Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Robíš hanbu nám normálnym cestným cyklistom...

arrow_leftTonmy111 napísal:
... včera som za 40km jazdy po ceste na cestnom
... Potom som si musel vybrať z batoha náhradný dres,...

Ako nejaký batôžkár...
Zobraziť komentár 07.11.2025 - 19:43:53
00
Plánoval som úplne inú trasu a ak by som nešiel medzi kopce kde bol takmer prízemny mráz, tak by som ho nevyťahoval. Keď už mám batoh aby som pil vodu hadicou, tak už mám aj lekárničku, tyčinky proteinovú, sojovu, buchty, paštiku, ak idem na 70km+ pumpu, multiklúč, dušu, pláštenku do dažďa, bufku, návleky atď. Niekde sa zastavím a nakúpim v obchode na domov niečo, rodina mi dá, batoh má 12l, nie je veľký. Vodu z flaše pijem až sa minie v batohu. Alebo som dal do batoha chranič chrbtice keď som zjazdoval na mtb.
Zobraziť komentár 07.11.2025 - 20:37:46
00
Normálne ste ma tými rečami o naobliekaných elektrobajkeroch namotivovali a vytiahol som elektrobajk (posledný mesiac a pol som jazdil len na neelektrickom Bromptone) a išiel primerané oblečenie overiť v praxi.

Ráno to ešte bolo na bundu (Paclite Goretex), ale južný vietor spôsobil, že poobede bolo dosť teplo, dokonca až na plavky. Teda aspoň tu v Bratislave :D

Príloha:
yuba-drazdiak.jpg
yuba-drazdiak.jpg 242.61 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 07.11.2025 - 22:50:15
01
Z FB profilu Roadman Cycling

The next great cycling scandal isn’t about blood or drugs — it’s about motors.
Hidden motors are quietly rewriting the rules of competition.
In the world of competitive cycling, a new form of cheating has emerged that's potentially more devastating than traditional doping: hidden motors in bikes.
From amateur races to professional tours, this technological fraud is challenging the very essence of the sport.
Here's a deep dive into the world of mechanical doping and its impact on cycling.
The Origins of Mechanical Doping
The story begins in 1998 when Hungarian engineer Stefano Vargas claims to have invented the first truly hidden bike motor. In a startling revelation, he allegedly sold this groundbreaking technology to an anonymous buyer for nearly $2 million, with the condition that he wouldn't build another motor for 10 years. This secret transaction occurred during cycling's notorious EPO era, suggesting that while the world focused on blood doping, a new form of cheating was quietly emerging.
The First Confirmed Cases
The cycling world got its first concrete evidence of mechanical doping in January 2016 at the UCI World Cyclocross Championships. Femke Van Driessche, a 19-year-old under-23 women's racer, was caught with a hidden motor in her spare bike. This groundbreaking case resulted in a six-year ban and substantial fines, marking the first confirmed instance of motor doping in cycling history.
The Amateur Circuit: An Unexpected Battleground
Surprisingly, the most dramatic cases of mechanical doping have occurred in amateur and masters racing:​
The Italian Master's Case (2017): A 53-year-old amateur rider was caught using a motor hidden in his seat tube, detected by thermal imaging cameras.
The French Amateur Incident (2017): Serial Fontana, a 43-year-old amateur, was caught after a car chase when he tried to flee with his motorised bike.
The Vento Criterium (2019): Two suspected riders literally fled the scene in a van when confronted about potential motor doping, leading to a dramatic confrontation with other cyclists.
How Hidden Motors Work​
These illicit systems typically come in two forms:

Seat Tube Motors:
Small cylindrical motors housed in the frame
Deliver approximately 200 watts of assistance
Controlled by discreet buttons hidden under handlebar tape
Cost between $3,000–$5,000
Electromagnetic Wheels:
More sophisticated system using magnets and induction coils
Nearly undetectable hardware
Significantly more expensive ($100,000–$200,000)
Detection and Prevention
The UCI and race organisers have implemented various detection methods:
Magnetic tablet scanners
Thermal imaging cameras
X-ray machines
Physical bike inspections
The Impact on Cycling's Culture
The emergence of mechanical doping has created a crisis of confidence in cycling. As former French anti-doping director Jean-Pierre Verdy noted, by 2015, complaints about potential motor use were widespread in the professional peloton. Even three-time Tour de France champion Greg LeMond has expressed serious concerns about the integrity of major races.
The Future Challenge
The battle against mechanical doping represents an arms race between cheaters and detection technology. As UCI's tech chief noted, "They're not going to do the same thing they did 10 years ago. So, we too need to evolve." This ongoing challenge requires constant vigilance and adaptation of detection methods.
Conclusion
Mechanical doping represents a serious threat to cycling's integrity at all levels. While the professional ranks have implemented strict controls, the amateur circuit remains particularly vulnerable. The combination of relatively accessible technology and limited testing at lower levels creates an environment where this form of cheating could flourish if left unchecked.
​The cycling community's response to this threat will be crucial in preserving the sport's fundamental values of human achievement and fair competition. As French Secretary of State for Sport Thierry Bilard stated, "This problem is worse than doping. The future of cycling is at stake."
Zobraziť komentár 11.11.2025 - 17:53:04
00
Ja som síce bol prvým zamestnancom AT&T na Slovensku, ale po tých rokoch som už z angličtiny veľa pozabúdal (forgot a lot off, alebo tak nejak).

