napriklad aj na tomto fore (ak nebude mat "vedenie" nič proti tomu)
zriadiť verejnu FOTO galeriu "uspechov ochráncov lesa"
kde, za určitých pravidiel, bude môct prispievat dokumentáciou každý, kto tieto pravidlá splní
a následne raz .... napr. mesačne ...bude odosielaný LINK napríklad na:
primátora KE, riaditeľa mestských lesov, obvodnému úradu životného prostredia, strane zelených, dobre naSMERovaného predkladateľh anibajkerského zákona do NR SR, predsedu Národnej rady ... ved je tiež košičan a má dokonca bajk,
vždy len s jednou otázočkou: ČO VY NA TO páni ??
iste by sa našlo ešte niekolko zaujimavých miest ako:
verejnoprávné ale aj komerčné media... prokuratúra, ak zjavne dôjde k porušeniu zákona ...atd,
to len tak na začiatok, istý tlak sa dá vytvorit aj týmto spôsobom...
Malo by sa sem prispievat s fotodokumentaciou skodlivych zasahov v nasich lesoch, ako je nepremyslena tazba, zdevastovany teren tazobnymi mechanizmami, neporiadok...
poprosim k fotkam pridavajte aj miesto a datum
posledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
Treba pochopiť, že oni si idú a pôjdu stále "svoje", ešte aj holorub považujú za ochranu prírody a teraz len dúfajú, že sa zmení politická situácia a opäť budú predávať drevo svojím kunčaftom podľa dávno overeného modu operandi.
Aj správa národného parku by tam zrejme ťažila, ale tu by sa dalo právom očakávať, že metódy by sa zásadne zmenili.
Preto sa dali lesy na urbar a akože vratiii vlastníkom . Aby sa nedalo štátu nič vyčítať že nadmerne vyrubuje. Takto ma stat “čiste ruky “ a vlastník predá čo môže . Zákony ma každý na háku . Za peniaze všetko . V TANAP zákaz bajkom ale s autami az hore . Traktory ***** les ale bajker ma zákaz . Včera - janosikove diery - 5 st ochrany ale generátory ktoré robia elektriku pre bufety idu cely deň . Porozhadzované servítky na každu chvíľu . Z každého kúta cítiť štanku. Ale čo hlavne že fotky sú , pivo vypité . Kasa na dobrovoľne vstupné takmer prázdna ale vedľa stánky s magnetkami ficia. Smetíak plny až smeti vypadávajú na zem . Ale parkovisko plne aút za 5€/deň dajú ľudia , halušky za 10€ ok ale dať do kasy na údržby ee. Ale aj tak napriek tomuto ničeniu lesa , biznisu tržbami atd mi je divne ze toto nikomu neprekáža . To sú tie naše paradoxy
Práve som sa vrátil zo Saalbachu a všimol som som si divné veci, všade samá smreková monokultura a v doline funkčná píla s kvalitným materiálom, žiadne holoruby ani stopy po kalamitach. Citáciu hodnotím ako zavádzanie.
Štátne Lesy SR pod rúškom lykožrútovej kalamity urobili holorub a vyťažili 200-ročné jedle v lokalite Studienec v Nízkych Tatrách. Smrek tvoril len asi polovicu vyťažených stromov, padli aj buky.
https://dennikn.sk/minuta/4148540/?ref=mwat
Podľa Mareka Kuchtu, bývalého riaditeľa Národného parku Nízke Tatry, ide o protizákonné rabovanie zmiešaných lesov. “Tieto lesy, keďže sú obhospodarované štátnym podnikom Lesy SR, sú v kompetencii ministra Takáča a zároveň pod dozorom Správy Národného parku Nízke Tatry. Sú teda súčasne pod dohľadom Tarabovho ministerstva životného prostredia. Ak toto doslovne protizákonné rabovanie zmiešaných lesov pod ich dohľadom je príkladom avizovanej spoločnej iniciatívy ministrov pre zmiešané lesy, tak ľuďom chceme otvoriť oči, ako to v skutočnosti bude vyzerať,” hovorí Kuchta.
Les, ktorý bol zničený, bol veľmi zachovalý, nemal ďaleko od pralesa. „Očividne tu vôbec nejde o ochranu pred lykožrútom, ale o vyťaženie čo najväčších objemov dreva,” hovorí Ondrej Kameniar z Iniciatívy My sme les.
Bývalé vedenie parku chcelo túto lokalitu zaradiť do A zóny. V lokalite žijú výnimočné druhy hmyzu aj vtákov.
https://dennikn.sk/minuta/4148540/?ref=mwat