Ešte naviažem na scarinka, lebo opomenul ten vlak. Predpokladám, že náklady na vlak v plnej výške cyklistovi prepláca štát/kraj, ktoré neboli za 30 rokov vybudovať nie to diaľničné spojenie Martina a Žiliny, ale ani segregovanú cyklocestu na spojenie týchto dvoch miest.
@Joli, pri všetkej úcte, tento štát nám nedáva dosť veľa iných vecí, ktoré by nám dávať mal. Cyklotrasa cez Strečno by bola super, vôbec nehovorím, že nie, ale hodnota za peniaze by tam bola malá. Vzdelávanie, zdravotná či sociálna starostlivosť by tých 20 miliónov (cena spred pár rokov) potrebovali viac...
výnimočne teraz musím súhlasiť so scarinko, posielať niekoho okľukou ako krava je fakt nelogické a nezmysel... a pritom sa úplne ignoruje fakt že niekto možno nemá auto a tím bicyklom možno dochádza do práce.... ako sorry ale pred / po práci by som fakt nechcel denne jazdiť cez fačkovské sedlo keď tu je možnosť vziať to cez strečno...
nedočkavcom odporúčam vyrážať z domu o 15 minút skôr..... to je dostatočná rezerva aj pri ceste Nitra -> novoť (to je taká malá dedinka hore na orave pri hraniciach).
Ak odhliadneme od toho, že cesta pod Strečnom je imho už mnoho rokov tragikomédiou slovenského cestného inžinierstva a pokiaľ sa dá, snažím sa tomu úseku vyhýbať aj autom, ten prípadný cyklista tam má holt rovnaké právo na vjazd, ako ktorýkoľvek z tých vodičov v kolóne. Že to asi nebude žiadna radosť pre cyklistu ani pre okolitých vodičov uznávam, sám by som tam asi mal dosť výrazne stiahnutú riťku ale kým neexistuje nejaká rozumná alternatíva, tak to holt niekedy inak nejde. A teda Fačkovské sedlo, Zázrivá, či vlak z môjho pohľadu, pri všetkej úcte, rozumnými alternatívami nie sú...
To čo tu odznelo pár strán dozadu, že cesty sú budované pre autá a cyklisti sú na nich len tolerovaní, je teda, s prepáčením, totálna kravina, hodná možno tak voliča niektorej z mimoparlamentných extrémistických strán, a aj to len s prižmúrením obidvoch očí...
a kedze nieje alternativa tak tam ani ten zakaz vjazdu cyklitom nieje, dodnes si pamatam ako si na podiu pod strecnom pred kamerami par kravatovych prasiat podavalo ruky ako ppci to vyriesili a budu vtom pokracovat aj na inych usekoch - co sa myslim nastastie neudialo.
tú oblasť veľmi nepoznám .. ale fačkov nie je od rajca smerom na prievidzu? to niekto čo len zo srandy dal ako alternatívu cesty medzi žilinou a martinom? tzv. level ideál
Inak podla mna je smutne a nie vtipne, ze relativne mlady a zdravy clovek si potrebuje pomahat elektromotorom, aby zvladol prejst 25 km rovinatu trasu, a popri tom tu zaroven druhym dava "rozumy", ako si maju spravit zachadzku +50 km cez kopce pri ceste z MT do ZA.
Jano1987 A ako to riešiš keď stretneš traktor alebo pomalé nákladné auto a máš plnú čiaru? Vytrúbiš ho a vytlačíš na krajnicu? Spomínaš exponované úseky pod Strešnom (ako každý kto argumentuje ako ty) alebo zákruty na Orave. Čo sa ti stane keď stratíš pri ceste viac ako 10 sekúnd? Čo sa stane keď cestuješ kvôli cyklistom o päť minút dlhšie? Takým ako tu odporúčam prísť pojazdiť na Malorku. Ohľaduplnosť miestnych voči cyklistom je tam neporovnateľná. Sú ochotní ísť za cyklistom na neprehľadnej a úzkej ceste aj kilometer. A žijú. Nič sa im nestalo, že prišli do cieľa o niečo neskôr. Ži a nechaj žiť. Ja rada šoférujem. Veľa krát musím šoférovať veľa. Ale ako cyklistka sa snažím viesť auto tak ako by som si priala aby to robili aj ostatní šoféri pri mne. Cesty nepatria iba autám. Alebo iba rýchlym autám.
