Kategórie
Bike-techTi, co kazia meno normalnym cyklistom # cestná cyklistika # komunita # cyklodoprava # skúsenosti # poradenstvo # diskusia # jazda v teréne
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2208060219281939&id=1025467950874511
posledný komentár: 5. 7. 2023 o 16:53
posledný komentár: 21. 3. 2014 o 15:44
Novinka -12% Superior XR 6.5 GF bicykel, matte black stealth
1 749 €
-12%
MOC 2 099 €
Výpredaj -13% Wilier 0 SL Disc 105 Di2 bicykel, čierna/červená
4 499 €
-13%
MOC 5 899 €
-12% Giant Propel Advanced Pro 1 bicykel, phoenix fire/helios orange
4 999 €
-12%
MOC 5 699 €
Výpredaj -10% BMC Teammachine SLR FIVE bicykel, arctic silver/black
3 799 €
-10%
MOC 4 499 €
-18% Pinarello Dogma X Dura Ace Di2 GRT4540DB bicykel, xolar black
od 12 399 €
-18%
MOC 15 100 €
-33% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, čierna/strieborná
999 €
-33%
MOC 1 489 €
-31% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, biela/čierna, poškriabaný
949 €
-31%
MOC 1 379 €
-28% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, multicam/strieborná
999 €
-28%
MOC 1 609 €
-38% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, carbon/strieborná
999 €
-38%
MOC 1 609 €
Kazdopadne je to jedno. Nebudem hanobit neciu vieru. Z pohladu cyklistu je jedno co mu vbehne pod kolesa rozseka sa rovnako. Z pohladu majitela toho niecoho je to tiez jedno, utlcie cyklistu aj za psa aj za dieta. Z pohladu zakona je v tom maly rozdiel, ale pes uz tiez nie je vec a boli mu priznane prava, cize tiez to nie je velky rodiel. Cize v com je ten zasadny rozdiel ?
Ale to sme odbocili. Mne len vadi, ze ak niekde vybehne nevychovane dieta, ma vodic predivdat, ak vybehne nevychovany pes, tak je to drbnuty majitel... preco ten dvojity meter?
No keď sa vám stanú nečakané veci, tak človek doslova zmeravie a nerobí nič. A nepomôže žiadne predvídanie. Pár vecí čo sa stalo mne:
- Keď som sa vracal z Dechtíc, v Dubnici na zastávke SPŠ, smer kruháč, odparkovaný bus, išiel som 25 km/h a keď som už išiel okolo okienka vodiča, zrazu vybehol spoza busu malý pes, mne do dráhy, no zľakol sa a hneď sa zvrtol späť. Zmohol som sa len reflexne trhnúť riadenie doľava a zrovna ma obiehalo auto. Našťastie tam bolo miesto, nič sa nestalo. Pred autobusom stáli dve tetky a zrejme hovorili na psa.
- Dávnejšie v Sŕni na ulici, v diaľke vybehlo z dvora na bicykli/e kolobežke z otvorenej bráničky rovno na ulicu dievča, tak 10 r. Normálne vyšla už rozbehnutá, že keby zrovna niečo ide po ulici (alebo ja neskôr), zrážka je nevyhnutná.
- Včera na cyklotrase v Zamarovciach, oproti išlo dievča, tak 5 r. po svojej strane. Mali sme sa minúť o pár sekúnd. Zrazu sa začala dívať doprava, na kone, a začala prechádzať plynule do protismeru, mne do dráhy. Išiel som 28 km/h, tak naviac 3 s do zrážky. Len som zmeravel, prestal šliapať a možno by som začal brzdiť. No našťastie sa pozrela späť na cestu a vrátila sa. Za ňou tety, som počul, že na ňu čosi hovoria zvýšeným hlasom.
-Minulý týždeň v Trenčíne, od Obchodnej akadémie ku Štadiónu M. Gáboríka, išlo dievča, tak 13 - 14 r. na Bolt kolobežke, dobiehal som ju a chcel obehnúť, no zrovna zozadu išli autá. Bol som tak 10 m za ňou a šiel asi 28 km/h. Keď prišla k pozdĺžne zaparkovanému autu, zrazu tam náhle prudko zabrzdila a až potom sa schovala za auto. Ja som za ňou tak tak dobrzdil, zadné koleso mi driftovalo, ale zotrvačná energia ma hnala dopredu. Potom som sa za chvíľu otočil a v diaľke išla za mnou. Rozmýšľal som, či ju počkať a dohovoriť, no nechcel som sa viac jedovať.
