Kategórie
Bike-techTi, co kazia meno normalnym cyklistom # cestná cyklistika # komunita # cyklodoprava # skúsenosti # poradenstvo # diskusia # jazda v teréne
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2208060219281939&id=1025467950874511
posledný komentár: 5. 7. 2023 o 16:53
posledný komentár: 21. 3. 2014 o 15:44
Novinka -5% Giant TCR Advanced 2 KOM bicykel, carbon
2 699 €
-5%
MOC 2 849 €
Novinka -8% BMC Teammachine R 01 TWO bicykel, arctic silver/neon red
10 999 €
-8%
MOC 12 999 €
Novinka -8% BMC Teammachine SLR 01 ONE bicykel, carbon/neon red
11 999 €
-8%
MOC 12 999 €
-6% BMC Teammachine SLR01 TWO bicykel, carbon/white, redakčný bicykel
10 999 €
-6%
MOC 12 999 €
Novinka -5% Giant Defy Advanced 1 bicykel, frost silver/cordovan
3 549 €
-5%
MOC 3 749 €
Výpredaj -20% Cannondale Synapse Carbon 2 RL bicykel, beetle green
3 499 €
-20%
MOC 5 199 €
-16% BMC Teammachine SLR THREE bicykel, sparkling blue/brushed alloy
4 699 €
-16%
MOC 5 599 €
-33% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, čierna/strieborná
999 €
-33%
MOC 1 489 €
-38% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, carbon/strieborná
999 €
-38%
MOC 1 609 €
-28% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, multicam/strieborná
999 €
-28%
MOC 1 609 €
-31% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, biela/čierna, poškriabaný
949 €
-31%
MOC 1 379 €
Toto nepochopim. Tie univerzalne gumenne blikacky stoja do 3 eur (tu na mtbikeri FORCE pod 2e/svetlo). Nie je to samozrejme ziadna hitparada, ale ako vodicovi mi to pomoze a cyklistovi to moze zachranit zivot. Uz som aj uvazoval, ze ich kupim viac a zacnem ich tymto exotom rozdavat. No myslim, ze aj tak by sa na to blikanie vykaslali.
https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/svetla/sady-svetiel/force-double-sada-blikaciek-cierna.html
10€ Lidl
https://www.lidl.sk/p/crivit-suprava-led-svetiel-na-bicykel/p100343895 a nech mi nikto nehovorí, že pokiaľ nežije niekde na lazoch, že nechodí do Lidlu.
https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/svetla/sady-svetiel/force-double-sada-blikaciek-cierna.html
Bohuzial to uz pomaly zacinam chapat. Tento rok som stratil zatial 2 zadne blikacky, minuly mi jednu ukradli a rok predtym som jednu rozbil v Kalnici na kotve. Vacsinou mam rezervnu este na ruksaku, ale ten zas nemam vzdy. Proste nahoda je blbec.
Ak na to ale niekto kasle dlhodobo, tak treba robit osvetu (idealne este pred represiou) a par tych svetielok aj rozdat. Momentalne prebieha Do prace na bicykli, tak napr. kolegom v tíme, ak nemaju. Pripadne pocas cykloranajok a podobnych akcii.
Pockat, toto mi vysvetli: Pises, ze policia dlhodobo sirila osvetu, co sa tyka osvetlenia, rozdavala reflexne prvky zadarmo, vzapati ale dodas, ze policia na to kasle a zaklincujes to tym, ze tatkova znama ma doma od policie 13ks reflexnych pasok
Ospravedlňujem sa za negramotné napísanie. Pointa je tá, že Polícia SR síce robí dlhodobo osvetu, každý týždeň to je v nejakom médiu, ale nejaká forma trestu chýba. Otcova známa nazbierala za 4 roky 13 reflexných pások. Skúste hádať, koľko ich aj reálne použila? Odpoveď je 0. Stále tu je osveta, osveta a osveta, už doslova roky, ale trestanie žiadne. Je tu dlhodobá ignorácia. Mesiac či 2 dozadu bola celoslovenská akcia zameraná na cyklistov, čo mala trvať týždeň. Na celom Slovensku Polícia udelila nejak 56 pokút či tak nejak cyklistom za porušenie predpisov za ten týždeň. Postaviť sa na len v BA na križovatke pri TPD, tak 56 pokút nazbieram za 2 hodinu. Križovatka pri Šafku, Devínska cesta po zotmení, pri Tesku na Kamennom, na Račianskej ceste. Za 2-3 hodiny bez problém pozbierajú aj 300-400 porušení zákona v čase dopravnej ***** či po zotmení. 56 porušení zákona je doslova výsmech.
naco ti preboha bola blikacka v Kalnici
Oki, na toto zial nie je kapacita. Viem, ze kapacita nie je ani na to, davat pokuty vacsine aut, ktore jazdia na cervenu na krizovatkach pod kamerami, ani autam, ktore prekracuju rychlost pod radarmi. Cize ucastnikom premavky, ktori ohrozuju ostatnych. Ak by za tohto stavu riesila policia cyklohlupakov, ktori primarne skodia sami sebe, inak ako dohovorom a reflexnou paskou, bolo by to kontraproduktivne. A pochopitelne by vsetci nepokutovani nadalej jazdili bez svetielok. Rovnako ako pokracuju v jazdeni bez svetielok ti, ktorych nezrazilo po tme auto, alebo ako pokracuju v nenoseni helmy šulinci, ktorym este nepukla lebka. Hoci o takych uz poculi.
