MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
z mojho pohladu (co vidim a pocujem ked ludia okolo mna riesia pc) spada viac ako polovica uzivatelov do tvojej kategorie 4)
pripada mi to tak, ze ludia si vystacia s prehliadacom + niecim, co im prehra audio / video.
narocnejsi zvladaju / potrebuju mailoveho klienta + chat
a ak by sa ozval nejaky hrac, tak tomu by som asi odporucil dual boot s win k spominanemu ubuntu
p.s.
nie som linux-ak; v praci a aj doma ako hlavny OS pouzivam Win ...
a vobec, v dnesnej dobe sa uz vacsina PC/notebookov predava spolu s licenciou na windoozy (ktora tak vyjde na smiesnych 50 eur), takze ani nema zmysel na to zelezo davat nieco ine...
- ubuntu ma mama
- mint 17 - som dal susede (chodi na gymo)
- a mint 17 som dal aj kamosovi
vsetkych som na 1-2hodky zaskolil, ziaden z nich nieje z PC brandze a ziaden z nich si nestazuje... co som sa pytal plne im dostacuje, aj ked je pravda ze ziaden z nich nieje GAMESAK (hry su jediny dovod preco ostat pri linuxe)
PS: za seba doporucim skor mint 17 (zakladom je ubuntu) a na vyskusanie uplne staci SLAX (ma len necelych 300MB a cely system sa da bootovat do RAM - to je potom frmol
Libre Office - naopak myslim ze je prehladnejsie ako Microsofti office - zaklad je ukladat do ODF a neprenasat medzi nimi makra
Video - s tym nemam moc skusenosti no kamos nejaku zakladnu editaciu v Mint 17 robi (ano nainstaloval som mu Mint 17 a on bez predchadzajucich skusenosti sam nainstaloval a pouziva program na jednoduchy strih videa). Aj ked je pravda ze sa riadne vytrapil kym nasiel vhodny a stabilny program
Nakoniec suhlas - rozdiel v cene toho isteho notasu s windows a bez je pomerne maly
NIC z tohto uvedeneho Gimp nedokaze v takej miere, aby to bolo efektivne pouzitelne. Pretoze na to nie je urceny - nie je to nastroj pre fotografov, ale pre grafikov.
btw Gimp pouzivam aj ja, a dost casto. Ale ani by ma nenapadlo otvarat v tom nejake fotky kvoli postprocessu.
osobne som mal pocit ze to vyjde naozaj dost aj na cloveka co chce amatersky fotit zrkadlovkou...
http://www.adobe.com/sk/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopular_sk.html
pozri na googli nejake kupony na zlavu ci nebezi nejaka kampan... ja som to kupoval za nejaku stovku a upgrejdujem to obcas za nejakych 70 ci kolko - ked tam je nejaka nova zaujimava feature...
Nic v zlom, ale Linux je vhodny len pre 4 oblasti nasadenia:
1. servery
2. embedded zariadenia
3. pre profesionalov ktori ho potrebuju na svoju pracu
4. a naopak pre absolutne nenarocnych ludi (dochodcovia a pod) ktorym zase naopak staci len browser, mejly a skype
Pre trosku narocnejsieho desktopoveho pouzivatela je nepouzitelny. A je tomu tak uz 20 rokov - stale sa riesia tie iste problemy dokola, pretoze vyvoj aplikacii je absolutne roztriesteny - kazdy sa hra na svojom piesocku, nikto nic nekoordinuje jednotnym spolocnym smerom, a vysledok je totalny chaos a nefunkcny desktop. A to hovorim ako clovek co Linux pouziva od cca 1997 roku. Na desktop si vzdy 100x radsej nainstalujem windoozy a som ochotny za ne zaplatit. Radsej ako keby som mal stracat nervy s Linuxom na desktope.
..a VirtualBox je absolutne spomaleny odpad, nepouzitelny na ziadnu serioznu pracu. Schvalne si porovnaj vykon VirtualBoxu a VMware. Nebe a Dudy.
linux je uz niekolko rokov plne funkcny desktop. ze ho odmietas uz z principu, nie je jeho problem. a ako uz bolo spomenute, pre drvivu vacsinu beznych userov je uplne vyhovujuci, ba dokonca este lepsi. da sa tam robit presne to iste, co vo window$och. ze to nevies ty, je opat tvoj problem...
A tie 2% ti tu nik nespapa
vzivote som ho nepotreboval na moj zakupeny Lighroom a Photoshop Elements takze fakt netusim o co ti ide.
Edit: asi si pleties Akamai s Adobe Cloud sluzbami cez ktore Adobe fakticky len "prenajima" softver. A na tuto temu som uz daval link - Lightroom aj Photoshop Elements sa stale daju zakupit ako klasicka krabicova verzia bez nutnosti pouzivat Adobe Cloud a teda bez online pripojenia.
a k tym 2 percentam