zadovážil som si ďalší bicykel, teraz mám cesťák aj mtb. Chcel by som sa Vás opýtať, na ktorom z nich sa dá
schudnúť rýchlejšie? efektívnejšie? Resp. schudol niekto bicyklovaním?
ďakujem
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14
posledný komentár: 20. 12. 2020 o 11:44
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Ja som celkom zmätený z údajov na Strave. Po poslednej jazde je udávaný údaj Energy Output cca 890 kJ a spálených kalórií 990, čo mi teda logika neberie, keďže (pri jedle a jeho výživových hodnotách) údaj v kJ býva vždy výrazne vyšší ako údaj v cal. Alebo to Strava berie ako dva odlišné údaje? A keď áno, tak ako tomu mám rozumieť? Nehovoriac o tom, že niektorí priatelia majú jazdu s vyššou hodnotou spálených kalórií napriek tomu, že ich jazda bola kilometrovo kratšia, mali menej nastúpaných metrov a aj nižšiu priemernú rýchlosť. Či si radšej tieto údaje na Strave vôbec nevšímať? Lebo keď použijem online kalkulačku na výpočet spálených kalórií (s údajmi ako váha, priemerná rýchlosť, vzdialenosť, doba..), tak mi to vychádza na viac než dvojnásobok v porovnaní so Stravou.
Dovolím si trochu oponovať. Súhlasím s tým, že organizmus v aeróbnej záťaži (nízke tepy) páli prevažne tuky a pri vyššej záťaži (pri vyšších tepoch a v anaeróbnom pásme) spaľuje viac cukry. Avšak aj tak si dovolím tvrdiť, že na chudnutie je najúčinnejší tréning vo vyššej až vysokej intenzite. V aeróbnom pásme pracuje telo prevažne na tuky, avšak pokiaľ by sme to brali ako redukciu hmotnosti tak by tá aktivita musela trvať veľmi veľa hodín. elo má veľké zásoby tuku. Naproti tomu HIIT tréning vo vysokej intenzite síce páli hlavne cukry, ale po aktivite ešte nastáva tzv. dobeh organizmu. Telo síce už necvičí, ale organizmus sa snaží doplniť spálený glykogén pálením tuku (lebo organizmus už pracuje pri oddychu na nízkych tepoch). Tento proces trvá aj niekoľko hodín. Najdlhšie u netrénovaných jedincov, u ktorých môže trvať ešte aj počas spánku.
Odporúč aj mne