Sem-tam nejaká tá palička alebo konár hodený cez lesnú cestu/chodník je "normálna" vec. Obídeš, preskočíš, odstrániš a ideš ďalej. No na Devínskej kobyle niekto vymyslel "vyšší level" týchto prekážok. Šiel som tam túto sobotu (31.10.2009), pozrieť sa s rodičmi na inverziu. Vybrali sme sa mojim obľúbeným chodníčkom po ľavej strane, ktorý vyústi až na vrchol kobyly. V určitom úseku však bolo nahádzaných neskutočne veľa polien. A nie hocijakých. Niektoré sme mali problém odstrániť aj 2. Boli tam nahádzané v určitých vlnách, kedy šlo po sebe cca 3-8 kúskov. Všetky sme odstránili. Bolo ich 71 ks, pričom som počítal len tie veľké. Malých bolo ďalších 15-30. Dnes (2.11.2009) som šiel skontrolovať, ako to tam vyzerá. A čo som našiel? Samozrejme opäť si niekto dal námahu a celé to za*ebal konárami, kmeňmi stromov. Tak som si dal 2. brigádu (našťastie pri odstraňovaní najväčšieho a najťažšieho kusu, ktorý zhodou okolností bol asi naozaj padnutý a nie nastrčený, mi pomohol Tomáš Kubek zo Ski biku). Teraz som zvedavý, ako to bude ďalej. Zaujímavé je, že som sa s tým stretol len na istom chodníčku v označenom areáli na mapke. Inde som stretol len 2 "náznaky". V týchto miestach taktiež možno pozorovať rozbitý les, rozjazdený. Čierna ťažba? Alebo chce takýmto spôsobom niekto zabrániť, aby tam nejazdili na strojoch? No takto sa to nerieši...
A čo som tým chcel povedať? Asi len toľko, že keď tade pôjdete a bude to opäť zahádzané, všímali si, či nevidíte vinníkov (1 to nemá šancu spraviť, dokonca to sem-tam vyzerá, že je to tam navezené) a prípadne to prečistili.
nooo to ma nieco do seba cez vykendy jazdime tak 5 niekedy aj viac a cez tyzden sice jazdim prevazne sam...ale v lokalitach kde sa ludia vyskytuju len cez vykend a tiez len v malich poctoch
vzhladom na to, ze existuju tupci cyklisti a aj tupci chodci, stale je to len mizive percento a myslim si, ze vsetci ostatni a teda vacsina slusne funguje navzajom. Takze nikto nema pravo tahat nejake prekazky do cesty, chodnika a akymkolvek sposobom zasahovat, ci znemoznovat inym volny pohyb na verejnej komunikaci, ci turistickom chodniku a pod.
Preto si myslim, ze ten clovek kona v rozpore a bud to rieste s policiou (ta vam hovno pomoze!!) alebo ho prefackajte !!!
Neviem, kam s tým, tak to šupnem sem. Dnes som sa trochu prešiel po Kobyle a zoznámil kmeň stromu s mačetou. Takže paralelný chodník s červenou na opačnej strane asfaltky je v úseku 1. prameň - Sales prejazdný aj pre menej technicky zdatných (ktorý nevedia preskočiť 50 cm kmeň). No a potom som preskúmal jeden chodník, ktorý krásne zbehol poza metrologický ústav ku záhradám. Netušil som, že tade viedla kedysi červená značka.
Dobrý tip. Bývalú červenú som si chcel už toľkokrát prejsť.
Pohľad do mapy z rokov 70´ http://www.zajac.sk/MK/ nám veľa podrobností neukáže, ale lepšie ako nič.
Ak som to v teréne dobre zachytil a pochopil, tak červená z Devína na Kobylu išla tak ako teraz, z vrchola ale nešla spolu zo zelenou nad Devínsku, ale po tom bočnom chodníku okolo plota. Následne až po Švábsky vrch tak isto ako teraz.
