Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
DeLonghi Magnifica S ma prekvapil, najma tym, ze nadrz na vodu, plastova, standard, bez zmakcovacieho filtra je aj po vyse mesiaci ako nova, cista,bez akehokolvek povlaku,pri stalom pouzivani vody z vodovodu (jedna napln bola Dobra voda)
Tak to sa Ti na plastovej nádrži skôr vytvorí žabinec, než vodný kameň.
Predchádzajúca skusenost s Krups kapsulovym (daaaavno) bola taka,ze nadrz bolo treba cistit,casto, robil sa povlak (a ak si dobre pamatam,ten plast bol 'drsnejsi', čo asi sposobovalo ten 'zakal')
V mojom prípade (Gaggia Classic 2019 - hliníkový bojler) neviem násjť na toto jasnú odpoveď a bojler sa mi rozoberať nechce... Výrobca odporúča svoj prípravok v 2 mesačnom intervale (prípadne častejšie podľa tvrdosti vody), ale myslím, že sa počíta s bežnou vodou z vodovodu. Po 5 mesiacoch som rozobral sprchu a na jednotlivých dieloch (vačšinou oceľových) bol len ľahký povlak, nič kvôli čomu by sa to oplatilo odvápňovať. Do bojlera ale nevidím.
Zaujímali by ma vaše skúsenosti, viem že veľa strojov sa ani neodporúča doma odvápňovať...
V mojom prípade (Gaggia Classic 2019 - hliníkový bojler) neviem násjť na toto jasnú odpoveď a bojler sa mi rozoberať nechce... Výrobca odporúča svoj prípravok v 2 mesačnom intervale (prípadne častejšie podľa tvrdosti vody), ale myslím, že sa počíta s bežnou vodou z vodovodu. Po 5 mesiacoch som rozobral sprchu a na jednotlivých dieloch (vačšinou oceľových) bol len ľahký povlak, nič kvôli čomu by sa to oplatilo odvápňovať. Do bojlera ale nevidím.
Zaujímali by ma vaše skúsenosti, viem že veľa strojov sa ani neodporúča doma odvápňovať...
Ak pouzivas len Dobru vodu alebo inu podobne makku, netreba odvapnovat ani po rokoch. A keby si niekedy musel, tak na hlinikovy bojler je vhodny prostriedok Clean Boiler od Nuova Ricambi.
Nijakú inú zatiaľ ten stroj nevidel
Neistota vznikla z toho, že Dobrá voda má nejaký obsah vápnika, ale či je dosť nízky aby nerobil kameň som nevedel zhodnotiť. Ďakujem za info.
- rozobral masinu a vylial
- alebo mozno prehnal kvantum vody
Chutí nám
13cent liter, keď dôjde tak asi kúpim upravovnu vody, ale pri tej našej tvrdosti to nebude lacnejšie
Áno, čítam po nete rôzne príbehy, aj také ako spomínaš ty aj opačné s totalne zakamenovanym bojlerom, len už sa malo kto prizná čo s tým dorabal. Ale tak spolahnem sa na Dobrú vodu a čo radíte a ešte to bude aj bez ďalšej roboty 🙂
13cent liter, keď dôjde tak asi kúpim upravovnu vody, ale pri tej našej tvrdosti to nebude lacnejšie
Co to je za voda, Kauflandacka? Mozes prosim dat citatelnu fotku zlozenia?
Zaroven je brutal makka iba 3.6 nemeckych stupnov. A vascina z toho Ca (pre kavu je lepsi Mg).
Isto je super ze sa nebude v steoji robit kamen. Ale pre kavu to neni to prave. (Sorry).
Btw, ked som onehdy zhanal vodu, pisal som aj vyrobcom prosbu o poskytnutie zlozenia, mozno aj tento parameter HCO3 by bol ziskatelny.