Jaroh 1/ si jednoduchší? Už som ti niekoľkokrát dodal dôkazi, keď bola diskusia o 1,0/1,5m odstupe, tvrdil som, že v Nemecku majú fičuru, že pokiaľ pomalé vozidlo tvorí prekážku premávke a tvoria sa za ním kolóny, tak ak treba musí až odstaviť auto na vhodnom mieste a nechať rozpustiť kolónu. Nazval si ma klamárom, že nič také neexistuje. Dodal som zákon aj jeho citáciu. Žiadna reakcia, prepáč, nevedel som. Len ticho. Vajanského? Dodal som normy, obrázky z ich, že kde nie sú dodržané. Tvoja reakcia? Zarezali sme šoférov a to je hlavné. Čo tam po tom, že tam mali byť 3m pruhy a boli na niektorých miestach ledva 2,5m, čo tam potom, že chýbali bezpečné odstupy od prekážok a ich označenie. Že? Bolo ti to jedno a ešte si sa smial z neschopných šoférov. Projekt za 1,5 milióna a pritom sa dal reálne spraviť v stave akom je teraz do 200 tisíc. Takže prosím, hľadaj si to sám. Napríklad na Slovensko to nájdeš na stránkach Ministerstva vnútra, taká nápoveda.
2/ reč predsa bola o križovaní, keď sa stretávajú chodci a cyklisti vs autá. Aké opatrenie sa teda spravili, aby chodci a cyklisti na tom boli lepšie? Dopravná výchova? Nie. Určite povinné
prilby pre cyklistov, lebo dávajú 70% šancu na prežitie až do rýchlosti 70km/h. Zase nie, zrušili sme povinné prilby s veľkou oslavou. Takže?
3/ to sú len tie o ktorých viem a pozor, polícia ich neklasifikuje ako dopravné nehody, ale ako zabitie, či ťažké ublíženie na zdraví s následkom smrti. Takže ich nenájdeš v štatistike nehodovosti. Za 2024 spôsobili cyklisti len v Bratislave 47 nehôd s chodcami, kde bolo treba chodca hospitalizovať. 15 z nich sú
deti do 12 rokov, 10 sú osoby nad 65 rokov.
Ľudí nezabíjajú autá, ale ľudská hlúposť. Tá je ale na 55-60% na strane chodcov a cyklistov.
Ale prosím, normalizuj ďalej, že je v poriadku chodiť na červenú ako chodec a cyklista. Nemať za zníženej viditeľnosti na sebe potrebné zákonom predpísané reflexné prvky a
svetlá a podobne.