Pred dvoma tyzdnami som si povedal dost, nebudem zbabelec a z viacerych dovodov som zaujal aktivny postoj, obratil som sa na mesto BA s apelom na proaktivny pristup voci porusovatelom zakona o lesoch (v oblasti lesoparku kompetencia MLB) a zavazneho nariadenia mesta Bratislava, pricom obe normy prikazuju v lese mat bez vynimky psa na voditku.
Tato staznost bola postupena mestskej policii a mestskej casti Dubravka (tento les by nemal patrit do MLB ale co viem tak su to zvacsa lesy mestskej casti Devin a hranica casti KV a Dubravka a Devin). V lesoparku v oblasti Zeleznej som so psami este osobne problem nemal, je to vacsia plocha, skor sa vyhnete, ale v oblasti Dlhacov, Jezuitskych lesov, Svabsky vrch, Dubravska Hlavica je to celkom psirkarsky neunosne a zial je to hranica troch mestkych casti takze nemate jedneho partnera na staznost. Moja skusenost z tejto oblasti: na vodiku je asi tretina psov, tretina je volne pustenych ale ich majitelia davaju pozor a ohlad na cyklistov a turistov, 1/2 z tretiny si necha aspon dohovorit a na opakovanu vyzvu si psa chytia ale polovica z tretiny (sestina?) nema zaujem si svoju dogu ani chytit nieto uviazat za ucelom bezpecneho prechodu okolo, javia o vas zaujem, chcu sa hrat alebo skocit je uplne jedno, oboje je pre cyklistu nebezpecne. Skor cim vacsi pes tym horsi majitel, skoro vzdy su to zeny, ci uz teenagerky, mlade zeny ale aj postarsie. Vyzyvam ich slusne, vecne, argumentujem predpismi, ak to nejde vyhrazam sa mestskou policiou, ktora moje pocinanie mimochodom "odobrila", mozem ich volat ked pes bude bez voditka aj ked je to primarne v kompetencii lesnej straze. Dnes som Mestsku policiu k incidentu s dvoma zenami a volne pustenymi 4 coklami volal, v prilohe je foto, odmietli mi umoznit bezpecny prechod a uviazat si 4 coklov ktore pobehovali volne horedole, kadili atd. takto som isiel za nimi asi 80 metrov kym nebola moznost ist inakade, psy boli skor mierne povahy, nastastie, ale uz som zazil aj mierne psy ktore sa zmenili na obrancov ked okolo nich prejdete aj pomaly a psy vas zaregistrovali prilis neskoro, takto som to skusal robit predtym ale nebolo to dobre. Pseudo argumenty, ze ten pes vam nic nespravi dnes nepadali ale aj podla citania clankov na tomto diskusnom fore sa mi potvrdil nazor, ze zakon a nariadenie su nastavene dobre, preventivne, do hlavy psa a psickara nikdy nevidite a spadnut z bycikla mozete aj kvoli malemu psu co neutoci. Taktiez sa v oblasti casto pohybuju srnky, deti...
Reakcie paniciek vsak boli nadavky, pseudoargumenty a nezmysli a aj slovne utoky, co uz je vlastne vytrznost a pod.. Orientacne schopnosti v lese a reakcne casy Mestkej policie su na taketo pripady velmi limitujuce, cakal som na nich asi 15 minut a siel prec, nevolali mi, mozem sa len nazdavat, ze niekam hliadku aj skutocne poslali. Fotky som doteraz z incidentov nerobieval alebo neboli dostatocne dobre alebo som vyklepany nevedel co skorej, zvazujem kupit kameru aj ked by som musel mat 360stupnovu aby som natocil rotvailera co bezi vedla zadneho kolesa a chce chytit nohu a trhat. Pokial mate radi adrenalin, chodte tam napriklad piatok poobede, uz ked si budete mysliet, ze vylet bol bez problemov, vybehne na vas niekde pes. Celkom podobne je to prekvapivo i na cyklochodniku pri vodarenskom muzeu co povazujem za vrchol arogancie psickarov aby napriklad velky pes len tak vybehol z poza krickov na cyklochodnik ked takomto chodniku a mate pocit ze vidite pred seba dobre a na cestaku brzdy zrovna nie su take ucinne.
Kazdopadne si myslim, ze prave mesto a mestske casti musia zaujat proaktivny pristup, ci uz vymahanie vlastnych nariadeni, prevencia, edukovanie a hoci i budovanie psich zon ako maju v Prahe. Osobne ziadam mesto o osadenie tabul pre informovanie spoluobcanov, ak psickar o svojich povinnostiach nevie a tvrdi mi, ze pes je zviera a v lese je doma preto nemusi byt na voditku a naopak cyklista v lese nema co robit (hovorime o situacii na lesnom cyklochodniku na uzemi mesta) tak treba zacat aspon takto.
