A ešte je možnosť č.5: prevŕtať otvor na lanko na taký priemer aby ti tam vošiel aj bowden a je po problémoch (ale až pri ďalšej výmene lanka a bowdenu).
Záleží ale ako je otvor vyriešený, nie na každom ráme to pôjde.
A áno, ja som si to na svojom ráme spravil.
A neberte to nikto prosím ako odporúčanie, že však môjmu rámu to neuškodilo tak aj na vašom to bude OK. Nevŕtajte si do rámu
Ahojte, z dôvodu zanedbanej preventívnej údržby sa mi na Canyon Endurace CF vpredu na Ultegra páčke utrhlo lanko k zadnej prehadzovačke. Objednal som narýchlo Shimano sadu na zajtra, ale asi bude problém s lankom v ráme. Dali ste sem link na Alligator bužírku, ktorá žiaľ nie je teraz skladom. Nenapadá mi nejaká náhrada, ktorú by som našiel doma, špagát sa mi nezdá reálny, lebo otvor v karbóne je veľmi malý a neviem, ako by som to uviazal, aby to prešlo. Chcem sa uistiť, či je vždy treba riešiť tú bužírku alebo je na niektorých bicykloch v ráme priamo „kanál“ pre lanko. Teda, či náhodou niekto nemá skúsenosť, ako je to na Canyon Endurace CF.
Ešte mi napadlo staré lanko spojiť s novým zmršťovacou bužírkou, ale udrží sa to, nevyvlečie? Budem to meniť vnútrom prvý raz, preto mám takéto otázky…
Dnes mi prišla tá Shimano sada, tak som sa pustil do toho… Výmena lanka a bowdenu bola bez problémov (pomohol mi videonávod) - lanko som pretiahol spojením so starým lankom cez teplom zmršťovaciu bužírku, udržalo to. Tak ma to celkom tešilo, ako dobre to ide, akurát mi bolo ľúto omotávky, ktorá bola po 10000 km ešte vo veľmi dobrom stave. Tiež som zistil, že som si pre môj bicykel mal kúpiť ešte bowden OT-RS900 - nechal som zatiaľ pôvodný.
No tým sa dobré správy končia. Problém je, že mi to proste neprehadzuje - veľká páčka nejde stlačiť normálnou silou a malá nerobí nič (akoby už bolo na najmenšom zaradené, čo vlastne aj je). Vyzerá to, že problém je tam a lanko sa utrhlo možno len ako dôsledok. To je však už iná téma, popozerám tu po fóre, no asi budem musieť navštíviť servis.
Nemáš to už náhodou na páčke pre radené? Potiahni rukou lanko a podraď páčkou. Nebol by si prvý s touto chybou
Žiaľ, nie. Ťahal som lanko a sledoval, či sa niečo deje, ale nedeje sa nič.
Dal som dole nejakú veľkú plastovú krytku, že nech sa pozriem na mechanizmus a tam som našiel zaseknutú hlavičku z pôvodného lanka + kúsky vláken starého lanka kade-tade. Snažil som sa všetko povyťahovať, ale je tam zlý prístup. Strašne som na seba naštvaný, že som zabudol na potrebu meniť lanko. Síce je to môj prvý cesťák a netušil som, že to môže mať také fatálne následky, ale aj tak…
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
1) priviazat na koniec stareho lanka spagat, vyvliect a potom navliect nove lanko pomocou spagatu
2) vyvliect len bowdeny, resp posunut ich tak aby trcalo lanko medzi otvormi a postupne na lanko navliekat uzku trubku, nieco co sa ti prepcha cez otvory v rame, napr nieco taketo https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/bowdeny-a-lanka/prislusenstvo/alligator-buzirka-k-radiacemu-i-linku-1-m.html ako som prave zistil tak na 3D tlac su rozmery co by mohli byt fajn, alebo zmrstovacie pasky
3) kupit si sadu neodymoveho magnetu na spagate: https://www.mtbiker.sk/shop/servis-a-trening/naradie/sady-naradia/park-tool-sada-na-montaz-laniek-bowdenov-a-hadiciek-internal-routing.html
Záleží ale ako je otvor vyriešený, nie na každom ráme to pôjde.
A áno, ja som si to na svojom ráme spravil.
A neberte to nikto prosím ako odporúčanie, že však môjmu rámu to neuškodilo tak aj na vašom to bude OK. Nevŕtajte si do rámu
Ešte mi napadlo staré lanko spojiť s novým zmršťovacou bužírkou, ale udrží sa to, nevyvlečie? Budem to meniť vnútrom prvý raz, preto mám takéto otázky…
No tým sa dobré správy končia. Problém je, že mi to proste neprehadzuje - veľká páčka nejde stlačiť normálnou silou a malá nerobí nič (akoby už bolo na najmenšom zaradené, čo vlastne aj je).
Žiaľ, nie. Ťahal som lanko a sledoval, či sa niečo deje, ale nedeje sa nič.
Dal som dole nejakú veľkú plastovú krytku, že nech sa pozriem na mechanizmus a tam som našiel zaseknutú hlavičku z pôvodného lanka + kúsky vláken starého lanka kade-tade. Snažil som sa všetko povyťahovať, ale je tam zlý prístup. Strašne som na seba naštvaný, že som zabudol na potrebu meniť lanko. Síce je to môj prvý cesťák a netušil som, že to môže mať také fatálne následky, ale aj tak…
Našiel som tu diskusnú tému o tomto probléme, skúsim pokračovať tam, ale vyzerá to na nutnosť kúpy novej páky.