Zavrhol som obytné auto, i keď fotky a tohtoročné plány andyapo s jeho Peugeot Boxera sa mi veľmi páčia.
Nemal by som to však kde parkovať (teda niekde v plotom ohradenom priestore) a keď tak pozerám tak väčšinu roka tieto obytné autá stoja zaparkované. Nakoľko potrebujem aj bežné osobné auto aspoň s 2 sedadlami a nenajazdím ročne veľa (na aktuálnej SX4 som najazdil od augusta 2014 30000 km), uvedené auto by som plánoval bežne používať na nevyhnutnú dopravu v meste (aj preto minivan...), súčasná SX4 4x4 by asi išla preč.
Takže moja voľba by bol nejaký mini van (Kangoo, Caddy, Dobló, Berlingo, Dokker). Asi by sa mi viac páčili posuvné bočné dvere, tak Lodgy i keď veľkolepejšie na priestor ako predošlé som z tohto dôvodu zatiaľ vyradil zo zoznamu.
Prestavbu by som riešil nejakým konverzným kitom ako napr. toto (samozrejme nie komerčným za 2200€
Minivany ale majú buď deliacu stenu/mriežku alebo 2+3 sedadlá.
Na internete je plno videí konverzií minivanov, ktoré majú iba 2 sedadlá bez deliacej steny/mriežky. Ako je to v SR s odstránením deliacej steny? Nepredpokladám, že je to legálne (viem že napr. pri odstránení mriežky z osobných vozidiel kategórie N1 to asi nie je easy a lacné...). Takáto úprava by pri najbližšej dopravnej kontrole alebo STK neprešla (uvedomujem si aj funkciu steny/mriežky a možnosť lietajúcich predmetov zozadu, ale napríklad ani obytné autá nemajú deliace steny...). Prípadne je možné pri prevádzke vozidla demontovať sedadlá v 2 rade, ak je v TP zapísaných 5 miest? To asi tiež nebude kóšer... U nás v robote máme Kangoo, ktoré má zadné sedadlá delené 2+1, ale napevno priskrutkované, iba opierky sa dajú sklopiť. Sú modely s vyberateľným 2 radom sedadiel?
Je tu niekto, kto vie odpovedať na otázky deliacej steny/sedadiel?
Prípadne niekto kto má takýto campervan, alebo má reálne skúsenosti z výroby konverznej stavby / prestavby minivanu?
Či celé je to scestná myšlienka a takéto mini neposkytne dostatok miesta a iba veľmi obmedzené pohodlie (2 miestny stan + príslušenstvo už mám a nemusím kvôli tomu meniť auto
Vďaka za každý názor.
Niečo menšie, takúto kategóriu zavrhujem
Tu som našiel video Berlingo, čo má vyberateľný 2 rad sedadiel (3 samostatné sedadlá) a rovnú podlahu.
Také niečo by bolo ok... Nevie nikto, čo je to za modifikácia?
Gusto0 do Sharana, Alhambry a WW Transporter by som asi nesiel, sa mi to zda na moj aktualny status dost velke auto, i ked ohladom priestoru vnutri mas pravdu... Skusim porovnat rozmery s tym Caddy Max, mozno to zase az taky rozdiel nebude... Prestavbou by som to nenazyval, skor conversion kit, ako som pisal, neratam s fix upravou vnutorneho priestoru.
to auto sa šoféruje fajn,ja mám verziu motora ASZ(96 kW, 310nM) na dialnici tachometrových 140 na 6-ke (tempomat) pohodička,najväčší problém je ale zohnať kus v dobrom stave,ja som kúpil nedávno ročník 2004 v plnej výbave za 3100 Eur,ale teda bolo potrebné opraviť vela menších aj väčších nedostatkov-to auto sa oplatí kúpiť tomu,kto si vie sám čo-to opraviť,alebo má nejakého spolahlivého servisáka (pár foto)
Tak TOTO je tutovka, este najst nieco za rozumnejsi peniaz.