Prosim, napiste preto svoje skusenosti so psickarmi na tieto emaily (prvy riesi staznosti na magistrate, p.Gal je z Mestskej policie), odo mna maju dve detailne staznosti za ostatne dva tyzdne, verim, ze sa veci nejako pohnu ak staznosti bude viacej:
[email protected]
[email protected],
[email protected]
posledný komentár: 30. 12. 2017 o 15:28
posledný komentár: 16. 5. 2012 o 16:38
Ked bolo po vsetkom ospravedlnoval to tym, ze pes je v podstate pohodak, len nema rad cyklistov.
Uz davno som nikomu tak nevynadal (samozrejme bez vyraznej gestikulacie, pretoze pes bol nadalej navolno a bez nahubku)
Nastastie havinko nestisol prilis silno, takze len 2 modriny.
Spreje su podla mna na nic, nestihnete ho ani vybalit a pouzit, ucinnost je otazna.
Treba sa zaroven naucit citat psiu rec tela, pomoze vam to v predchadzani utokov. Ku mne sa napriklad teraz sobotu nad Pezinkom priblizil vlciak, ale kedze som uz predtym videl ze je v pohode, len sa hral, tak jeho velmi jemne stisnutie mojej boty som vnimal len ako ocuchanie a nebral som to tragicky, len som zastavil, zavolal na majitela a hned aj pokracoval dalej.
poslednú kolíziu so psom si pamätám asi tak z roku 2001? nejaký maltézak pod BA hradom na flexine ktorý mi prebehol pred kolesom.. ostatne, stačí predvídať a vedieť čítať (jasné to nemusí každý, za psa je zodpovedný majiteľ)
legislatíva ohľadom postihov a zodpovednosti za psa je, len ju treba vynútiť.. ako tvoj prípad s pokúsaním, neexistuje že baba zdrhla ak do mňa kúsol pes!!! okamžite svedkov a nahlásiť!
poprosím uviesť platný dokument kde sa toto dá vyčítať
ale aby som ti to ešte ulahčil, pes v meste môže byť pustený všade tam kde to nie je označené (viď zákon 282/2002)
v lesoch je to diskutabilne.. poľovná stráž (274/2009) strieľať nemôže pokiaľ pes je do 50 metrov od psovoda (a neloví zver)
zákon 326/2005 o lesoch zas zakazuje "voľné púšťanie" čo je pojem nedefinovaný.. keďže v ostatných súvisiacich zákonoch je pojem "voľný pohyb" a tento je aj vysvetlený v zákone 282
a taký hlavný výcuc 282/2002:
Vodenie psa
(1) Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.
(2) Vodiť nebezpečného psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je plne spôsobilá na právne úkony. Na verejnom priestranstve musí mať nebezpečný pes nasadený náhubok.
(3) Za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad.
(4) Držiteľ psa a ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu osobe, ktorú pes pohrýzol; ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť osobe, ktorú pes pohrýzol, aj meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu držiteľa psa. Súčasne je povinný skutočnosť, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi,4) oznámiť obci, kde je pes evidovaný.
takže znova, policajtov volať v každom prípade! ideálne ak máte aj svedka.. a to hovorím ako aktívny psíčkar, ktorému tie nevychované hovädá vadia jednak kvôli vlastným psom a aj sebe samému (napr na tom biku), bez ohladu na to že ich viem upratať..
problém je že pes je módna vec a môže ho mať každý debil, ostatne tak ako dieťa..
nehovoriac o tom ze VZN vynechavat nebudem uz len z principu - su nejake pravidla fungovania v meste a ak ich ako psickar nemienis dodrziavat tak bud sa prestahuj do mesta kde take VZN neplati alebo nemaj psa...
co myslis preco su oblasti v bratislave kde su cedule s napisom volny pohyb psa povoleny keby bol povoleny vsade? mimochodom zrovna na kolibe taka cedula nie je - a ako napisali mestski ten zakon na ktory sa ty odvolavas tam neplati.
ked sme uz pri tom - tesim sa ako budes ignorovat schvalene spoplatnenie parkovania v bratislave - to pojde len cez VZN - tu argumentaciu si pozriem ked pride prva pokuta - hej pani policajti sa ani neunuvajte so VZN ukazte mi zakon ktory mi platit prikazuje. sa stavim ze si cvrknu od smiechu.
zákon 282/2002 §5
(1) Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný,
b) vstup so psom zakázaný.
