Ten Blizzard urcite nie je AM kategoria, mozno 275 verzia ale 29 ma zdvih 120mm, rovnako ako ten Cube ci Orbea (ale len vpredu). Nikde neviem najst geo ale ked sme sa v inom vlakne bavili o 275ke riesili sme strmsi hlavovy uhol. Predpokladam ze to bude podobne aj na 29.
Z tych co si vymenoval ma najlepsiu vybavu jednoznacne Canyon: kvalitne odpruzenie, dobry pohon,
brzdy aj kolesa. Hned za nim je Cube. Ma slabsie odpruzenie (Evolution oproti Performance) ale lepsi pohon aj brzdy (cela XT sada naniesto mixu XT/SLX). Kolesa ma tiez DT Swiss ale ten model nepoznam. Nerve aj Stereo 120 maju velmi dobre recenzie, par ludi tu na fore Nervaka ma. Maju vyborne osadenie, cena je velmi dobra, v oboch pripadoch je to vela muziky za malo penazi.
Blizzard je novinka, moc recenzii nie je, resp na 29 som necital ani jednu. Vsetky len na 275, ale su pozitivne. Cena je super, ale vybava je slabsia oproti prvym dvom, no odpoveda cene. Ram je zaujimavy, skoda ze tu geometriu nemaju na nete. Teda maju, ale uhly tam chybaju.
A nakoniec Orbea. Ta je osadena asi najslabsie, ale inak ok. Na Occam som kedysi davno cital len jednu recenziu, celkom ju chvalili. Tiez som po nej pokukoval ale u nas sa nepredavali. Ram sa mi velmi paci a nie je to bezna znacka. Len skoda tych brzd. Myslim ze C1 je najnizsia trieda brzd od Formuly. Nemaju dobry povest, kvalita je pohybliva, niektori ich chvalili ako ok, ale cital som viacero recenzii ze su makke a tecu. Specialized ich zvykol davat na Stumpjumpera (2014 tusim) ale na tento rok ich vymenili za Shimano.
Ale co je velke minus je cena 2099 EUR (Hurikan Sport), to je rovnako ako na Cube a je to vela. Kebyze stoji rovnako ako RM tak je to ferova cena.
Suma sumarum, vsetky 4 su dobre
biky a nespravis zle s ani jednym, no vsetko je to nakoniec o cene. Ak chces minut co najmenej, zober Blizzarda. Ak ti nie je luto dat o 100 ci 200 viac tak ber Nerve ci Cube. Nerve nema konkurenciu ale direct sale ma aj svoje nevyhody a ak chces
bike z kamenneho shopu, Cube je dobra volba. Orbea je tiez dobry bike, ale drahy. Ak by ti dali zlavu 200 E tak je to ok cena a ak by ti este vedeli zamenit brzdy za Deore 6105 ci SLX za maly doplatok, tak mas zaujimavy bike ktorych tu nejazdi vela (narozdiel od Cube/Canyon).