Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
v tej cenovej hladine rancilio silvia http://www.bunacafe.eu/e-shop/kavovary/pakove-kavovary-pro-domacnost - ten si stale drzi kvalitu. osobne mam plusko a ak ti mozem dat radu - nekupuj to, vyhodene peniaze - je to to iste ako gaggia color - ktora sa predava za 150e
Zial na ozivenie opotrebovaneho pohonu biku toľko "sanujem" dat, ale na mlyncek to je dobra cena. Kto je ochotny dat 600+ na automat, nech vie, ze sam seba krati na kvalite vyslednej kávy na nasledovne obdobie. A o samotne espresso, ani nech nesniva. Ja som po nejakom pakovom 200 eurovom zazracno-gumovo-ventilovom Krups-e siahol po Ranciliu Silvia, sa naucil o crtach a pravidlach pri jej pouzivani a moozem povedat ze pijem zdravšie dvojite espresso ako v kavarnach v nasom okoli. V poslejdnej dobe na espresso uprednostnujem barista zmes z gpkava.sk, a na alternativu tiez od nich alebo z doubleshot.cz. Jo a pre ludi s celkovym budgetom do 400: kludne svetlejsie prazenu alternativu, termosku na horucu vodu, Hario V60 / Aeropress, rucny mlyncek a dajte si kvalitu na vrchu. Super pocit.
s tymi 250gramovymi vrecuskami sa mi uz nechce srat, lebo kym dobre prestelujem mlyncek, je polka balenia v cudu, spravim zopar kav a mozem znovu nastavovat mlyncek
proste sweet spot pri niektorych kavach trafim v polovici sacku, hlavne ked treba mlyncek prestavovat o 3 a viac krokov - nie je to pravidlo, niekedy staci jeden krok k hrubsiemu/jemnejsiemu, ale niekedy su tie kavy tak rozdielne, ze s tym zapasim dost dlho...
PID nemam, zozaciatku som chcel, ale zvykol som si jednoducho vypustit vodu predtym ako si idem spravit kavu... mozno niekto kto potrebuje teplotu vody udrziavat v polstupnovom intervale sa zhrozi, ja uz taketo detaily neriesim, na to nemam chutove bunky
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=pid+temperature+controller&_frs=1
a inak ak uz sa rozhodujes nad rs s pid neuvazoval si o lelite ktory uz toto vsetko ma?
http://lelit.cz/eshop/
odpustit vodu by si mal vzdy na prehriatie hlavy no pid riesi problem lacnych bimetalickych termostatov ktore lietaju aj o 22 stupnov ... takze asi tak no, s pidom ti to bude lietat tak max +-2 stupne co je dost rozdiel.
samotna Silvia ma hysterezu 29C (86°C - 115°C) http://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=163&t=3175&p=45230#p45230