Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Inak, analýzu krvných a iných testov ti v pohode urobí umelá inteligencia. Zadáš jej iba príkaz: Urob mi lekársku správu z nasledovných laboratórnych testov.
No a tie hodnoty tam nakopíruješ.

Dostaneš sa k nim zo svojej zdravotnej knižky cez portál ezdravie.

Treba mať OP s čipom a vedieť aspoň svoj BOK (kód). A samozrejme ten OP musíš vedieť pripojiť buď drôtovo k PC, alebo bezdrôtovo k mobilu, ak máš OP s NFC.

Ak tam prístup nemáš, naťukáš ručne z papiera.

ChatGPT, či Geminy, všetko jedno. Výsledky sú rovnaké. Idú podľa podkladov z WHO.
Zobraziť komentár 08.11.2025 - 22:33:42
14
Môžem to skúsiť, čo mi to vyhodí, ale len tak zo zvedavosti.

Mňa skôr zaujíma, či môže vytrvalostný šport nejakým (a akým) spôsobom ovplyvniť krvný obraz. Či má zásluhu na tom vek, telesná stavba, množstvo tréningu, či je to pomerne častý jav alebo ja som skôr výnimka, prípadne či sa s tým dá bojovať alebo sa mám s tým zmieriť.
Lebo ja som už okrem športovej abstinencie asi vyskúšal všetko (okrem dopingu😀), čo som sa niekde dočítal, ale nejaký dlhodobý efekt som nezaznamenal.
Preto som aj zakladal túto tému, lebo niekto bol možno úspešnejší ako ja.
Na druhej strane, stále sú to iba hraničné hodnoty, ak sa to nebude zhoršovať, tak sa môžem ďalej voziť svojím tempom, ešte stále je dosť ľudí, ktorých dokážem poraziť.
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 16:13:39
00
Ano, vytrvalostny sport moze ovplyvnit krvny obraz. Aj extremnejsia jednorazovka ho vie ovplyvnit. Do krvi sa dostavaju rozne latky napriklad z poskodenia svalov ale dochadza i k docasnemu ubytku bielych krviniek. Pri dlhodobom vytrvalostnom treningu sa zase zvysuje objem krvi (tusim je viac plazmy) a tym padom je krv akoby viac nariedenejsia a vyzera to v testoch na nizsi pocet cervenych krviniek a hemoglobinu. Par rokov mi vseobecna zakazdym do karty pisala nizsi pocet cervenych krviniek, co som ale nedavno pozeral kartu tak posledne dva roky to je len velmi mierne ci vobec znizene - to cca sedi obdobiu co som sportoval menej koli zlomenine nohy. Aktualne tu mam testy zo 7.8.2025 (odkedy nemozem ziadnu fyzicku aktivitu) a 24.9.2025 a napodiv mi to za ten cas pri nic nerobeni mierne kleslo - RBC zo 4.77 na 4.47 a HBG zo 150 na 141.
Inak to s tym fejkovym znizenim hemoglobinu u vytrvalostneho sportovca sa da najst pod pojmom "athlete's anemia" alebo "pseudoanemia".
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 19:34:15
00
A este takto - tento rok som si zacal vsimat vacsiu unavu ako minuly rok aj ked nie az tak ako ty. Tepy som vzdy maval pomerne vysoke (max cez 200 dva roky dozadu) ale zase v nizsej intenzite som funel. Tepy mi zacali klesat ale neviem ci je to treningom pred par rokmi ked som sa na to zameral, zlomeninou nohy ked som jazdil dlho velmi nizkou intenzitou, vekom (40) alebo problemom so srdcom na ktory mi prisli. Minuly rok som mal max 196, tento rok som nesiel cez 188 - ale zase mam kriplavu nozicku, sprinty do kopca uz nedavam. Minimalne ale tu unavu a zadychavanie mam koli srdcu - vyrazne nedomykava chlopen s vacsim aneuryzmom. Ak by mi to nahodne nenasli tak podla toho ako sa citim by som to uz riesil podobne ako ty. Ked som cital tvoje symptomy tak mi to hned napadlo ... Cize problemy so srdcom mas vylucene?
Zobraziť komentár 09.11.2025 - 19:54:00
00
Som tu nejak zablúdil. Ale nedá mi nereagovať . Trénovať a trénovať je rozdiel. Rozdiel v tom či sa nicis alebo zlepšujes. Bez trénera s odbornou analýzou od lekara by som 5-6 x za týždeň na bicykel nesadal. Intenzita je zásadná . A ak sa ideš voziť okolo domu tak menej je viac . Hlavne čo sa týka tepov. A strava. To je druha zásadná vec . Absolútne . A výsledky by som určite nezarábam ai pretože to sú aktuálne ale po týždni jazdenia sa zmenia na nepoznanie .
Zobraziť komentár 10.11.2025 - 10:20:10
01
a-biker - ďakujem za tvoj príspevok, o "nariedení krvi som ešte nepočul, určite si pohľadám niečo o tej pseudoanémii.
Možno trénujem tak, až mi z toho krv redne🤣🤣🤣
Čo sa týka srdca, tak to mám našťastie OK. Bol som na kontrole u kardiológa (EKG aj sono), všetko v poriadku, a prešiel som si aj záťažovým testom.
Ten si chcem aj teraz na jar zopakovať, to už budem mať 52r, nepotrebujem dostať infarkt niekde v lese.

