Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ty dokazes okamzite zistit, ze posed je o 1mm posunuty smerom dole ? :) Nie 1cm, ale 1mm!! ... slovom jeden milimeter :) Ak si schopny to urcit po chvilkovom pojazde, tak klobuk dole clovece. Ja som taketo nuance zistoval na maratonoch a pojazdoch typu 20km po asfalte hore na Tremalzo. Zo skusenosti akurat viem, ze mi to rozhasi ina tretra, ina vlozka, alebo druhe gate. A uz ma to nebavi. Fakt nie. Pri dalsom servise bajku pouzijem lak na vlasy na tu svinsku sedlovku, co nema deklarovanych 27.2 ale 27.1

Aby bolo jasne .. pouzivam dva setupy .. malozdvihovy XC bajk, na asfalt/lahky teren, ktory by mal byt maximalizovany na vykon (v reale sa to kruti ako plastelina) a teda tomu prisposobeny posed. A potom AM (zamerne nepisem EN) bajk, kde na tom az tak nezalezi, 1mm hore -dole nehra rolu, aj tak casto tlacim :lol:. Rozdiel v priemerke v lahkom terene je medzi tymito bajkami znacny, to mi ver :) A ked mas prejst 100km po asfalte .. tak je sakra citit aj ten 1mm.

A co sa tyka skusenosti .. heh .. skusenost uci, ze clovek sa uci neustale :) A co funguje u jedneho cloveka, nemusi fungovat rovnako u druheho. Ak mas pocit, ze to pisem preto, ze zo seba chcem robit neviem co, tak pardon. Doslo potom k nejakej systemovej chybe :P
Zobraziť komentár 20.11.2015 - 19:32:36
00
Ale sa ti zvysil tlak :-) Keby som vedel radsej nezareagujem...ale nevrav mi, ze ti 1 mm (slovom jeden milimeter) odpali slachu na nohe - hladaj inu pricinu...
Zobraziť komentár 20.11.2015 - 19:44:37
00
Tlak urcite nie :) .. ale nespravne pochopenie komplikovanych suvislosti mi vadi :D Zle si pochopil co som napisal.
Boli dve udalosti .. nezavisle:

Po jednej ma dost boleli kolena .. kedy to bolo v postupnosti 3 dni XC vyjazd - AM vyjazd s ovalom - XC vyjazd, pricom najprv som si myslel, ze kvoli ovalu, ale skor to bolo kvoli sedlovke. Alebo kombinacia oval a nasledne nie moc optimalny posed .. lenze, co mozes nastavovat a skusat, ked okolo teba je to samy dupac :lol:

Po druhej bolelo stare zranenie, ale az po cca 4.5-5 hodinach .. ale tam to nebolo o posede. Zrejme oval, alebo oval v kombinacii s tretrami. Tie totiz nie su pre mna velmi vhodne na nonstop jazdenie na bajku. Ale na take to chvilu jazdis, chvilu tlacis. A kedze Plesivecka planina nie je Fatra, tak asi nezvyk :P (davno som takto nejazdil, ze nebolo treba nikde tlacit, nosit ani nic podobne :D)

Mozno sa ti zda, ze to moc rozoberam. Lenze .. tieto zalezitosti, to nie je sranda. Kto s tym nema problem, je stastny clovek. Ja som si s tym uzil vrchovate. A k ortopedovi na Slovensku nepojdem ani za zlate tela.

A este na zaver .. 1mm , ano .. dokaze odpalit nohu, alebo krize. Za urcitych okolnosti. Hruby popis mas v tychto prispevkoch. S tym skusenosti mam. Ale neznamena, ze to plati pre kazdeho.
Zobraziť komentár 20.11.2015 - 19:53:11
00
ak ide o bolest kolena ja by som hladala problem v tomto: "ked okolo teba je to samy dupac" :lol:
rozumej tazky prevod= zvysena zataz na kolena, krize tiez
dalsi vplyv podla mna na to maju tretry-vlozky a natocenie a pozicia kufrov ( aspon u mna)
potom by som sa zaoberala 1 mm na sedlovke
a ten oval podla mna tiez nie je najstastnejsi pre kolena
Zobraziť komentár 20.11.2015 - 21:32:45
01
Ak by niekto zháňal riešenie pre BCD 96, čo je vždy komplikovanejšie, zatiaľ som našiel len toto:
http://www.oneupcomponents.com/products/94-96-bcd-traction-chainrings
Má niekto niečo lepšie?
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 09:52:59
00
v profi cestnej cyklistike tých ováloch skôr ubudlo ako pribudlo, čerpám len z toho čo hovorí komentátor pri prenosoch, ale väčšinou spomína to že od toho upustili hlavne pre bolesť kolien napríklad wiggins
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 10:30:11
00
Aj Biopace vo svojej dobe isli do zabudnutia najma kvoli problemom v oblasti kolien, na ktore si stazovali jazdci... ale na to sa uz akosi pozabudlo
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 11:42:12
02
arrow_leftDuroslav napísal:
Ak by niekto zháňal riešenie pre BCD 96, čo je vždy komplikovanejšie, zatiaľ som našiel len toto:
http://www.oneupcomponents.com/products/94-96-bcd-traction-chainrings
Má niekto niečo lepšie?