Z neho nešla na Jezuitské lesy, ale lesnou cestou kde je vyznačený dúbravský náučný chodník. Tam sú pekne vidieť červené značky na stromoch. Následne pretína cestu k "neďalekej" Medzivrstvovej jaskyni a klesá tým chodníkom, čo spomína tmax k metrologickému ústavu. Tú časť som ešte nešiel.
Následne ide kade tade cez mesto, tam je oproti dnešku rozdiel, ale Slavín navštívila aj vtedy. Následne je rozdiel v tom, že nejde smerom na Železnú, ale ide na Hlavnú stanicu. Pozorné oko si všimne na niektorých stromoch pred stanicou pekne vyznačenú červenú značku. Následná trasa na Kamzík bola asi taká ako má v súčasnosti zelená značka.
matvej11 - ani nie, podľa záznamu som celkovo stál 45 min, takže sekať som mohol cca pol hodinu. Aj so strečingom.
vukie - odporúčam si túto časť prejsť, mňa milo prekvapila. Opäť iný pohľad na "našu" malú-veľkú Kobylu. Najmä úsek tesne pred lesným prierezom na vedenie VN bol ako z iných končín. Trochu mi to tam pripomínalo Záhorie. A v tom prieseku je aj pekný altánok.
Ja som tam kedysi pešo bol, okolo tých záhrad, popod to vedenie. Ale určite sa tam ešte pozriem.
Treba si to užiť, nie je vylúčené, že sa tam v okolí niekedy začne výstvba barákov...
lto: tých starých trás značiek je v MK veľa, niektoré sú prudko zaujímavé, hádať, kadiaľ to mohlo ďalej ísť, a tak.
Ale mňa to vždy poteší, vidieť, že tá značka zostala, aj keď oficiálna trasa je niekde inde.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Preto si myslim, ze ten clovek kona v rozpore a bud to rieste s policiou (ta vam hovno pomoze!!) alebo ho prefackajte !!!
ale muselo ti to dat zabrat...
Pohľad do mapy z rokov 70´ http://www.zajac.sk/MK/ nám veľa podrobností neukáže, ale lepšie ako nič.
Ak som to v teréne dobre zachytil a pochopil, tak červená z Devína na Kobylu išla tak ako teraz, z vrchola ale nešla spolu zo zelenou nad Devínsku, ale po tom bočnom chodníku okolo plota. Následne až po Švábsky vrch tak isto ako teraz.
Z neho nešla na Jezuitské lesy, ale lesnou cestou kde je vyznačený dúbravský náučný chodník. Tam sú pekne vidieť červené značky na stromoch. Následne pretína cestu k "neďalekej" Medzivrstvovej jaskyni a klesá tým chodníkom, čo spomína tmax k metrologickému ústavu. Tú časť som ešte nešiel.
Následne ide kade tade cez mesto, tam je oproti dnešku rozdiel, ale Slavín navštívila aj vtedy. Následne je rozdiel v tom, že nejde smerom na Železnú, ale ide na Hlavnú stanicu. Pozorné oko si všimne na niektorých stromoch pred stanicou pekne vyznačenú červenú značku. Následná trasa na Kamzík bola asi taká ako má v súčasnosti zelená značka.
vukie - odporúčam si túto časť prejsť, mňa milo prekvapila. Opäť iný pohľad na "našu" malú-veľkú Kobylu. Najmä úsek tesne pred lesným prierezom na vedenie VN bol ako z iných končín. Trochu mi to tam pripomínalo Záhorie. A v tom prieseku je aj pekný altánok.
Treba si to užiť, nie je vylúčené, že sa tam v okolí niekedy začne výstvba barákov...
lto: tých starých trás značiek je v MK veľa, niektoré sú prudko zaujímavé, hádať, kadiaľ to mohlo ďalej ísť, a tak.
Ale mňa to vždy poteší, vidieť, že tá značka zostala, aj keď oficiálna trasa je niekde inde.