slavomirk - čiastočne som už odpovedal aj tebe.
Čo sa tréningu týka, tak spolupracujem aj s trénerom. A je pravda, že pod jeho vedením som sa aj teraz dokázal zlepšiť.
Nemyslím, že som pred tým trénoval zle, len on mi spravil presné merania, určil zóny, skrátil intervaly, ale zvýšil výkon....
Okrem toho, som "aktívnym" užívateľom GARMIN Connect, a keď mám aj podľa neho všetky metriky OK, tak hádam to s tréningom nepreháňam.
A bikovať ma baví celý rok, vôbec nečakám na koniec sezóny, aby som si konečne odpočinul.
Ale máš pravdu, pri tréningu mnohokrát platí, že menej je viac. Tiež počúvam svoje telo, a keď sa na tie intervaly necítim, tak zaradím Z1.
Zobraziť komentár 10.11.2025 - 19:49:29
01
Z google search ai

Pseudoanémia (tzv. „športová anémia“) je normálna fyziologická adaptácia u športovcov, spôsobená zväčšením objemu krvnej plazmy, ktoré „zriedi“ červené krvinky. Nejde o skutočnú patologickú anémiu, hoci môže viesť k nižším hodnotám hematokritu a hemoglobínu v krvných testoch. Tento riediaci efekt môže dokonca zlepšiť prenos kyslíka a výkon, no zároveň môže prekryť alebo maskovať skutočný nedostatok železa u niektorých športovcov.

Príčiny pseudoanémie

Zväčšený objem plazmy: Vytrvalostný tréning vedie k výraznému nárastu objemu krvnej plazmy (tekutej zložky krvi).
Riediaci efekt: Tento nárast plazmy je väčší ako nárast počtu červených krviniek, čo spôsobí zriedenie krvi.
Znížená koncentrácia hemoglobínu: Väčší objem krvi „rozriedi“ hemoglobín, takže výsledky krvného testu môžu vyzerať nižšie než normálne.

Príznaky a diagnostika

Laboratórne výsledky: Typickým znakom sú nižšie hodnoty hemoglobínu a hematokritu.
Normálny výkon: Pseudoanémia nemá negatívny vplyv na športový výkon a nie je prejavom ochorenia.
Odlišenie od skutočnej anémie: Môže byť ťažké odlíšiť ju od anémie z nedostatku železa len na základe krvných testov. Potrebná je komplexná anamnéza – vrátane stravy a možných zdrojov strát krvi.

a potom je v tom vyhladavani plno studii. Celkom dobre som si to pamatal.
Zobraziť komentár 10.11.2025 - 21:18:23
10
keyboard_arrow_up