Kategórie
Bike-techGaléria našich bajkov # MTB # horský bicykel # výmena dielov # upgrade # skúsenosti # diskusia # technické otázky
Výpredaj -21% Rock Machine Thunder 29 VB detský bicykel, zelená/strieborná/čierna
599 €
-21%
MOC 839 €
Novinka CTM RAMBLER 3.0 29 bicykel, matná sivomodrá/lesklá čierna
649 €
MOC 769 €
Výpredaj -12% GHOST Nirvana Essential 27.5 bicykel, green/grey
1 229 €
-12%
MOC 1 599 €
Akcia -22% GHOST Kato Universal 27.5 bicykel, green pearl/azur blue metallic
619 €
-22%
MOC 889 €
Akcia GHOST Lanao EQ 27.5 dámsky bicykel, pearl red gloss/pearl purple matt
od 739 €
MOC 869 €
savings CTM CHARISMA 1.0 27.5 dámsky bicykel, biela perleť/mint
289 €
savings
MOC 459 €
Akcia -10% GHOST KATO Essential 29 bicykel, light blue pearl/orange gloss
od 619 €
-10%
MOC 779 €
Výpredaj savings GHOST Riot Trail Essential 29 bicykel, black/black
2 249 €
savings
MOC 3 299 €
Výpredaj -13% GHOST Riot Trail Full Party 29 bicykel, silver/electric purple
2 599 €
-13%
MOC 3 899 €
Výpredaj -18% GHOST Riot Trail AL Essential 29 bicykel, grey/orange
od 2 449 €
-18%
MOC 3 299 €
Výpredaj -26% Orbea OIZ H10 29 bicykel, apricot orange/limestone beige
2 749 €
-26%
MOC 3 699 €
Výpredaj -23% Orbea OIZ M-TEAM XTR 29 bicykel, digital lavender/carbon raw
6 199 €
-23%
MOC 7 999 €
savings Marin Alpine Trail Carbon 1 29 bicykel, čierna/sivá/modrá
od 2 449 €
savings
MOC 3 699 €
Marin Alpine Trail XR GX AXS 29/27.5 bicykel, ružová/modrá/čierna
4 799 €
MOC 5 299 €
Novinka -29% Rock Machine Whizz FS II 50 29/27.5 bicykel, matte deep ocean blue
od 2 099,90 €
-29%
MOC 3 099 €
-30% Rocky Mountain Instinct Carbon 50 Tour C1 29 bicykel, modrá/oranžová
4 299 €
-30%
MOC 6 100 €
Akcia Novinka Rock Machine Whizz FS I 90 AXS 29 bicykel, matte deep ocean blue
od 4 749 €
MOC 5 499 €
Výpredaj -15% Marin Rift Zone Carbon 1 29 bicykel, červená/karbón
2 849 €
-15%
MOC 3 699 €
Lefty 160mm travel
Fox dual 160/95mm travel
vidim, ze mas M_ko. Aku mas vysku a dlzku noh ?
http://www.bikerumor.com/2015/07/07/the-pike-grows-up-longer-travel-rockshox-lyrik-and-new-yari-coming-soon/
sorry presunuté do správnej témy
Mam 177 cm ale dlsku noh som si nikdy nemeral
prvé fullko, doteraz som mal dirt, tak cítim zmenu troška... čo vy na to?
No ale co mna zaraza je ako je to lacne giant pruzenie navrhnute. Volaju to flex point http://www.giant-bicycles.com/showcase/stance-27-5/#technologyflexpoint pretoze cele je to zalozene na tom ze trubky zadnej stavby sa musia prehybat aby to vobec, fungovalo. A ja ozaj asi nechcem bajk kde sa cela zadna stavba prehyba, to co je namahane opakovnym ohybom sa casom zlomi- to ma ucili v skole. Zadna stavba ma byt predsa co najpevnejsia, nie sa ohybat. Resp. ked sa len pozriem na ten obrazok na stranke giantu je mi jasne ze najviac namahane to musi byt v zvare pri zadnej oske.. Preco tam preboha nedali dole este cap, ked je uz 4cap bez licencie....nepochopim. A tiez chod tej zadnej stavby nemoze byt moc efektivny ? Vsak ked to ide do zdvihu na zaklade toho ze sa musi aj ohybat kov? Mozno sa niekto fundovanejsi vie k tomu vyjadrit
edit: ok cital som nejake EN fora a rovnako navrhnuty je napr aj cannon scalpel alebo yeti 575 . Aj ked scalpel to ma len v karbone takto, v hliniku tam dali dalsi casp, zaujmave. A 575ka v hliniku tam sice cap nema ale ten zvar pri zadnej oske je brutalne predimenzovany narozdiel od stancu.
http://www.ivelo.cz/katalog/2012/nastaveni-posedu-na-kole/
http://www.ivelo.cz/domaci-servis-kol/vymena-sedla-nastaveni-posedu/
Lož. Resp. akou silou? Ak stále rovnakou a pod medzounpružnosti, tak je to lož. To ťa učili možno tak na základnej škole, na strednej už sa ukazuje deťom na fyzike toto:
Pokiaľ sa nedostaneš k medzi pružnosti(yielding point na obrázku), je materiál elastický, to znamená, že deformácia je vratná. Na tomto princípe fungujú obyčajné pružiny, ale aj takéto sedlovky:
Pravda, všetko časom podlieha degradácii(až na nejaké špeciálne zliatiny vzácnych kovov, prípadne vzácne kovy samotné - zlato, striebro, tantal, platina a ródium, ktoré i keby ľudstvo razom vyhynulo, tak by za 1000 rokov ostali v trezoroch časom takmer nedotknuté, ak odhliadneme od faktu, že by sa ten železobetónový trezor na tie zlaté nugety zrútil a poškodil ich), ale keď sa materiál dobre navrhne, vyrobí takmer bez nečistôt(ktoré môžu spôsobovať problém, že vytvoria v materiáli de facto dutiny, resp. miesta s inými fyzikálnymi vlastnosťami, prípadne bez samotných prázdnych mikroskopických dutiniek) a používa v konštrukčných medziach, tak môže vydržať veľmi dlho. Môžu aj dlhšie ako všetko ostatné na tom biku. Pozri sa napr. na staré vagóny B, ktoré niektoré jazdia od výroby bez rekonštrukcie podvozku od 70.-80. rokov. A tie pružiny stále držia. Ja si naopak myslím, že ak to navrhol nejaký inžinier, čo na to má materiálovo-technickú výšku a vyrobili to správne bez nejakých vád, tak to môže držať veľmi dlho. S predpokladom, že na tom nerobím blbosti, kedy by ten rám praskol bez ohľadu na to, či má alebo nemá pružiť.
Ale tiez som za pruznost vzpier - o cap menej, o problem menej.