Lokalizácia
Formulár sa odosiela
V tých krajinách je trochu iná kultúra pitia.
V Európe je asi aj 15 krajín, kde je povolené 0.5 promile. Niekde tuším až 0.8
Dá sa povedať, že vo väčšine Európy pol promile nie je problém.
Zobraziť komentár 12.11.2025 - 20:22:26
00
Pre nikoho normalneho to nieje problem :) v podstate ti to dovoluje dst si pivo / vino k obedu alebo veceri, a v pohode soferovat domov…

Problem je na slovensku v tom ze akonahle povolis co i len trochu… tak ista skupina zacne jazdit napita do nemoty 🙈 ved ono aj s nulovou toleranciou mame stale priady ktorym je to jedno a sadnu aj s 2 promile za volant 🙈
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 08:56:45
03
Ja by som za volant nesadol ani po jednom pive - 12tke. To uz citit. Minule ma stopli cajti o polnoci na bicykli, ked som siel z mesta. Tak som fukol a mal som pod 0.5. A myslel som si, ze budem mat viac, podla toho ako som sa citil a co vsetko som vypil. Za volant by som urcite nesadol.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 09:08:42
04
Odporucal by som ludom dat si tak pol roka - rok pauzu od alkoholu a potom si dat trebars aj "nealko" pivo, abo 1 normalne. Aby pochopili troska.
To ze su "zvyknuti" este vobec nemusi znamenat ze to nema vplyv.
Raz za cas si dam "nealko" radlera aj toho citim. Po miestnom (silnejsom ale zato mensom) 1 pive mam aj jemne tocaky.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 09:41:48
02
To hádam nie, to by si mohol mať tóčo aj po zrelom ovocí (taký banan napr) , ovocných stavach... 😁
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 09:48:25
04
Aby ste lepšie pochopili môj príspevoek. Písal som, že vo väčšine krajím Európy je povolené 0.5 pre kultúrne pitie - pohár ľahkého vína po obede v Taliansku napríklad.

Ja to ale nepotrebujem. Nie som abstinent, ale alkohol pijem tak 2-3 krát v roku a aj to mierne.

Chcel som poukázať na to, že inde to nevidia ako problém. Stačí rozumný prístup a keď má niekto v sebe to vínko, tak zrejme šoféruje ešte obozretnejšie, aby nespôsobil problém.
Niekedy býva také pravidlo, že sa čosi toleruje, ale v prípade spôsobenia nehody je to priťažujúce.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 09:55:23
00
zas ja by som si nejake idealy o kulturnom piti nerobil. robim pre spanielsku firmu a nie je to az tak vinimocne, ze prisli o vodicsky. Napr. priamo moj sef. Potom sa rozculoval, ze ked bol mlady, tak sa take mnozstvo tolerovalo :)
Ked som bol s nimi ci uz v spanielsku, alebo aj tu, tak su to teda, co sa tyka pitia, dost hovada.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 10:06:35
00
arrow_leftstanos4 napísal:
Odporucal by som ludom dat si tak pol roka - rok pauzu od alkoholu a potom si dat trebars aj "nealko" pivo, abo 1 normalne. Aby pochopili troska.
To ze su "zvyknuti" este vobec nemusi znamenat ze to nema vplyv.
Raz za cas si dam "nealko" radlera aj toho citim. Po miestnom (silnejsom ale zato mensom) 1 pive mam aj jemne tocaky.

Absolútne tu nechcem obhajovať jazdu pod vplyvom (hoci je v niektorých štátoch po určitej miery legálna) no nebude to cítenie "nealko" radlera skôr placebo efekt? Ten totiž obsahuje v tých cca. 0.3l piva max. 0.5% alkoholu, teda +- ekvivalent 0.03 l 12° piva. Ani nie "reštauračný poldecák." Iné by samozrejme bolo, ak by si ich vypil 10, no v jednom je toho alkoholu tak málo, že inak ako placebo efektom by to ozaj nemalo byť citeľné.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 10:53:44
04
arrow_leftandrej25 napísal:
To hádam nie, to by si mohol mať tóčo aj po zrelom ovocí (taký banan napr) , ovocných stavach... 😁

Ten tocak je tam po velkom pive, a do pol hod asi bude prec. Ale nebudem sa tvarit a hanbit o tom hovorit. Jasne, ked niekto pije pravidelnejsie, tak je jednak aj zvyknuty (a to je ten problem, pretoze tipujem ze zvacsa precenujeme svoje schopnosti) a aj metabolizmus je trocha inak nastaveny, ale ten vplyv alkoholu tam stale je.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 11:09:59
00
arrow_leftTomas11 napísal:
Absolútne tu nechcem obhajovať jazdu pod vplyvom (hoci je v niektorých štátoch po určitej miery legálna) no nebude to cítenie "nealko" radlera skôr placebo efekt? Ten totiž obsahuje v tých cca. 0.3l piva max. 0.5% alkoholu, teda +- ekvivalent 0.03 l 12° piva. Ani nie "reštauračný poldecák." Iné by samozrejme bolo, ak by si ich vypil 10, no v jednom je toho alkoholu tak málo, že inak ako placebo efektom by to ozaj nemalo byť citeľné.