Hlavne nečakané veci, sa nedajú predvídať. A ešte horšie sa na ňe reaguje. Skôr nereaguje.
samozrejme su talenti ktori mozu jazdit do nekonecna ale vyjazdeni nebudu nikdy. kazdy nejakeho pozname...
samozrejme su talenti ktori mozu jazdit do nekonecna ale vyjazdeni nebudu nikdy. kazdy nejakeho pozname...
heh, a ako sa clovek stane vyjazdenym ? Co to presne znamena ? Ze tu konkretnu krizovku nezazil prvy krat, mozno uz par krat niekoho presiel, alebo mal stastie, ze sa z toho dostal kym vyjazdeny nebol ? Alebo je to jeden zo 10000 co drie na svojich schopnostiach a cielene si take situacie navozduje v kontrolovanom prostredi ked nehrozi zranenie nikoho ineho ako jeho sameho (tipicky sa mu hovori cestny pirat)
vikino1 Ano, slachetne bohuzial dost casto nerealne. Su ludia co sadaju na bike aby sa dostali rychlo z bodu A do bodu B. Su aj taky co idu viacery za sebou a nahlym brzdenim ohrozia ludi v baliku. Su aj taky ci trenuju a musia si drzat nejake tempo a nemozu zastavoat pri kazdom milom dievcatku aj ked by mozno tiez radi. A potom tu este mozu byt ludia co nemaju deti proste radi a nemaju chut sa na ich vychove podielat. Nikto ich k tomu nemoze nutit.
aby som ta citoval
Prečo by vlastniť strelnú zbraň, vreckový nôž či stoličku nemalo byť rovnocenné? Všetkými týmito vecami sa dá zabiť človeka.
Vyzadujes na nôž zbrojný preukaz alebo volíš zrušiť zbrojné preukazy?
Včera som čakal na autobus pri twin city, oproti Nivam. Autá z Karadžičovej alebo z 29. augusta mali zelenú, pri Nivach smer Prievoz akurát končila červená, takže rozbehnuté autá mohli v pohode prejsť na zelenú, keby tam zopár áut nestalo v pravom pruhu.
No a tu to začína. Od križovatky s Karadžičovou nenormalny rev, chalan na Mustangu dosť pridal a zaradil sa vľavo, kde nič nestalo, mal voľný prejazd. Mal. Keby na priechod nevbehol cyklista na poslednú chvíľu, akurát v momente, keď skončila červená a zasvietila zelená. Mal šťastie, lebo šofér Mustangu ho asi zbadal a tak brzdil ušami on a aj cyklista, ktorý takmer preletel ponad predné koleso.
Na tom priechode je ešte aj casomiera, tak neviem čo tomu chlapíkovi išlo práve hlavou, keď určite videl, že to nestíha.
Ja to robím tak, idem nabok, "zvesím nohy" a očí mám na dieťati/psovi kým ich neobehnem. Môj spôsob je zlý, že zas moc nepozerám pred seba, len periférne.
To poznám, keď som nabúral do auta. Spätne si uvedomujem že brzdilo, lenže mozog v autopilote a viac zameraný na ľudí okolo a prechod pre chodcov, tak som začal brzdiť keď už bolo neskoro.
Vyzadujes na nôž zbrojný preukaz alebo volíš zrušiť zbrojné preukazy?
Dobra otazka len sme OT:
UK zakaz aj vreckoveho noza, Texas ziaden ZP ani na utocnu pusku a mozes vlastnit aj protilietadlovy kanon.
Ako vidis vsade maju na to iny nazor ale v globale sa da povedat ze oba nazory su spravne. Za mna presne ako hovoris bud zbrojak aj na zatvaraci noz, alebo strelne zbrane bez ZP pre kazdeho. Tak isto bud vodicak aj na bicykel alebo vyradit bicykle z cestej premvaky. Ebicykle motorky babety.... to iste.
Rozhodujuce nie je co riadis, ale ci si s tym tam, kde mozes niekho ohrozit. Vo VVP sa kludne mozes prehanat aj na tanku a nikomu to nebude vadit, ale v premavke si nebezpecny aj na bicykli dokonca aj ako chodec.
Cize bud majme rovnaky pristup ku vsetkym ucastnikom cestnej premavky a vyzadujme sposobilost, alebo sa zamerajme len na postih po pochybeni a sposobilost nech si zariadi kazdy sam ako chce (Texas)
edit: aby som nepisal dalsi prispevok.
Zrejme vychadzas z mylnej logiky, ze cyklista zabije len seba... ale to je absolutna hlupost. Ak si aj odmyslim, ze moze zabit chodca alebo ineho cyklitu, tak sa moze rozflaknut vlastnou chybou niekomu o celne sklo. Uz nepovie, ze to bol jeho chyba, povedie to k tomu ze nejaky nevinny vodic motoroveho vozidla skonci v base. Nejaka zena bude bez manzela, deti bez otca a to aj tie cyklistove aj tie vodica motoroveho vozidla. Jeden bezohladny neschopny cyklista moze znicit zivot kludne aj dvom celym rodinam. Tak isto velka vacsina vodicov motorovych vozidiel radsej strhne volant mimo cesty alebo dokonca do ineho auta aby sa vyhli bezohladnemu cyklistovi co nieco nezvladol. Tak moze vzniknut naozaj nebezpecna nehoda zapricinenena nikym kto jej ani nie je ucastny. Videl som take v kombinacii s chodcom kde jeho prebiehanie cez cestu viedlo k nehode 3 aut a chodec si kludne pokracoval dalej.