niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
https://www.zilinak.sk/clanky/28543/auto-vzblklo-priamo-na-ceste-pri-ziline-vzduchom-sa-siri-husty-cierny-dym
Pretoze preco nie. Btw, ake podmienky som fabuloval?
Ale zrejme ti moja pointa usla, ale nevadi
Hlavne ze si reagoval "acohentizmom"
Lebo ludia nechapu rozdiel poziaru paliva a chemicky poziar baterie.
Palivo potrebuje dodat vonkajsiu energiu, teda aspon iskru, ci streknut na rozpaleny kov (teplota samovznietenia). Same neurobi nic.
Baterie mozu drbnut aj sami od seba, len tak. Netyka sa to len aut ale aj napr mobily, notase,kolobezky ludom drbli a mali popalenie koze ci majetku. Za druhe, hasit chemicky poziar je dost problem, ci uz chemikalie tecuce do kanala, spodnych vod, alebo celkovo uhasit tak aby sa opat reakcia nespustila. Aj preto auta hadzu do kontajnera s vodou na par dni.
Ludia su poblazneni z holyudu ze spalovaky sa tuknu a hned je atomovy hrib nad mestom.
O deravych crepoch co kazdy rok prechadzaju cez stk s uplatkom v kastliku, to je uz ina debata..
Len teda aby sme to dostali do nejakých dátových rámcov:
Na svete je takmer 15 miliárd mobilov (rok 2021). Máme nejaký údaj, v koľkých z nich "drbli batérie samé od seba" a teda, či je táto problematika vôbec dôležitá a argument relevantný v tejto debate?
Celkova kapacita baterii v BEV je uz teraz omnoho vyssia ako v telefonoch. Technologie su rozne, niektore maju vacsie riziko vznietenia, niektore nizsie.
Pre prehlad, radovy prepocet:
- typicka kapacita baterie telefonu je radovo 0.01 kWh, cize na 1 kWh je to zhruba 100 telefonov. Realne, cosi menej, ale toto je len radovy prepocet.
- auto s kapacitou 50 kWh je preto ekvivalent 50 000 telefonov. Cize kazdych 20 aut je ekvivalent miliona telefonov.
- Tesla len za rok 2023 vyrobila 1 800 000 aut, co je ekvivalent 90 miliard telefonov. (1 800 000 / 20 * 1 000 000).
Teda len Tesla vlani vyrobila auta (nepocitame s uloziskami), ktore niekolkonasobne prevysili kapacitu vsetkych mobilov na Zemi.
Vieme, ze telefony obcas buchnu - samsung s ich Galaxy Note by vedel rozpravat.
Len tu, ak sa take nieco stane, tak zahasit to nie je vzdy taky velky problem.
Cize ak je pravdepodobnost vybuchu baterie v mobile nenulova, tak tuto hodnotu v aute musis vynasobit 50 000x.
--
Tento prepocet je fakt len orientacny. Ak baterie mobilov mavaju problemy a obcas vybu***** tak sa to bude stavat aj autam - ak by pouzivali rovnake technologie. A ta pravdepodobnost ze prdne auto je o par radov vacsia - prave kvoli poctu clankov a teda kapacite baterie.
By ma zaujimalo, ze kolko z tych co tu ochkali (/tesili sa/pridavali to sem) rok dozadu nad horiacou lodou s autami v holandsku, medzi kt bolo aj "par" elektroaut, okrem pociatocnej "elektroauta podpalili lod" vymyslenej spravy, potom to aj dalej sledovali ze ake boli dovody, a ze vlastne poziar zacal niekde uplne inde ako u e-aut (podla toho co som naposledy o tom zachytil).....
P.s., pri tom prepocte - riziko je nenulove, ale otazne je co tvori tu nenulovu cast. Minimalne znacna cast danych samsungov a podobne bola sposobena mechanickymi problemami, e.g. ohnutie telefonu a zlomenie baterky v gacoch. Pravdaze, e-auta budu mat iste svoje problemy, kt mobily nemaju. A teda napr uz nieraz sem bola pridana aj realna statistika, ze e-auta, v doterajsej praxi, nehoria castejsie ako benzinaky. Tusim aj vtedy tu bolo "kopu kriku" od niektorych ludi ze preco je to bullshit a neveria tomu/este to nema byt relevantne.....
Nejake rizika s nimi spojene su. Nezatvarajme pred nimi oci, ale ani ich neprehanajme.
O tej lodi som pocul 3 info - najprv, ze poziar vznikol kvoli BEV, potom ze nie a potom, ze zase ano. Potom som to prestal sledovat. Myslim, ze mieru rizika BEV za nas najlepsie ohodnotia poistovne - ci uz pri poisteni aut alebo garazi. A to par rokov potrva.
Verim tomu, ze zhruba za 10 rokov, ked budem kupovat nove auto uz budu dalsie generacie baterii a toto riziko bude este viac znizene (ak nie eliminovane uplne).
https://e.dennikn.sk/minuta/4141927
https://energy-charts.info/charts/renewable_share/chart.htm?l=en&c=AT&interval=year&legendItems=01
Len to je iba generovanie elektriny. Tej energie spotrebuvame ovela viac - a vacsina zdrojov je zatial fosil.