Nie, iste nebol :). Po radleri citim ze mam v sebe alkohol, po miestnom "velkom" pive, asi 1 za posledny rok, som mal cca 10-30min tociacu hlavu.

Niesom abstinent, a nie raz som ako mladsi bol opity, a 1 pivko ano bolo "bezne" ked som bol von. Teraz je to tak 1 pivko za rok mozno, a aj to preferencne 0.00.

Vsak skus :D
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 11:13:40
00
Len pripomiem, že vplyv alkoholu veľmi závisí aj od objektívnych faktorov. Jedno pivo má iný vplyv na 125 kilogramovú osobu než na 65 kilogramovú, na muža než na ženu, vplyv má metabolizmus, genetika, zdravotný stav, rasa ... niekto môže mať tóčo po malom pive a iný ani po dvoch veľkých nie.

Off topic jazykové okienko: Ak sa bavíme o negatívnom vplyve, tak to nazýva nocebo, nie placebo.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 11:21:04
10
arrow_leftstanos4 napísal:
Ten tocak je tam po velkom pive, a do pol hod asi bude prec. Ale nebudem sa tvarit a hanbit o tom hovorit. Jasne, ked niekto pije pravidelnejsie, tak je jednak aj zvyknuty (a to je ten problem, pretoze tipujem ze zvacsa precenujeme svoje schopnosti) a aj metabolizmus je trocha inak nastaveny, ale ten vplyv alkoholu tam stale je.

len pre info, nepijem cca 17rokov, predtym som teda konzumoval riadne (stalo sa mi, ze som ani bike na druhy den nevedel najst, v elastakoch do baru bezne....). Radler, alebo ciste nealko mi teda ani len placebo naladu nesposobi. Ani len ten prezrety banan ma nezlozi :rofl:
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 11:29:37
00
arrow_leftSesulak napísal:
Ja by som za volant nesadol ani po jednom pive - 12tke. To uz citit. Minule ma stopli cajti o polnoci na bicykli, ked som siel z mesta. Tak som fukol a mal som pod 0.5. A myslel som si, ze budem mat viac, podla toho ako som sa citil a co vsetko som vypil. Za volant by som urcite nesadol.

1 veľké pivo / 1 pohár vína dokáže priemerný dospelý muž zmetabolizovať cca za 1 hodinu. Tj. za hodinu si na nule / skoro na nule. Ja samozrejme nevravím že si máš dať pohár vína pri odchode z reštiky a hneď sadať za volant...

Ale dať si pohár vína / pivo počas obedu/ večere, kde aj posedíš, pokecáš s priateľmi... tak v podstate odchádzaš skoro po hodine od poslednej konzumácie... a tá nízka hranica ktorá je povolená je aspoň v mojich očiach na to aby si sa nemusel báť že ešte nefúkaš niečo zostatkové...

ale áno, so slovenskou mentalitou by sa to zneužívalo a našlo by sa určite dosť takých čo by lupli ešte jedno odchodové pivo rovno pred nasadnutím do auta..
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 11:52:49
00
Marli bavíme sa o legálnych limitoch pre alkohol.

Zipsik Slovensko má 3. či 4. najnižší podiel alkoholu na nehodovosti v rámci EU + GB. Okolo 12%. A to tam máš štáty, kde je na rozhodnutí policajta, či sa bude bude fúkať po nehode, alebo nie. V takom susedom Rakúsku je cca 40% nehôd pod vplyvom alkoholu. Takže nerobme zase zo Slovákov alkoholikov. https://sita.sk/pod-vplyvom-alkoholu-nejazdia-len-soferi-aut-ale-aj-cyklisti-v-trnavskom-kraji-ich-vlani-prichytili-takmer-tisic/ Ak si pozrieš aj túto správu, tak rozhodne nepatríme k alkoholikom za volantom.
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 12:07:26
01
GB má povolené 0.8 promile
Zobraziť komentár 13.11.2025 - 12:55:50
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up