lebo chýbajú údaje. Začal blbnúť pri jednom 200 km orkáne s krúpami, to ten vietor zbombardoval ľadom cez najmenšie skulinky aj vútornosti v radiačnom štíte, budem musieť objednať náhradný diel (14 €). Neviem, či to profesionálne meteostanice ustoja bez straty kytičky, no faktom je, že po podobnom počasí mávajú výpadky aj meteostanice islandskej Veðurstofy. Po pár dňoch väčšinou nabehnú, tak to je možno len elektronická/komunikačná záležitosť.

Neviem, ktoré si myslel tými tisíceurovými, no profesionálne meteostanice majú lepšie riešené najmä zrážkomery, majú napríklad prídavné vyhrievanie kvôli snehovým zrážkam a podobne, prípadne lepšiu teplotnú stabilitu, vrtuľa je čelná a nie tangeciálna atď. Ale vyhrievanie sa dá dokúpiť aj do niektorých Ecowitt senzorov, len tie prepočty sú potom trochu vágnejšie. A treba riešiť elektrinu, batériami sa to rozumne vyhrievať nedá. Som pred kúpou druhej meteostanice, ale zasa to bude Ecowitt klon (ultrazvukový), myslím, že investovanie to tých drahých je pre hobby účely úplne zbytočné. Najmä keď vidím, čo všetko prežila táto moja a ako stabilné údaje dodáva.
Príloha:
Meteo.jpg
Meteo.jpg 202.21 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 08.11.2025 - 19:28:13
10
arrow_leftskorpion napísal:
Mate niekto skusenosti s domacimi meteostanicami. Takymi tymi komplexnymi na strechu (teplota, vietor, zrazky,...). Pozeral som, ze su dve cenove kategorie a na prvy pohlad vyzeraju rovnako. Jasne, ze rozdiel tam bude, otazka je aky. Prva kategoria je zhruba 150-300 Euro a potom druha je 1000+ Euro. Chcel by som si nejaku kupit, ale rovno napisem, ze tisicku za nu nedam. Cize by ma zaujimalo, ako je to s presnostou merania tych lacnejsich. Ci to nie su vyhodene peniaze.

Ja mam Davis Vantage Pro 2. Mala teraz 7 rokov a vsetko funguje. Sem tam vycistim sitko na zrazkomeri - to je jedina udrzba, ktoru som na nej zatial robil. Anemometer mam na antennom stoziari nad strechou, ten funguje 7 rokov bez zasahu. Najradsej sledujem pocas lejakov aktualny uhrn v mm/hodinu, je to dost presne, ked to porovnam s meteostanicou SHMU tu na letisku. Budem musiet vymenit zalozne baterie v zakladni aj anemometri, ktore ju napajaju v noci, lebo cez den ide na solar. Pisu, ze zivotnost tych baterii je cca. 2 roky, moje funguju uz 7 :D

Jedina nevyhoda je, ze Davis je uzavrety system a ak chces mat podrobne udaje, historiu a live udaje aj v ich appke na mobile, tak si musis kupit Weatherlink Live a este musis platit (40€/rok). Ale zase tam je ulozena komplet historia a mozes vsetko exportovat do csv a robit si statistiky ake len chces. Mam este tu prvu zakladnu udajovu konzolu na stole. Vyzera to ako kalkulacka, ale funguje to a su tam vsetky udaje, ktore treba, ale bez fancy grafiky.

Vyhodou je, ze si mozes casom doplnat ich senzory. Funguje to radiovo (robia aj kablove) a spolahlivo. Nikdy som ani v najvacsich smrstiach (rekordy su okolo 21 m/s) nemal problem s vypadkom signalu.

Kupoval som ju z https://www.wetterladen.de/ vtedy tam bola skoro o 300€ lacnejsia ako u nas...
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 22:53:19
10
posiela niekto do tejto mapy údaje? https://www.wunderground.com/wundermap
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 08:46:39
00
Ja, ale je ti to naprd, keďže je to Island...
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 09:04:33
01
Pozerám, že zmenili tie grafy záznamu.
Dlhšie som mapu nekukal, len mi teraz prišla na rozum, keď píšu chalani o meteostaniciach.
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 09:09:07
00
... foto od jozko007 ( použil som bez vedomia )
To je najpresnejšia meteostanica 😆

Prílohy:

Screenshot_2025-11-09-10-24-55-515_com.android.chrome-edit.jpg
Screenshot_2025-11-09-10-24-55-515_com.android.chrome-edit.jpg 229.36 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

Zobraziť komentár 09.11.2025 - 10:27:08
03
arrow_leftaJoN napísal:
posiela niekto do tejto mapy údaje? https://www.wunderground.com/wundermap

:o wow, to akoze hocikto s meteo stanicou moze odosielat data a ja vidim aktualne pocasie aj v poslednom zapadakove? Doteraz som sa spoliehal na SHMU no vidim, ze som dost pozadu :D
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 11:12:52
01
Dlhsie som nepozeral a konecne je meteostanica na Inovci. To bude fajn vediet kolko je hore stupnov.

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDUBOD4
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 11:38:37
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Oblečenie)
keyboard_arrow_up