Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Celkom zaujimave vysledky, co mozno tiez vysvetluje, preco espresso tak necitim a po Aeropresse mi je uz tazsie na zaludku.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
ta elizabeth nema e61 hlavu vsak? cize ani paka nebude 58mm asi
ta lelit mara sa mi zatial najviac pozdava, este daky mlynec premysliet a to by som posunul dalej
kukal som aj nejake full automaty, ale viacmenej vsetko vyzera tak isto a od urcitej cenovej hladiny maju uz tie blbe nadoby co sa tvaria ze vedia sami napenit mlieko
Nazdar, ak by bol záujem, vedel by som posunúť jeden doma používaný Ceado E5SD mlynček. Do marca 2023 je ešte v záruke. Komplet so všetkým príslušenstvom aj krabicou. Cenu skús navrhnúť do správy.
škoda, že neotestoval aj koťogo, tam by som pocitovo tipoval najviac...
tu je porovnanie aj s kotogom
Pocit ťa klame …prečo myslis , že sa espresovareniu hovorí “ extrahovanie “ ? Extrahuješ kofeín 🤷🏼♂️. Ostatne sú “ výluhy” , močanky a iné vodičky s príchuťou kavy . Aj keď pripúšťam , že v espressu už tak tu ovocnost necítiť .
to si práve myslel aj Strýco Džejms, až kým nezačal merať.
Mne je často po koťogo káve "tažko", kdežto po 20g espresse môžem ísť kľudne spať...
Lebo na Slovensku po slovensky: espresso je cudzie slovo, tak sa extrahuje. Kavejo, turek, presko, pikolo, koťogo su írečité slovenske slova/pojmy, tie sa vyluhuju ... aj ked ide presne o ten isty vyznam.
Celkovo je meranie kofeínu v káve nie až tak relevantné, pretoze jeho účinok na telo ovplyvňujú aj iné látky, ktoré sú s ním extrahované.
Mne je často po koťogo káve "tažko", kdežto po 20g espresse môžem ísť kľudne spať...
Po espresse ti nie je nevoľno z iných príčin . Spro na rozdiel od lúhovaciek poskytne toho ďaleko viacej . Príspevky tu už boli . Aj mna po lúhovackach boli občas žlčník .
Ked uz me pri Jamesovi ... tiez to riesil
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Pozrel som si to. Z popisu testu som vyrozumel, ze nechal stat stejny typ kavy ciastocne nasypany do jednotlivych doz 6 tyzdnov (!), ale nezachytil som, ze by bol aj denne 2x odsypaval zo spociatku plnej dozy (teda denne otvaral/zatvaral dozu), co je bezny pripad. No a zaver ma ale celkom potesil "I'm probably happy storing coffee inside a resealable bag". Tak to intuitivne robim tiez, a na par dnovu spotrebu odsypavam tych ca. 200g do prevadzkovej dozy.
Btw, principom sa zhoduje vyssie postnuta doza s OXO a Hario z jeho testu.