Kategórie
Bike-techResp.nejaky tip.
Skratka gps cyklo navig.
Dik.
-9% SP Connect Bike Bundle II sada držiaku/puzdra na iPhone 12 PRO MAX
57,99 €
-9%
MOC 63,99 €
-30% Specialized Speedzone drôtový snímač cyklopočítača, s držiakom
13,89 €
-30%
MOC 19,90 €
-25% Syncros viečko predstavca s držiakom cyklopočítača na DC riadidlá
44,99 €
-25%
MOC 59,99 €
Dáš si čiarku na plášť, sadneš na bike, prejdeš jednu otáčku, dáš znova čiarku na zem a odmeráš koľko si prešiel. Keď to chceš presnejšie, tak si dáš 2-3 otáčky.
Porovnal som si aj ten primitívny spôsob merania obvodu a s výpočtom to sedí na chlp.
Dáš si čiarku na plášť, sadneš na bike, prejdeš jednu otáčku, dáš znova čiarku na zem a odmeráš koľko si prešiel. Keď to chceš presnejšie, tak si dáš 2-3 otáčky.
Tiez to tak meriam
Funguje to dobre. Koľko naplánujem v Komoot, toľko mi Garmin ukáže. Pri 160 km pár 100 metrov rozdiel neriešim.
Teda: za normálnych okolností to je v pohode, ale on ten obvod kolesa neustále prepočítava. Keďže žijem na placke placatej, kde najvyšší kopec meria 15 metrov a aj ten je umelo vytvorený, tak jediný spôsob zvýšenia obtiažnosti je tie traily zakrútiť okolo stromov. To ale gps nezvláda a hádže blbosti a následne mi neustále blbo mení obvod kolesa.
Zatiaľ najspoľahlivejší spôsob bolo nechať garmin na rovnej ceste automaticky spočítať obvod kolesa a potom to číslo manuálne zadať.
https://www.bikecalc.com/wheel_size_math
Vtedy mi to bolo úprimne jedno, ale keď som prišiel na to, že čím to je, tak som si to zmenil a mám kľud.
No a môj názor je, že kto fúka vždy na rovnaký tlak, rovnaké plášte, má rovnakú hmotnosť tak mu manuálne zadaný údaj musí sedieť. Kto má tých premenných viac a nechce to riešiť tak pre neho je automatika. Každopádne presnosť s čidlom na kolese je vyššia ako len GPS to sa hádam zhodneme
Vtedy mi to bolo úprimne jedno, ale keď som prišiel na to, že čím to je, tak som si to zmenil a mám kľud.
Ja som bol doteraz v tom, ze vzdialenost je na Strave pocitana zo suradnic. Neviem sice presne, co vsetko dava garmin strave pri uploade, ale udaj o rychlosti urcite nie (vzdy mam inu maximalku v connecte a inu v strave), tak pochybujem, ze bude davat vzdialenost, co je v podstate duplicitna informacia (ale mozem sa samozrejme mylit). Vzdialenost mi v connecte a strave sedi (teda je tam vacsinou odchylka 100 m, ale ta je rovnaka pri 10 km vyjazde aj pri 60 km vyjazde, takze s obvodom kolesa nesuvisi) ci so snimacom alebo bez neho.
Nie - je pre teba lepšou voľbou zadať obvod manuálne
Áno - je pre teba lepšie to nechať na automatike
Neviem - platí odpoveď pre "Áno"
(ale zaťahujeme do toho ďalší problém ako si každá aplikácia prepočítava data po svojom)
Veľkosť a obvod kolesa Váš snímač rýchlosti automaticky zistí vašu veľkosť kolesa. Ak je to potrebné, môžete manuálne zadať obvod vášho kolesa do nastavení snímača rýchlosti.
Nemam to dolozitelne vysekom z manualu,ale ak si dobre pamatam, pri pritomnosti senzora uprednostni ten pred GPS.
Ja o vývojároch Garminu 1030+ nemám vysokú mienku, ale som večný optimista a verím, že kalibráciu robí na rovine pri silnom GPS signáli.
Pokiaľ dodržím plánovanú trasu, tak rozdiel medzi plánom v Komoot a výsledným záznamom na Strave mám maximálne pár sto metrov. Mne tá automatika funguje.