Ja hovorím o tom, že policaj sedí v aute na križovatke a prejde cyklista na červenú, nezastaví na STOPke a hliadka nič. Stavím kľudne svoju mesačnú výplatu, že z 10 razov, čo by som pred policajnou hliadkou prešiel na červenú, či už ako cyklista alebo chodec ma možno raz zastavia aj to bude dohovor, ak sa vôbec budú unúvať. Ale byť šofér auta? Už blikajú majáčiky a po každom raze. Úlohou policajnej hliadky je riešiť porušenia zákona, keď ich vidia. U áut riešia, pri chodcoch a cyklistoch to majú na háku.
Aj teraz večer ako som sa vracal z Dunajskej Stredy. Na hlavnom ťahu sme BA-DS pri tom logistickom centre ako je križovatka je 70tka, tak policajti merali rýchlosť. Skupinky cyklistov, čo prechádzali cez tú križovatku už za dosť veľkej tmy a bez hoci len reflexneho prvku nexastavili ani jedného. Mimochodom, z bočných ciest tam je STOPka, nezastavil tam ani jediný cyklista, rovno šli. A to policajti na nich mali kráľovský výhľad a nič.
Cyklotupci a chodcotupci neohrozujú primárne seba, ale aj ľudí okolo. Vodič snažiaci sa zabrániť zrážke s takým tupcom sám môže havarovať a zraniť seba, či svoju posádku, alebo môžu aj umrieť. Už niekoľkokrát som si zalietal v MHD kvôli takým tupcom. Poznám pár šoférov autobusov, či električiek, aj 2 rušňovodičov. Každý jeden šofér hromadnej dopravy vám povie, že koľkokrát rozhoduje o tom, že či zabije toho tupca, alebo sa pokúsi zabrániť zrážke, ale môže si to odniesť 20-200 ľudí v autobuse. Žiadne príjemné rozhodovanie. Choďte sa spýtať ľudí, čo zrazili takých tupcov. Nikto z nich nie je v pohode. Možno fyzicky sa im nič nestalo, ale každý z nich má psychickú ujmu. Len ako bonus, ak vám taký tupec poškodí auto, škody je možné vymáhať len právnou cestou. A od mŕtvoly nevymôžete nič.
Čo tam je kontraproduktívne? Cyklistom akože nedávať pokuty? To je akože vtip?
foobar zabudol som ju pred prvou jazdou dat dole a nasiel som z nej len drziak. Inak si ale bravam blikacku aj do parkov, len ju uz montujem az ked odchadzam.
Ja hovorím o tom, že policaj sedí v aute na križovatke a prejde cyklista na červenú, nezastaví na STOPke a hliadka nič. Stavím kľudne svoju mesačnú výplatu, že z 10 razov, čo by som pred policajnou hliadkou prešiel na červenú, či už ako cyklista alebo chodec ma možno raz zastavia aj to bude dohovor, ak sa vôbec budú unúvať. Ale byť šofér auta? Už blikajú majáčiky a po každom raze. Úlohou policajnej hliadky je riešiť porušenia zákona, keď ich vidia. U áut riešia, pri chodcoch a cyklistoch to majú na háku.
Čo tam je kontraproduktívne? Cyklistom akože nedávať pokuty? To je akože vtip?
Nehnevaj sa, ale porovnavat v absolutnych hodnotach pocet pokut, co dostali za tyzden cyklisti a motorosti nemoze niekto, kto to mysli vazne a len netrolluje. Ked uz strielas hausnumera z brucha, tak skus spocitat, kolko je na cestach aut a kolko cyklistov. Zacni dialnicami, nech to mas jednoduchsie. Nehovoriac o tom, ze zavaznost a dosledky priestupku motoristu su diametralne inde ako cyklistu. Ako som pisal, viem, ze policia nema kapacity ani na rozdanie pokut vsetkym motoristom, ktorych 'usvedci' kamera ci radar - v tomto kontexte je ozaj kontraproduktivne minat clovekohodiny na striehnutie na cyklistov, co nezastavia na stopke, prejdu na cervenu ci nemaju blikacku.
Ak par cyklistov dostane pokutu, zvysok sa na to instantne vysere, pokial tam nebudu ti policajti stat. V BA davaju policajti fukat cyklistom sice namatkovo, ale pomerne casto. Myslis, ze sa ludia prestali presuvat do a z krciem na bicykloch? Takisto pomerne vela cyklistov skoncilo omnoho horsie ako so smiesnou pokutou skrz to, ze nemali helmu, pripadne boli neosvetleni a kade tade su aj pomniky. Rozsirovali to aj media atd. Myslis, ze cyklisti zrazu zacali nosit helmy a blikacky? Aj tu na fore najdes pakov, ktorych stretnes nahodenych v cyklohandrach ale bez helmy. Vychovny efekt nehrozi.