Dano5 ďakujem.
ja by som Sharan - Alhambra nezavrhoval, hlavne vo verzii 4x4, prešiel som na ňom napr. Sardíniu 4 bajky dnu v aute plus ľahká batožina na streche v bedni, jednoducho vyberateľné zadné sedadlá, dal by sa tam ľahko, podľa potreby inštalovať ten kempovací kit a keď treba, vrátiť do pôvodnej zostavy, ... nie je to vôbec veľké auto, v meste nemá problém, na cestovanie (flákanie) veľmi dobré (servis opravy a ND bez problémov) na spanie pre jedného stačí vybrať len jedno zadné sedadlo napr.
nie je to "camper", neplatia na neho žiadne obmedzenia
Či celé je to scestná myšlienka a takéto mini neposkytne dostatok miesta a iba veľmi obmedzené pohodlie (2 miestny stan + príslušenstvo už mám a nemusím kvôli tomu meniť auto
Myslienka je to urcite dobra, sam uz 2 sezony auto na takyto ucel pouzivam
Auto som vyberal uz s tymto zamerom (Logan MCV I ). Kedze zaujemcov o noclah pre velky uspech pribudlo, pridal som tento rok na strechu stan.
Co neriesit:
1. 2miestne N1/van auto - nepraticke na civilne pouzitie
2. vyberat zadne sedadla a spat na podlahe auta = plytvanie priestorom, potreba velkeho auta
Co riesit:
1. Popozeraj videa na youtube. Zaklad je spravit si rost, na ktorom bude samotne lozko. Vyhoda je nielen odkladaci priestor pod nim, ale aj sirsie a dlhsie lozko, lebo sa ciastocne eliminuje zuzenie karoserie pri zadnych kolesach. Zadne sedadla netreba vyberat, len sa sklopia (pripadne podlozia), cim tvoria sucast lozka, alebo sa potom skryju pod dalsi rost.
Pre jedneho sa da pohodlne lozko spravit aj v beznom nie velmi dlhom osobaku, pokial sa da predne sedadlo posunut uplne dopredu, pripadne jeho operadlo sklopit do takmer roviny. Aj ked Uno je uz dost extrem
https://www.youtube.com/watch?v=nvOd9L0oBp8
Na vysku je samozrejme vhodnejsie nejake vyssie MPV prevedenie.
2. SX4 nie je uplne mala, ja na tvojom mieste by som na zaciatok urcite skusil poriesit nejake lozko v nej (najma pokial potrebujes len jedno lozko), predavat a kupovat mozes aj potom.
Osobne sa mi na ucel pohodlneho prespatia 2 osob najviac pozdavaju predlzene stredne MPV (dlzka 4.5+m , vyska 1.7m ) Napr. C4 Grand *****sso, Grand Scenic, Grand C-max, Lodgy.
Viac ako dvaja sa ani do velkeho MPV na pohodlne vyspatie nezmestia, takze je to zbytocne velke (a tym padom aj drahe). Dodavkove auta su zase zbytocne vysoke (1.85m) a mnohe v standarde aj kratke (4.3m).
Long verzie (caddy Maxi, Kangoo Maxi) su urcite super, ale na bezny zivot pre single cloveka/par zbytocne velke, podobne ako velke MPV.
A tu extremista so zimnou prevadzkou.
https://www.bike-forum.cz/forum/vyrobila-jsem-vyrobil-jsem-vyrobili-jsme-cast-3#comment3882486
k tej alhambre a spol - dost hniju som si vsimol. ale nikdy som nemal auto vacsie ako twingo a ked som ju chvilku soferoval tak sa mi to soferovalo dobre. take komotne pohodlne vozenie. pacil sa mi vysoky podvozok ked som to parkoval mimo cesty. a nieje to vacsie ako bezny kombik - napr. octavia.
Teda uz som zvazoval kadeco, ale stan na streche este naozaj nie
Keby som tam este ja bol nalozeny dakde na streche, tak to by bol teda prirodny ukaz
Na zaciatku som myslel ist cestou mini karavanu, kde by som nemusel menit auto (s ktorym som az na spotrebu v meste celkom spokojny) a je jednoduche na servis. Az kym som si nepozrel cennik tych minikaravanov
Youtube mam popozerany dost. S nejakym rostom na prespatie (vyska nad podlahou podla moznosti vybratia/sklopenia sedadiel auta) a "nabytkom" typu vyberatelne krabice som ratal uz od zaciatku. Skusim este teda popozerat kategoriu MPV, i ked ako som pisal ze sa mi pozdavalo napr. Lodgy az na to ze zadne dvere nie su posuvne ale klasika otvaracie (nejaky pristresok na boku auta pre posedenie uchyteny o stresne lyziny si tam celkom predstavujem...).
Dakujem zatial.
https://www.sjcampers.co.uk/pages/volkswagen-caddy-conversions