Bol som aj na Malorke a nie raz. A vieš, čo som si všimol? Že aj cyklisti sú ohľaduplný a nemajú problém uhúť aj na krajnicu, ak počujú za sebou auto, aby mohlo pohodlne prejsť. Je tam ohľaduplnosť z oboch strán. Áno, keď sa inak nedá, aj ja sa vlečiem za niekým. Ale to, že niekto má čas, neznamená, že ho ten druhý má. To nie je hejt, len proste fakt. Priateľke trvá cesta do roboty kvôli cyklopruhu na nábreží MHD o 15 minút dlhšie plus mínus. Každý deň to robí zhruba 30 minút, čo mohla robiť niečo iné myslíš, že toho šťastná? Vôbec, tiež bicykluje, aj jazdí autom. Počet cyklistov sa podľa rôznych prieskumov každé 4 roky zdvojnásobí zhruba. Je to fakt a ten fakt ovplyvňuje aj všetkých okolo. Pred 5 rokmi po hrádzi skoro ráno skoro nejazdil, čo som chodil do roboty, teraz aj za horšieho počasia tam stretnem tak 10-20 ľudí, o tom, čo sa deje po obede po 16tej sa už nedá hovoriť, obrovský rozdiel. Určite, je to super, ale kladie to aj nároky na existujúcu infraštruktúru. Čo keď teraz začne chodiť zo Stupavy do BA 20 cyklistov v čase dopravnej ***** Bavíme sa o niečom, čo ovplyvní stovky ľudí na dennej báze. A nie, nejde len o Strečno, či horské oblasti Oravy, čo tak cesta BA- Šamorín? Stará Senecká? Medzi Petržalkou a Čunovom? Takých ciest nájdeš desiatky v každej obci. To že teraz tych cyklistov je mizivé precento ešte neznamená, že o 5 rokov to nebude vyzerať diametrálne inak.
Už len na zamyslenie. Reálne teraz v meste cyklista zaberá bežne 2-2,5m z pruhu. Cyklopruh na ceste má mať podľa normy 1,25m (vo výnimke 1,0m), kvôli autobusom musí byť minimálna šírka pruhu 2,75m. Určite teda nájdeme dosť ciest v mestách, kde viem mať oddelený pruh pre autá aj cyklistov treba na to minimálne 3,75m priestoru. Len narážame na problém. Cykloorganizácie, aj samotný cyklisti to odmietajú, lebo chcú všetko separátne. Je to kompromis, ktorý je vhodné riešenie, aj nízkonákladové a účinné. Otestované napríklad aj v Londýne. Len jedna strana ho odnieta.
1. Len vieš aký je rozdiel medzi traktorom a značnou časťou cyklistov? ....2. Priateľke trvá cesta do roboty kvôli cyklopruhu na nábreží MHD o 15 minút dlhšie plus mínus. ....3. Čo keď teraz začne chodiť zo Stupavy do BA 20 cyklistov v čase dopravnej ***** ....4. Reálne teraz v meste cyklista zaberá bežne 2-2,5m z pruhu.
1. Traktor je 3x sirsi ako cyklista a je cez neho horsi rozhlad, takze jeho obehnutie je ovela narocnejsie.
2. To je nemyslitelne, aby v centre mesta boli v case dopravnej spicky zapchy (ironia). Zapchy su tam max rano a okolo 16-tej. Zvysok dna, ked pozries premavku cez mapy google, tak je to zvycajne zelene.
3. Zapchu na D2 a obchvate to nezhorsi.
4. S cestakom so sirkou riaditok do 46 cm a urcitym manipulacnym priestorom mi to tolko nevychadza.
Čo keď teraz začne chodiť zo Stupavy do BA 20 cyklistov v čase dopravnej ***** Bavíme sa o niečom, čo ovplyvní stovky ľudí na dennej báze. A nie, nejde len o Strečno, či horské oblasti Oravy, čo tak cesta BA- Šamorín? Stará Senecká? Medzi Petržalkou a Čunovom? Takých ciest nájdeš desiatky v každej obci. To že teraz tych cyklistov je mizivé precento ešte neznamená, že o 5 rokov to nebude vyzerať diametrálne inak.