(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené.
čo je celkom logické, kto by mal ovládať každé VZN kde sa kedy objaví..
a aby si veril že to VZN je fakt neplatné tu máš rozsudok súdu v danej veci http://otvorenesudy.sk/decrees/841006/document
takže ak je zakázaný voľný pohyb tak VZN+tabuľka vtedy to platí
parkovanie je úplne o niečom inom.. toto máš to asi tak ako by si vošiel do zákazu vjazdu definovaného niekde vo VZN a vjazd nebol označený značkou.. zaplatil by si?
by ma potom zaujimalo na zaklade coho mestski pokutuju psickarov v meste ak je pravda to co pises?
a to fakt nevies rozlisit ci si v intravilane alebo extravilane obce ked kracas petrzalkou alebo starym mestom?
na ''dedine'' typu myjava sa necudujem ale v bratislave?
a este jeden edit - odvolavat sa na tento rozsudok je tiez zaujimave kedze ak si dobre pamatam VZNka Bratislavskych mestskych casti nie je "na uzemi mesta" ale na specificky vyhradenych oblastiach - ergo platna. vecer ti to najdem teraz uz nestiham.
a treti edit lebo pisem ako madar...
Dietatu chvilu trva kym sa nauci ze ma ist vpravo, a nevybocovat,
Ucit ho to na prazdnej luke nema vyznam, dopravne ihriska nasi zemepani zrusili,
Zmiesany chodnik je to najmensie zlo.
K psickarom sa nevyjadrujem, nema to zmysel...
ale to je už úplne iná vec, hlavné je že nie celoplošný zákaz voľného pohybu nie je a košíky u nás už vôbec nie..
čo v lesoch som sa vyjadril na predošlej strane, mám toho navysvetlovaného a nahádaného dosť aj s polovníkmi.. zo zásady neovládajú ani vlastný zákon a výcvik vlastných psov na 8 bodov zo 100.. počas každej debaty kým moje sedeli pri nohe on sa neustále snažil ho odvolať od mojich, alebo privolať od niekiaľ z tramtárie.. lesnú stráž som ešte nevidel, nestretol..
ale teda k téme, problém nie je pes (pes je u nás vec) ale psovod.. zákony majú trochu diery, čo na jednej strane umožňuje slušným psíčkarom a psom existovať "inak" ako na vodítku, ale na druhej strane akýkoľvek "prešlap" je zákonom podchytený.. takže ak sa chcete hádať tak vytlačené príslušné paragrafy (tak ako niektorí psíčkari nosia spomenutý §5 o VZN) a ak sa čokoľvek zomelie nahlasovať polícií (hlavne kúsance, škrabance)
na obranu buď nič a naučiť sa narábať so psom alebo potom paralyzér, spreje sú nahovno.. len otázka použitia na biku je diskutabilná, lebo "prostriedok" v batohu je jak keby nebol žiaden..
"Miesta kde je voľný pohyb so psom zakázaný
(1) Voľný pohyb psa na verejnom priestranstve na území Mestskej časti Bratislava - Ružinov
je zakázaný s výnimkou miest na to určených.
(2) Verejným priestranstvom sa rozumejú všetky verejnosti prístupné pozemky, ktoré sú
svojim charakterom určené na všeobecné využívanie, alebo inak slúžia všeobecnej
potrebe. Verejným priestranstvom sú najmä ulice, cesty, miestne komunikácie, chodníky,
námestia, chodníky, námestia, trhoviská, parkoviská, plochy parkov, verejnej zelene,
plochy medzi budovami sústredenej bytovej výstavby, cintoríny a pod."
Nehovori sa nic o extra - intravilane. nabuduce ked sa budes odvolavat na sudny spor - odporucam najst taky ktory je relevantny k bratislave a nie k myjave kedze VZN ktore napadli v myjave ma iny text ako to bratislavske. tu mas ruzinov ako priklad.
a keby si nahodou nevel co je volny pohyb psa
Voľným pohybom psa je pohyb bez vôdzky mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov
(teda len vetička "voľný pohyb je zakázaný všade" je kravina a bez označenia neuplatniteľné - NA UZEMI MESTA MYJAVA
http://www.petrzalka.sk/oblasti/zivotne-prostredie/chov-psov/
Dňa 1.1.2013 nadobudlo účinnosť Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 13/2013 (ktorým sa mení VZN č. 1/2008 účinné od 21.2.2008), ktoré bližšie upravujú niektoré podmienky držania psov na území našej mestskej časti a vymedzujú miesta, na ktorých je voľný pohyb psa povolený.
