Zavrhol som obytné auto, i keď fotky a tohtoročné plány andyapo s jeho Peugeot Boxera sa mi veľmi páčia.
Nemal by som to však kde parkovať (teda niekde v plotom ohradenom priestore) a keď tak pozerám tak väčšinu roka tieto obytné autá stoja zaparkované. Nakoľko potrebujem aj bežné osobné auto aspoň s 2 sedadlami a nenajazdím ročne veľa (na aktuálnej SX4 som najazdil od augusta 2014 30000 km), uvedené auto by som plánoval bežne používať na nevyhnutnú dopravu v meste (aj preto minivan...), súčasná SX4 4x4 by asi išla preč.
Takže moja voľba by bol nejaký mini van (Kangoo, Caddy, Dobló, Berlingo, Dokker). Asi by sa mi viac páčili posuvné bočné dvere, tak Lodgy i keď veľkolepejšie na priestor ako predošlé som z tohto dôvodu zatiaľ vyradil zo zoznamu.
Prestavbu by som riešil nejakým konverzným kitom ako napr. toto (samozrejme nie komerčným za 2200€
Minivany ale majú buď deliacu stenu/mriežku alebo 2+3 sedadlá.
Na internete je plno videí konverzií minivanov, ktoré majú iba 2 sedadlá bez deliacej steny/mriežky. Ako je to v SR s odstránením deliacej steny? Nepredpokladám, že je to legálne (viem že napr. pri odstránení mriežky z osobných vozidiel kategórie N1 to asi nie je easy a lacné...). Takáto úprava by pri najbližšej dopravnej kontrole alebo STK neprešla (uvedomujem si aj funkciu steny/mriežky a možnosť lietajúcich predmetov zozadu, ale napríklad ani obytné autá nemajú deliace steny...). Prípadne je možné pri prevádzke vozidla demontovať sedadlá v 2 rade, ak je v TP zapísaných 5 miest? To asi tiež nebude kóšer... U nás v robote máme Kangoo, ktoré má zadné sedadlá delené 2+1, ale napevno priskrutkované, iba opierky sa dajú sklopiť. Sú modely s vyberateľným 2 radom sedadiel?
Je tu niekto, kto vie odpovedať na otázky deliacej steny/sedadiel?
Prípadne niekto kto má takýto campervan, alebo má reálne skúsenosti z výroby konverznej stavby / prestavby minivanu?
Či celé je to scestná myšlienka a takéto mini neposkytne dostatok miesta a iba veľmi obmedzené pohodlie (2 miestny stan + príslušenstvo už mám a nemusím kvôli tomu meniť auto
Vďaka za každý názor.
Xsara *****sso - caluneny a makky kufor, uplne rovna a taktiez z vyroby molitanom podlozena podlaha. Na 180cm kratka cast na spanie po vybrati druheho radu. Riesil som podlozenim podlahy za prednymi sedadlami a sli tam nohy. Na spanie pohodlicko kedykolvek a bez pridavneho vybavenia. Sedacky druhej rady som len prelozil dopredu - 2 minuty roboty.
Octa combi 2 generacie - demontovane hlavove opierky, vyklopene sedaky - 3 minuty roboty a mozes chrapat.
Postup: na dno kufra narezat hranolky 4x5 cm, 2 kusy na seba. Cez to 16mm OSB dosku vyrezanu podla tvaru kufra. Olepit kancelarskym kobercom z vypredaja.
Celkove naklady do 15 eur. Je to urobene z 3 kusov aby sa to dalo rozlozit a skladovat v kufri pri minimalnom zabere volneho miesta. Resp. som to nakoniec vozil takto natrvalo a priestor pod drevenou podlahou vyuzival na ukrytie harampadia a povinnej vybavy. Dno kufra bolo tych 11cm vyssie, ale aspon bol zarovno s hranou nakladacieho priestoru a octa ma kufor velky aj tak dostatocne. Kedze to nie je calunene, tak sa zide karimatka, deka alebo nieco na spodok, kto ma citlivejsie kosti na tvrde spanie.
Sharan a jeho klony su na spanie bezproblemove.
Az chces 4x4, tak outlander III generacie ma po zlozeni zadneho radu uplne rovnu podlahu. Ja mam druhu generaciu a tam to nie je optimalne, chce to zlozitejsie upravy alebo menej narocneho zakaznika. Ale vyspat sa da v kufri tiez.
https://www.cyklopozicovna.sk/rudybike/eshop/39-1-BAZAR/0/5/9-Pouzivany-stresny-stan-PATAGONY-HUT-BASIC
Ktoru by som chcel jednoduchym sposobom podla potreby upravovat na campervan.
Stredny rad sedaciek von a do kufra box s varicom, chladnickou, dresom a rozkladacou postelou.
Nasiel som manika v CZ co to robi.
Poznate niekoho aj v SK?
Takto nejak:
Ktoru by som chcel jednoduchym sposobom podla potreby upravovat na campervan.
Stredny rad sedaciek von a do kufra box s varicom, chladnickou, dresom a rozkladacou postelou.
Nasiel som manika v CZ co to robi.
Poznate niekoho aj v SK?
Takto nejak:
Viac-menej je to stolarska praca plus kemperske vybavenie. Oslov nejakeho sikovneho stolara a zadaj mu svoje potreby k vybaveniu. Najlepsie je mat uz vybanie zakupene aby vedel podla toho nakreslit a vyrobit nabytok. Otec postavil svojpomocne dva karavany a vnutorne vybavenie sa robilo na mieru.
Radsej by som sa ucil na chybach druhych
Vanlifers Cz
vwt5.CZ
Vw bus czech fans
Najdes tam kopu napadov od chalanov.
Ja mam multivan a spanie riesim, rozlozenim zadnej trojky plus multiflexboard, vyhodim 2radu otociek, tam si dam kompresorovku, ostatne vsetko riesim pod markizou kempovym nabytkom.
Urcite by som v aute nikdy nechcel nic varit.
Prestavby aut robi napr. http://www.turcan-auto.sk/
ale stojí za pozretie
Toto je presne co som hladal. 👍
Vyzera to fakt profi a tomu odpoveda aj cena.
Kvalite zodpoveda aj cena, ale robia aj komplet servis vratane zapisu do TP.
https://www.facebook.com/VejnyWood/
dôležitý je nápad