V pripade, ze cyklisti zacnu zasadne obmedzovat takto klucove cesty, tak budem legitimne ocakavat zasah dopravneho inspektoratu/mesta/vuc v podobe umiestnenia zakazovych znaciek pre cyklistov = a osobne to nebudem vnimat ako negativum, ale skor ako impulz vzniku tlaku na to, aby sa konecne dobudovali paralelne cyklocesty, tak ako to robi vyspela cast Europy, dokonca aj Madarsko .. len Cesko-Slovensko je v tomto pribrzene, sice asi z objektivnych dovodov (pravo na sukromne vlastnistvo + neskutocna rozdrobenost pozemkov), ale raz sa to zlomit musi...kazdopadne som si vedomy, ze ak by aj boli paralelne cyklocesty, tak pre mnohych cyklistov by len padla imagirnana vyhovorka na jazdu po ceste, a najdu si inu (podobne ako ked autickari sa vyhovaraju na nekvalitu MHD ako dovod ich vyvazania sa).
Človeče, nehnevaj sa na mňa, ale tvrdiť, že cyklisti (potenciálne) obmedzujú kľúčové cesty je z môjho pohľadu rovnako na nízkej úrovni, ako tvrdiť, že kamióny obmedzujú diaľnice... Cesty holt nie sú len pre autá, rovnaké právo na ich používanie majú aj cyklisti, skútristi, či dokonca jazdci na koňoch... To Česko-Slovensko je podľa všetkého pribrzdené predovšetkým v tom, že značná časť vodičov je presvedčená, že cesta patrí len im :-/
cyklotrasa Vrútky - ZA mohla byť dávno postavená, zlý Brusel na to peniaze dá,
Brusel s tým síce veľa nemá do činenia, rozhodovať bude MIRRI alebo kraj, ale obávam sa, že z eurofondov sa to finacovať nebude - jednak je tá suma privysoká vzhľadom k celkovým disponabilným zdrojom a jednak tá trasa nemá šancu splniť potrebné parametre cost-benefit analýzy. Iste, nemôžeme vylúčiť, že to nejaký minister prihrá nejakej spriatelenej firme a tam potom ide racio bokom, ale predbežne je to podľa mňa z eurofondov nefinancovateľné.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
nic necakam, som rad ze si ma neposlal cez Bojnice a Ilavu
nedočkavcom odporúčam vyrážať z domu o 15 minút skôr..... to je dostatočná rezerva aj pri ceste Nitra -> novoť (to je taká malá dedinka hore na orave pri hraniciach).
To čo tu odznelo pár strán dozadu, že cesty sú budované pre autá a cyklisti sú na nich len tolerovaní, je teda, s prepáčením, totálna kravina, hodná možno tak voliča niektorej z mimoparlamentných extrémistických strán, a aj to len s prižmúrením obidvoch očí...
tak kde je problém?
Inak podla mna je smutne a nie vtipne, ze relativne mlady a zdravy clovek si potrebuje pomahat elektromotorom, aby zvladol prejst 25 km rovinatu trasu, a popri tom tu zaroven druhym dava "rozumy", ako si maju spravit zachadzku +50 km cez kopce pri ceste z MT do ZA.
ale hrdí, svojstojní majitelia chát z osady Jánošikovo tam cyklotrasu nechcú....
takže nový variant ich osadu obíde za cenu výstavby 2 cyklolávok cez Váh a
časti cyklotrasy na vysutých pilótoch ...
https://zilina.standard.sk/308/nic-nove-pod-slnkom-cyklotrasa-zo-strecna-do-vrutok-tak-skoro-nebude/
Myslim ze aj na tej baterke by mal asi problem tou svojou oklukou vobec dojst bez nabijania 🤣
Ja nikoho nevytrubujem, áno čakám. Len vieš aký je rozdiel medzi traktorom a značnou časťou cyklistov? Traktorista nemá problém uhnúť čo najviac doprava aby umožnil predbehnutie. Veľa cyklistov s tým problém má. Ďalej, pohyb traktorov je aj zákonné obmedzený, že kedy a kde môžu jazdiť https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/statny-dopravny-urad-4/info-o-prevadzkovani-vozidiel/pouzivanie-zvlastnych-motorovych-vozidiel-na-cestach-i-a-ii-triedy, teda v čase dopravnej ***** by som ich na ceste nemal stretnúť.
