niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Napr., bolo by zaujimave sa pozriet ake je dlhe casove okno pri spicke 88000 MW.
Dalej, treba si to dat do pomeru, a uz len cisla z clanku hovoria, ze elektro auta by navysili spotrebu o ~<1%.
Dalej, predikcia clanku na 2035 je ze 40% vozoveho parku v el-autach by malo navysit spotrebu el. energie o cca 2200-3600MW coz je <5% spotreby el. energie. (ale ktohovie ci su v tom zapocitane uspory z inych odvetvi, ako rafineria, transport paliva, ....)
Okrem toho, cisla v clanku su nejake divne. Teraz som si vsimol, ze udavaju 15mil. aut vo Fr, kdezto ine udaje co som nasiel hovoria o 32mil (tu alebo tu. A teda je otazne k comu pocitaju keby boli 3% dneska a k nim prisluchajucich 500-1000MW (to by pri 32mil aut zodpovedalo ze kazde 1 el-auto je aktualne nabijane na 1kW).
cize z mojho pohladu, na prvy pohlad docela optimisticke cisla: potreba navysit vyrobu elektriny o ani nie 10% aby sme boli schopny napajat cely vozovy park. Ovsem, musel by som lepsie porovnat cisla z napr.
tadeto - energeticka potreba transportu vo Fr je ~30% celkovej energetickej spotreby
a/alebo tadeto
pretoze napr. tych 10% navysenia vyroby elektriny nebude najskorej priamo porovnatelnych s 30% celkovej spotreby transportom (namorna doprava je len mensia cast tychto 30% ako som rychlo videl). + nemozem povedat ze by som doveroval cislam z toho novinoveho clanku.
+ zapocitat nejaku priemernu ucinnost konverzie energie/zapocitanie inych zdrojov/benefitov, aby som mal znova o nieco lepsi nazor, ale to az nabuduce
Celá elektromobilita smeruje v prvom rade ku autonómnemu riadeniu. To je cieľ. Ak sa podarí, väčšina tejto debaty sa stane bezpredmetnou.
- osobné vlastníctvo auta časom prestane mať zmysel, človek si klikne kam chce ísť, príde bublina na kolesách a odvezie ho tam
- auto sa pôjde nabiť samé
- pravdepodobne sa nebude nabíjať cez kábel, ale príde si vymeniť batériu - ak sa aj (v začiatkoch) bude nabíjať na ulici cez kábel, vidím to skôr na niečo robotizované, malé a schované pod či pri parkovacom boxe. Určite nie naťahovanie káblov kade tade a určite nie parkovanie na chrapúňa kde ma napadne.
- batéria nebude veľká a ťažká, lebo tá ma iba nevýhody. Bude taká, aby vyhovovala na väčšinu denných jázd toho ktorého auta
- áut bude časom výrazne menej. Pretože drvivú väčšinu času dnes len hrdzavejú na parkoviskách
- časom to vidím na húsenice na kolesách. Bubliny s ľuďmi, s minimálnym dojazdom a výkonom, budú samostatne jazdiť iba po bočných "dojazdových" uličkách a na hlavných ťahoch sa budú na seba napájať ako vagóny a ťahať ich bude výkonný elektrorušeň.
Áno, napadlo mi toto video, keď som zbadal ten článok o blackoute
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Britania od roku 2012 znizila spotrebu o 60 terawatthodin. Co je tak 2x spotreba Slovenska. To by uzivilo nielkolko milionov elektromobilov.
Samozrejme, lokalne problemy s rozvodmi mozu byt, rovnako aj so stabilizaciou siete. Ale postupne sa to da riesit.
Inak ten posun Britanie z uhlia na vietor v par rokoch je uzasny. Pozrite si to.
A predstavte si ako na to budu jazdit e-biky a e-lyze a hadam aj e-nohy
k tej veci co ta hlavne zaujima: precital si si moj pre-predchadzajuci komentar o navyseni vyroby el. energie vo Fr o 10% na pokrytie celeho vozoveho parku? Cisla najskorej niesu presne, ale v prilozenych linkoch si mozes pokukat kolko energie ide +- na transport a porovnat si to napr. s vyrobou elektriny.
pri lietadlach - pracuje sa aj na el. lietadlach, otazne je ci/kedy budu prakticky pouzitelne pravdaze. Ale napr, asi sa bude prechadzat na vrtulove lietadla aj pri kvapalnych palivach, kvoli efektivnosti.
ovsem, pracuje sa na veciach ako CO2 -> hydrocarbons (cize chemikalie a paliva), ktore teda mozu byt vyuzivane v nakladnej/namornej/leteckej doprave. Dalej su tu palivove clanky (vodik) a iste aj ine veci (napr. alkohol vyrabany z odpadneho tepla jadrovych elektrarni). Cas ukaze co z toho je vyhodnejsie a zivotaschopne.
O Jahodnej. Ono je to taka tema sama o sebe, vsakze. Ako sa tomu hovori "nie za mojim domom". Ale aj ta energia co sa dnes pouziva na transport (a vsetko ostatne) predsa tiez z niekade musi prist.