Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte,

mám MTB HT (Kellys GATE 70 29" - model 2023), ale jazdím s ním zhruba 85 % asfalt (cesty, lesné cesty, cyklocesty), 10 % gravel (poľné cesty, štrk) a 5 % les. V zásade ten gravel a les sú len ako spojky medzi asfaltovými úsekmi. Jazdím len v dobrom počasí, za sucha, ale často sú v tieňoch vlhké alebo mokré úseky. Väčšinou jazdím 65 - 80 km, občas okolo 1OO km. Lokalita je Pezinok a okolie (vrátane Malých Karpát).

Pozn.
Viem, že MTB HT je na tento typ jazdenia možno zbytočný, ale dôvodom je zvyk (nikdy som nemal cesťák ani barany), pohodlie a teraz aj zdravotný dôvod (viac ako 20 titánových skrutiek a 2 tyče v chrbtici).

Potreboval by som poradiť, aké obutie zvoliť na blížiacu sa sezónu (188 cm, 80 kg), keďže aktuálne mám MICHELIN Country Race´r 54-622 (29x2.10). Na tých povrchoch čo jazdím je tento pôvodný plášť nič moc, je to hlučné, pomalé (aj s ním dokážem jazdiť po rovinách slušne cez 30 kmh) a grip na vlhku a šotolinke slabý. Na starom MTB HT mám Continental Contact 26x1.75 (dosť starý), s tým mám celkom dobrú skúsenosť. Iné skúsenosti s plášťami nemám, od 2015 do 2022 som kvôli chrbtici vôbec nejazdil. Jazdím s dušami a zatiaľ neuvažujem prejsť na bezdušáky (jazdím max. 2x týždenne, viac nestíham). Pozeral som na gravel alebo treking plášte, ale neviem si vybrať.

Hľadám niečo rýchle v rozmere 1.65-1.75, resp. 40-44 (nech to na tom HT úplne blbo nevyzerá), s dobrým gripom a odvaľovaním, nejakou ochranou proti defektu a prerazeniu.

Za každú radu Vám budem vďačný :)

Peťo

P.S.
Malo by zmysel uvažovať o nejakom kros/fitnes/hybrid/gravel biku s rovnými riadidlami a pevnou karbón vidlou (napr. Marin DSX 3)?
Zobraziť komentár 17.01.2024 - 14:06:37
00
tuna sa to rozoberalo nedavno, stacilo pozriet poslednu stranu temy https://www.mtbiker.sk/forum/post1999092.html#p1999092

pre zopakovanie - bacha na max. tlak rafikov. pri 1.75 mozes pri tvojej vahe fukat kludne uz okolo 4bar a to nie kazdy mtb rafik zvladne. takze si zisti kolko mozes.
vzhladom na chrbticu by som ale aj tak volil plaste okolo 2.0. napr. continental raceking alebo Double Fighter. cim sirsi plast (vacsi objem), tym nizsi tlak fukas a tym viac nerovnosti plast pohlti. a ze v tom je teda rozdiel.
ja som jazdil drotene maxxis overdrive 1,75 a klepalo to dost. fukal som 3,0bar pri 70kg a rafik zvladal 3.1. bolo to dost na hrane a na cisty asfalt by som potreboval aspon 3.5. na vlhku aj klzali vzhladom na tvrdu gumu. oproti ikonu 2.2 co som vtedy jazdil bola ale jazda ticha a ano aj priemerka sla hore o nejake 2-3km/h. treba ratat s mensim priemerom kolesa a tym padom pre dosiahnutie rovnakej rychlosti treba tazsi prevod. a mal som to na XC-ht kde som dal aj pevnu karbonovu vidlicu.

ak ti na terajsom bicykli nechybaju prevody tak by som to DSX nekupoval. ak by som na jazdenie ake popisujes chcel novy bicykel, tak DSX by bol urcite vo vybere. aj ked vzhladom na zdravotny stav je hlinikovy ram minus. karbon je urcite komfortnejsi a nedostanes tolko vibracii do chrbta ako na hliniku.
Zobraziť komentár 17.01.2024 - 18:07:07
00
Gusto0, dakujem za rychlu odpoved :)

- tu temu, co si prelinkoval som si samozrejme pozrel este predtym ako som napisal, ale nenasiel som v nej odpovede, resp. rady, ktore ma zaujimali a zaujimaju

- max. tlak v rafikoch neviem, napisal som vcera do Kellys, kedze to je ich rafik, tak som zvedavy co a kedy odpisu...v kazdom pripade tie sucasne 2.1 plaste hustim na cca 3.0-3.2 (max. je tusim 4.0)

- na starom MTB HT (Ravo Impact s Continental Contact 26x1.75) jazdim s dcerkou (10 kg) na zadnej sedacke...jazdim cca 2 hodiny a prejdem lahko cez 40 km, vratane stupani v Malych Karpatoch a celkom to ide, preto som pisal, že pozeram skor nieco na rychlost cca 1.75...jasne, je to tvrdsie, ale grip aj rychlost su lepsie ako tie plaste na novom Kellys...btw. aj na to starom MTB som mal predtym tusi 2.1 a 2.2, ale pre styl jazdy som ich zmenil na 1.75...

a k tomu DSX...suhlasim s tebou a len si mi potvrdil to, co mi vravel aj kamos, co jazdi len asfalt na karbonovom cestaku...aj by som casom mozno zvazoval nieco tak, ale karbonovych bajkov s rovnymi riadidlami je minimum a aj to minimum je vacsinou na zaveznu objenavku bez moznosti vyskusania....samozrejme by sa asi dalo nieco poskladat, ale na to nemam ani moc cas a ani dostatok skusenosti, pricom finalny posed a pocit by som zistil az po zlozeni...
Zobraziť komentár 18.01.2024 - 14:33:48
00
keyboard_arrow_up