http://www.koloshop.sk/prevodniky,-rockringy-prevodniky-236/Absolute-Black-XTR-M9000-BCD96-OVAL-prevodnik.html
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 12:00:44
00
arrow_leftwhitemamut napísal:
http://www.koloshop.sk/prevodniky,-rockringy-prevodniky-236/Absolute-Black-XTR-M9000-BCD96-OVAL-prevodnik.html

Ok, nespresnil som, že nehovorím o tamtých nových XT a XTR kľukách, ktoré síce majú rozteč 96, ale asymetricky umiestnené skrutky, ja som mal na mysli staršie XT M782, kde sú symetrické a majú rozteč 96 oproti oveľa bežnejšie sa vyskytujúcim príbuzným s 104mm.
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 13:50:45
00
Vie mi niekto vysvetlit ako suvisi bolest kolena a ovalny prevodnik?
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 17:44:53
00
V podstate nijako, okrem toho, že po prechode na ovaly sa zmení zaťaženie svalových skupín, teda aj šliach (začnú sa nepoužívané/slabé zapájať) a odhalia sa nedostatky v posede/technike tým, že to proste pocítiš.
Raver ale to bolo tým, že boli v presne nesprávnej polohe... sa snažili zmenou páky na väčšiu kompenzovať výpadok v prechode cez dead angle, ale správne sa to dizajnuje presne opačne - tam, kde nie si schopný pôsobiť veľkou silou, sa musí práve dať ľahší prevod, nie naopak.
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 17:48:27
00
Asi takto. Fungovanie ktoréhokoľvek kĺbu do značnej miery závisí od svalov, ktoré sa upínajú v jeho okolí, povedzme. V prípade kolena ide o pomerne veľký počet svalov a všetko pekne silných, každá skupina (kvadriceps, zadná svalová skupina - "hamstrings", lýtkové svaly) "ťahá iným smerom" a v každom momente, pri každom pohybe, sú v určitej dynamickej rovnováhe, alebo aj nerovnováhe, ak niečo nie je v poriadku. Pri oválnom prevodníku je časový priebeh zapájania jednotlivých svalových skupín zrejme mierne odlišný a to nezvyknutému kolenu môže robiť problém, odhadoval by som, že najmä takému, s ktorým nebolo všetko v poriadku už predtým, len sa to neprejavilo. Niekomu stačí trošíčku inak nastaviť kufor a už to cíti, biomechanika je sviňa. Toť slovo doktora, hoci nie ortopéda, ráčia prepáčiť.
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 17:59:50
02
arrow_lefttulenik napísal:
Raver ale to bolo tým, že boli v presne nesprávnej polohe... sa snažili zmenou páky na väčšiu kompenzovať výpadok v prechode cez dead angle, ale správne sa to dizajnuje presne opačne - tam, kde nie si schopný pôsobiť veľkou silou, sa musí práve dať ľahší prevod, nie naopak.

tulenik No vidis Wiggins a dalsi mali o 20 rokov neskor uz podla teba tu "spravnejsiu" polohu ovalneho prevodnika a dopadlo to obdobne - bolestami v oblasti kolien a navratom ku klasickym prevodnikom ;-)
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 19:48:43
00
niekedy je ťažko rozlíšiť "placebo" a reálny vplyv
no a stále platí to o zapojení nezvyklých svalov vo väčšom rozsahu, a kým sa doanabolizujú zodpovedajúce šľachy, aby to udržali, to sú mesiace
Zobraziť komentár 21.11.2015 - 19:55:03
00
Toto hovorí OneUp o význame vajcovatých prevodníkov pre mtb:

"Our Oval design has 3 main benefits; traction, traction and more traction. Forget any of the power gain claims that you've heard from the road side of the sport. For mountain, oval rings provide a more constant torque to the rear wheel thereby reducing spinouts and stalls on tough climbs."

Tak sme zvedaví. Ešte poznámočka pre špekulantov. Dopredu sa dá s istotou povedať, že 1. nie každého budú bolieť kolená, 2. nie každý pocíti benefit, 3. nie každému to stojí za tie prachy (byť tak študent, čo musí sporiť na reťaz, tak o tom nerozmýšľam, ale keďže mám na svoje koníčky prostriedkov relatívne dosť, tak trochu rizika si rád dovolím), 4. nie každému to bude dobre ladiť s jeho bajkom. Ostatné je vo hviezdach.

Naposledy upravil Duroslav dňa 25.11.2015 - 11:43:29, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 21.11.2015 - 19:58:06
00
keyboard_arrow_up