Bol som aj na Malorke a nie raz. A vieš, čo som si všimol? Že aj cyklisti sú ohľaduplný a nemajú problém uhúť aj na krajnicu, ak počujú za sebou auto, aby mohlo pohodlne prejsť. Je tam ohľaduplnosť z oboch strán. Áno, keď sa inak nedá, aj ja sa vlečiem za niekým. Ale to, že niekto má čas, neznamená, že ho ten druhý má. To nie je hejt, len proste fakt. Priateľke trvá cesta do roboty kvôli cyklopruhu na nábreží MHD o 15 minút dlhšie plus mínus. Každý deň to robí zhruba 30 minút, čo mohla robiť niečo iné myslíš, že toho šťastná? Vôbec, tiež bicykluje, aj jazdí autom. Počet cyklistov sa podľa rôznych prieskumov každé 4 roky zdvojnásobí zhruba. Je to fakt a ten fakt ovplyvňuje aj všetkých okolo. Pred 5 rokmi po hrádzi skoro ráno skoro nejazdil, čo som chodil do roboty, teraz aj za horšieho počasia tam stretnem tak 10-20 ľudí, o tom, čo sa deje po obede po 16tej sa už nedá hovoriť, obrovský rozdiel. Určite, je to super, ale kladie to aj nároky na existujúcu infraštruktúru. Čo keď teraz začne chodiť zo Stupavy do BA 20 cyklistov v čase dopravnej ***** Bavíme sa o niečom, čo ovplyvní stovky ľudí na dennej báze. A nie, nejde len o Strečno, či horské oblasti Oravy, čo tak cesta BA- Šamorín? Stará Senecká? Medzi Petržalkou a Čunovom? Takých ciest nájdeš desiatky v každej obci. To že teraz tych cyklistov je mizivé precento ešte neznamená, že o 5 rokov to nebude vyzerať diametrálne inak.
Už len na zamyslenie. Reálne teraz v meste cyklista zaberá bežne 2-2,5m z pruhu. Cyklopruh na ceste má mať podľa normy 1,25m (vo výnimke 1,0m), kvôli autobusom musí byť minimálna šírka pruhu 2,75m. Určite teda nájdeme dosť ciest v mestách, kde viem mať oddelený pruh pre autá aj cyklistov treba na to minimálne 3,75m priestoru. Len narážame na problém. Cykloorganizácie, aj samotný cyklisti to odmietajú, lebo chcú všetko separátne. Je to kompromis, ktorý je vhodné riešenie, aj nízkonákladové a účinné. Otestované napríklad aj v Londýne. Len jedna strana ho odnieta.
1. Traktor je 3x sirsi ako cyklista a je cez neho horsi rozhlad, takze jeho obehnutie je ovela narocnejsie.
2. To je nemyslitelne, aby v centre mesta boli v case dopravnej spicky zapchy (ironia). Zapchy su tam max rano a okolo 16-tej. Zvysok dna, ked pozries premavku cez mapy google, tak je to zvycajne zelene.
3. Zapchu na D2 a obchvate to nezhorsi.
4. S cestakom so sirkou riaditok do 46 cm a urcitym manipulacnym priestorom mi to tolko nevychadza.
V pripade, ze cyklisti zacnu zasadne obmedzovat takto klucove cesty, tak budem legitimne ocakavat zasah dopravneho inspektoratu/mesta/vuc v podobe umiestnenia zakazovych znaciek pre cyklistov = a osobne to nebudem vnimat ako negativum, ale skor ako impulz vzniku tlaku na to, aby sa konecne dobudovali paralelne cyklocesty, tak ako to robi vyspela cast Europy, dokonca aj Madarsko .. len Cesko-Slovensko je v tomto pribrzene, sice asi z objektivnych dovodov (pravo na sukromne vlastnistvo + neskutocna rozdrobenost pozemkov), ale raz sa to zlomit musi...kazdopadne som si vedomy, ze ak by aj boli paralelne cyklocesty, tak pre mnohych cyklistov by len padla imagirnana vyhovorka na jazdu po ceste, a najdu si inu (podobne ako ked autickari sa vyhovaraju na nekvalitu MHD ako dovod ich vyvazania sa).
Brusel s tým síce veľa nemá do činenia, rozhodovať bude MIRRI alebo kraj, ale obávam sa, že z eurofondov sa to finacovať nebude - jednak je tá suma privysoká vzhľadom k celkovým disponabilným zdrojom a jednak tá trasa nemá šancu splniť potrebné parametre cost-benefit analýzy. Iste, nemôžeme vylúčiť, že to nejaký minister prihrá nejakej spriatelenej firme a tam potom ide racio bokom, ale predbežne je to podľa mňa z eurofondov nefinancovateľné.