Mňa napríklad príjemne prekvapili šoféri v piatok večer, keď som viac ako hodinu trčal pred Kraľovanmi. Záchranárska ulička bez problémov, na konci ukážkový zips, nik sa netlačil, žiadne lietanie z pruhu do pruhu, žiadne zneužitie uličky.
ja som mal tiež dobré skúsenosti s vodičmi v Kraľovanoch ked som tade šiel naposledy na bicykli z Blavy do Kráľovského Chlmca ked som vobec nemusel nikde čakat len som furt išiel a išiel ale asi preto lebo to bolo okolo pol noci pred 30 rokmi a vtedy ešte aj celkovo jazdilo menej áut, v noci skoro žiadne
Akí sú vodiči z okresu Ilava? Jeden ma v pondelok obmedzil a vlastne aj ohrozil, keď niekde pri Svetom Roku púšťal kamión vychádzajúci z odpočívadla na diaľnicu. Ľavý pruh plnka, kamión smerovka vľavo, ja aj on rozbehnuti 120-130 v pravom pruhu a bam, budeme brzdiť na 70-80, lebo kamionista má smerovku vľavo. Za mnou tiež kopa áut. Považujem sa za ohladuplneho vodiča, uhynam sa vľavo, pokiaľ sa dá, ale toto je vrchol, keď niekto ešte dupne na brzdu, aby pustil pred seba vozidlo z pripajacieho pruhu, ktoré mu má dať prednosť a je podstatne pomalšie. V opačnom smere už jedna kolóna na par kilometrov bola, tak neviem či mu išlo o to, aby bola aj v protismere...
Takého som stretol minulý týždeň v Bratislave na križovatke Karadžičovej a Záhradníckej. Išiel som cez prechod na Zahradnicku, zastavil som v strede na ostrovčeku na červenú a obišiel ma kuriér s jedlom na bicykli, ktorý sa absolútne nekaslal a šiel na tú červenú a ešte na bicykli. Šofér idúci zo Záhradníckej na Karadžičovu od Ružinova ho púšťal na prechode, ale potom si všimol, že bola červená, tak dačo na mňa gestikuloval a tak som len pokrcil plecami, že veď áno, bola červená...
Ahojte, tak prispejem aj ja jazdou zo včera....do práce a z práce to mám 7Km (Šaľa-Duslo-Šaľa), za mestom cyklotrasa. Cestou z nočnej ráno si to uživam keď ako cyklista obieham autá z prava ktoré sa hromadia v meste pred kruháčom. Keď sa kolóna trocha pohla, obehol ma vodič na Ibize a zatiahol volant do prava tak, že šírkou riadidiel by som neprešiel. Zaklopal som mu hánkami na plech, v tom vyskočil z auta, že čo si to dovolujem, každého obieham...a ja mu naspäť prečo zatiahol volant na mňa a znemožnil v jazde...kde je 1m??? Hmmm aj takýchto ľudí nosí Zem na chrbte.
Odpoved pre takychto soferov je
Zakon 8/2009, paragraf 55
(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
Odpoved pre takychto soferov je
(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
Tak v tomto pripade to vodic pravdepodobne urobil umyselne, ale nezabudajme na § 9:
Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, otáčaní alebo odbočovaní.
Cize ak na krajnici jednoducho nie je dost miesta na bezpecny prejazd cyklistu, a vodic nezasahuje mimo svojho pruhu, tak cyklista za mna nema ziadne pravo vynucovat si priestor na prejazd - je to zial na dobrej voli vodica, ci je ochotny ten priestor vyrobit, aj za cenu porusenia § 9.
na niektorých užších cestách v BA už roky v zápche/ak sa to ledva hybe stojím čo najviac vpravo, keďže nie raz sa mi stalo, že išla sanitka/hasiči a potom je problém uvoľniť priestor. Už som si párkrát vypočul, že som (voliteľná nadávka), že nedovoľujem cyklistom obiehať ma po pravej strane... 1x si to odniesol aj späťák.
A tak Ti treba ked si lenivy. Len pekne aj dalsie roky stoj v zapchach. Aspon mas menej casu sirit nenavistne prispevky o cyklistoch po internetoch a menej casu sa realne pohybujes v premavke, cim klesa riziko pre ostatnych ucastnikov.
P.S. A v stojacej kolone je aj mensie riziko, ze rozbijes dalsie auto. Aj ked Ty urcite dokazes prekvapit aj v takejto situacii. Napr. spadne na Teba cyklista, ktory Ta obchadza cez prilis uzku medzeru ktoru si nechal na kraji cesty, a tym Ti rozbije auto.
dnes som šiel do práce cez dúbravku a páčil sa mi bus pruh na harmincovej ... a zrazu bmw šup ho tam ... potom nejaký veľký mercedes tesne predo mňa šup ho tam ...
(6) Vo vyhradenom jazdnom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy smú jazdiť aj vozidlá taxislužby, ktoré sú riadne označené. Vozidlo taxislužby pritom nesmie obmedzovať plynulosť jazdy vozidiel, pre ktoré je tento vyhradený jazdný pruh určený.
Jezus 85% času po BA sa pohybujem na bicykli, zvyšok je rozdelený medzi auto a MHD. Ale hej, som lenivec, čo trčí v zápchach.
PS. Ty si možno bohatý, že môžeš rozbíjať cudzie aj svoje autá, ako sa ti chce. Ja tak bohatý nie som. Ospravedlňovať utrhnutie spaťáku, lebo pán cyklista ma nemohol po pravej strane obehnúť je úbohé. Je ale zaujímavé, že o 4 autá ďalej, čo stáli pred nami 2 autobusy, tak zvládol vyskočiť na chodník a išiel si veselo ďalej po chodníku. Dúfam, že aj to dokážeš ospravedlniť.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Cakam(e) skor prispevok k teme
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8
Tak v tomto pripade to vodic pravdepodobne urobil umyselne, ale nezabudajme na § 9:
Cize ak na krajnici jednoducho nie je dost miesta na bezpecny prejazd cyklistu, a vodic nezasahuje mimo svojho pruhu, tak cyklista za mna nema ziadne pravo vynucovat si priestor na prejazd - je to zial na dobrej voli vodica, ci je ochotny ten priestor vyrobit, aj za cenu porusenia § 9.
P.S. A v stojacej kolone je aj mensie riziko, ze rozbijes dalsie auto. Aj ked Ty urcite dokazes prekvapit aj v takejto situacii. Napr. spadne na Teba cyklista, ktory Ta obchadza cez prilis uzku medzeru ktoru si nechal na kraji cesty, a tym Ti rozbije auto.
(6) Vo vyhradenom jazdnom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy smú jazdiť aj vozidlá taxislužby, ktoré sú riadne označené. Vozidlo taxislužby pritom nesmie obmedzovať plynulosť jazdy vozidiel, pre ktoré je tento vyhradený jazdný pruh určený.
PS. Ty si možno bohatý, že môžeš rozbíjať cudzie aj svoje autá, ako sa ti chce. Ja tak bohatý nie som. Ospravedlňovať utrhnutie spaťáku, lebo pán cyklista ma nemohol po pravej strane obehnúť je úbohé. Je ale zaujímavé, že o 4 autá ďalej, čo stáli pred nami 2 autobusy, tak zvládol vyskočiť na chodník a išiel si veselo ďalej po chodníku. Dúfam, že aj to dokážeš ospravedlniť.