Voľný pohyb psov
Petržalská samospráva vyčlenila sedem výbehov pre voľný pohyb psov:
◾Zadunajská cesta – za Gymnáziom Mercury
◾Bosákova – pri nadjazde na Starý most
◾Jantárová cesta – Chorvátske rameno – Jungmanova – Rusovská cesta
◾Gessayova – Osuského – Chorvátske rameno
◾Topoľčianska – Jantárová cesta – Ústav lekárskej kozmetiky
◾Antolská – Betliarska – Chorvátske rameno – Hotel Bonbón
◾Antolská – Betliarska – Chorvátske rameno – oproti nemocnici
Tu sa môžu psi pohybovať bez vôdzky a vstup do takto vyhradeného priestoru je na vlastnú zodpovednosť.
(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené.
Keď ti raz zákon prikazuje že máš dané miesto označiť tak ho máš označiť, ak miesto nie je viditeľne označené, úprava len vo VZN je neplatná, bodka..
rozsudok sa vzťahuje na neplatnosť časti VZN ak je v rozpore so zákonom, je úplne jedno či je v BA či Myjave, zákon platí v celej SR.
este raz
Voľný pohyb psov môže obec v zmysle §5, ods.1, zák. č.282/2002 z. z. obmedziť všeobecným nariadením.
toto ti nepripada ako vymedzenie?
"Miesta kde je voľný pohyb so psom zakázaný
(1) Voľný pohyb psa na verejnom priestranstve na území Mestskej časti Bratislava - Ružinov
je zakázaný s výnimkou miest na to určených.
(2) Verejným priestranstvom sa rozumejú všetky verejnosti prístupné pozemky, ktoré sú
svojim charakterom určené na všeobecné využívanie, alebo inak slúžia všeobecnej
potrebe. Verejným priestranstvom sú najmä ulice, cesty, miestne komunikácie, chodníky,
námestia, chodníky, námestia, trhoviská, parkoviská, plochy parkov, verejnej zelene,
plochy medzi budovami sústredenej bytovej výstavby, cintoríny a pod."
keď ho neoznačíš môžeš si na internete vypisovať kolko chceš.. a teda až označia celú Bratislavu značkami, tabuľkami atď. o zákaze pohybu môžme sa baviť ďalej o uplatňovaní VZN
ja chápem to, že ak niekto nedodržuje zákon nemôže sa odo mňa ničoho dožadovať, ale že si nenechám srať na hlavu mi ľúto vôbec nie je
doteraz stále pre občana platí čo nie je zákonom zakázané je povolené, pre inštitúcie platí že majú robiť to čo im prikazuje zákon, cítiš ten rozdiel? či ani nie?
Kde ? V Starom meste mas povinny kosik pre psa na celom uzemi a volny pohyb psov je zakazany VZN, za to tam nafasujes pokutu kedykolvek. Ak to teda nezmenili, ale min. tak 5-6 rokov dozadu to platilo. Sice je to smiesne, pre kazdeho psa (povazujem za blbost).
§ 4
Miesta, kde je volný pohyb psa zakázaný
(1) Volný pohyb psa je zakázaný na verejných priestranstvách na celom území mestskej casti
s výnimkou plôch oznacených tabulami s nápisom „Volný pohyb psov povolený“ na castiach
verejných priestranstiev Námestia slobody, Záhrebskej ulice, Medenej ulice, Chorvátskej ulice
a Mýtnej ulice.
ale teda to nevylučuje že tam nikto pokutu nedostane, lebo platí:
aj keď teda tie % sú trochu prestrelené.. ale by som ešte doplnil že hromada ludí nezvláda ani prácu s vodítkom.. ale to už smerujeme opäť k porušeniu §4
ak má pes seriózne nacvičenú chôdzu pri nohe je to nepostihnutelné.. ale teraz sa bavíme naozaj skoro vo sfére science fiction, hlavne v BA.. lebo tam platí že je úspech "privolanie" nie to ostatné veci..
+ najväčší problém je ale aj tak zdravý rozum a vzájomná ohľaduplnosť.. zákon-nezákon, centrom mesta nepôjdem bez vôdzky napr už len kvôli tomu že veľa ľudí sa psov bojí, prípadne chodia zbrklo a môžu ho pošlapať či nakopať, nejaká slinka či sopel alebo chlpy na čiernych nohaviciach tiež nie je výhra atď.