Ešteže dnes máme možnosť na pár klikov JoKoov príspevok preložiť (skloňovanie je podľa východniarskeho vzoru "Feri", Feriov).

Tak čo, junáčik aj tak sa dá, či nie? Teda JoKo, postarší junáčik.

Tu je:

Z FB profilu Roadman Cycling

Ďalší veľký cyklistický škandál sa netýka krvi ani drog – je o motoroch.
Skryté motory potichu prepisujú pravidlá súťaže.
Vo svete súťažnej cyklistiky sa objavila nová forma podvádzania, ktorá je potenciálne ničivejšia ako tradičný doping: skryté motory v bicykloch. Od amatérskych pretekov až po profesionálne zájazdy, tento technologický podvod spochybňuje samotnú podstatu tohto športu. Tu je hlbší pohľad do sveta mechanického dopingu a jeho vplyvu na cyklistiku.
Počiatky mechanického dopingu
Príbeh sa začína v roku 1998, keď maďarský inžinier Stefano Vargas tvrdí, že vynašiel prvý skutočne skrytý motor bicykla. V prekvapujúcom odhalení údajne predal túto prelomovú technológiu anonymnému kupcovi za takmer 2 milióny dolárov s podmienkou, že 10 rokov nevyrobí ďalší motor. Táto tajná transakcia sa uskutočnila počas neslávne známej éry EPO v cyklistike, čo naznačuje, že zatiaľ čo sa svet zameriaval na krvný doping, potichu sa objavovala nová forma podvádzania.
Prvé potvrdené prípady
Svet cyklistiky získal prvé konkrétne dôkazy o mechanickom dopingu v januári 2016 na Majstrovstvách sveta v cyklokrose UCI. Femke Van Driessche, 19-ročná pretekárka do 23 rokov, bola prichytená so skrytým motorom vo svojom náhradnom bicykli. Tento prelomový prípad viedol k šesťročnému zákazu činnosti a vysokým pokutám, čo znamenalo prvý potvrdený prípad motorového dopingu v histórii cyklistiky.
Amatérsky okruh: Neočakávané bojisko
Prekvapivo, najdramatickejšie prípady mechanického dopingu sa vyskytli v amatérskych a masters pretekoch:
Prípad talianskeho mastera (2017): 53-ročný amatérsky jazdec bol prichytený pri používaní motora skrytého v sedlovej trubke, čo detekovali termokamery.
Incident francúzskeho amatéra (2017): Serial Fontana, 43-ročný amatér, bol prichytený po automobilovej naháňačke, keď sa pokúsil utiecť so svojím motorovým bicyklom.
Kritérium Vento (2019): Dvaja podozriví jazdci doslova utiekli z miesta činu v dodávke, keď boli konfrontovaní s možným dopingom na motorových vozidlách, čo viedlo k dramatickej konfrontácii s ostatnými cyklistami.
Ako fungujú skryté motory
Tieto nelegálne systémy sa zvyčajne vyskytujú v dvoch formách:

Motory v sedlovej rúre:
Malé valcové motory umiestnené v ráme
Poskytujú približne 200 wattov podpory
Ovládané diskrétnymi tlačidlami skrytými pod páskou riadidiel
Cena medzi 3 000 a 5 000 USD
Elektromagnetické kolesá:
Sofistikovanejší systém využívajúci magnety a indukčné cievky
Takmer nezistiteľný hardvér
Výrazne drahšie (100 000 – 200 000 USD)
Detekcia a prevencia
UCI a organizátori pretekov zaviedli rôzne metódy detekcie:
Magnetické tabletové skenery
Termografické kamery
Röntgenové prístroje
Fyzické kontroly bicyklov Dopad na kultúru cyklistiky
Vznik mechanického dopingu spôsobil krízu dôvery v cyklistiku. Ako poznamenal bývalý francúzsky riaditeľ antidopingovej agentúry Jean-Pierre Verdy, do roku 2015 boli sťažnosti na potenciálne používanie motorových vozidiel v profesionálnom pelotóne rozšírené. Dokonca aj trojnásobný šampión Tour de France Greg LeMond vyjadril vážne obavy o integritu hlavných pretekov.
Výzva budúcnosti
Boj proti mechanickému dopingu predstavuje preteky v zbrojení medzi podvodníkmi a detekčnou technológiou. Ako poznamenal technický šéf UCI: „Neurobia to isté, čo robili pred 10 rokmi. Takže aj my sa musíme vyvíjať.“ Táto pretrvávajúca výzva si vyžaduje neustálu ostražitosť a prispôsobovanie detekčných metód.
Záver
Mechanický doping predstavuje vážnu hrozbu pre integritu cyklistiky na všetkých úrovniach. Zatiaľ čo profesionálne radenie zaviedlo prísne kontroly, amatérsky okruh zostáva obzvlášť zraniteľný. Kombinácia relatívne dostupnej technológie a obmedzeného testovania na nižších úrovniach vytvára prostredie, v ktorom by táto forma podvádzania mohla prekvitať, ak by sa nekontrolovala.
Reakcia cyklistickej komunity na túto hrozbu bude kľúčová pre zachovanie základných hodnôt tohto športu, ktorými sú ľudské úspechy a spravodlivá súťaž. Ako uviedol francúzsky štátny tajomník pre šport Thierry Bilard: „Tento problém je horší ako doping. V stávke je budúcnosť cyklistiky.“
Zobraziť komentár 11.11.2025 - 19:52:58
00
keyboard_arrow_up