Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Z Poľska je stále za cca 60€, v takej cene som ho kupoval aj na jeseň mame a teraz za tu istú cenu kupoval kamarát. Neviem či sa za tú cenu najdeš lepšiu alternatívu.
Par rokov dozadu, tu niekto pisal, ze si kupil destilator vody.
Je tu niekto co to pouziva a miesa si vlastnu vodu?
ok posunul som info dalej, dik
Do Total Hardness (TH) staci ratat iba Ca2 a Mg2?
A do Carbonate Hardness (CH) iba HC03?
SCAA odporuca 68 ppm pre TH a 40 ppm pre CH.
Spravil som tabulku na zaklade etikiet pre Agro a Dobru vodu.
Vyzera, ze TH maju obe vody celkom dobru.
Dobra voda ma CH skoro dvojnasobne vyssiu.
A teda neviem ci tomu spravne chapem a Agro ma nulovu CH.
Skusal som zistit aj stav vody co mam doma.
Udaje pre Ca2 a Mg2 som zistil priamo z merania BVS pre nasu obec a priblizne to sedi s mojim meranim pomocou BWT sady (12 dh) resp. pomocou TDS EZ meraca (215 ppm).
Udaje pre CH mam len na zaklade BWT sady (8 dh).
A teda musim konstatovat, ze domaca voda nie je nic moc.
Spravil som tabulku na zaklade etikiet pre Agro a Dobru vodu.
Predpokladam, ze si myslel vodu Aro.
Ano ... pomylil ma ten nazov vyrobcu na etikete "AGRO-LA"
https://blogokave.sk/recenzia-starbucks-welcome-drink-do-pekla/
Do Total Hardness (TH) staci ratat iba Ca2 a Mg2?
A do Carbonate Hardness (CH) iba HC03?
SCAA odporuca 68 ppm pre TH a 40 ppm pre CH.
Spravil som tabulku na zaklade etikiet pre Agro a Dobru vodu.
Vyzera, ze TH maju obe vody celkom dobru.
Dobra voda ma CH skoro dvojnasobne vyssiu.
A teda neviem ci tomu spravne chapem a Agro ma nulovu CH.
Skusal som zistit aj stav vody co mam doma.
Udaje pre Ca2 a Mg2 som zistil priamo z merania BVS pre nasu obec a priblizne to sedi s mojim meranim pomocou BWT sady (12 dh) resp. pomocou TDS EZ meraca (215 ppm).
Udaje pre CH mam len na zaklade BWT sady (8 dh).
A teda musim konstatovat, ze domaca voda nie je nic moc.
Miesam si vodu uz velmi dlho.
Vsetky info som napisal do clanku:
https://coffia.sk/blogs/blog/pre-chut-kavy-extremne-dolezita-voda
Ak ti tam z toho nieco nie je jasne, tak sa ozvi, vysvetlim.