podla vas po kolkych km je potrebna vymena retaze mam najazdenych 1300 km na nej kolko este km zhruba bude pouzitelna. niekde som cital ze v priemere okolo 2000Km to treba menit , viem ze sa to da aj nejako mariat atd. ale chcem sa vas spytat ze po kolkych km menite rataz vy? a kolko ma asi vyde nova hg na 9 kolo deore
... Prvá blbosť - postavíš sa na pedál a nepohneš sa (do kopca), keď nahodíš menšiu šajbu, tak sa pohneš. Podľa teba preto, lebo páka kľuky znásobuje silu na menšom prevodníku. Hm, a čo keď tak dáš väčší pastorok na kazete a prevodník necháš rovnaký. Tiež sa pohneš - ale ťah na reťazi je predsa rovnaký?!?!
Hmmm, asi tych 7 semestrov matiky a 2 semestre fyziky mi dali zadara... Vsak sa uz konecne zamysli sedliackym rozumom!!! Ked sa po preradeni pohnes (zaradenim mensieho prevodnika - uvaha sa tykala radenia na prevodnikoch), tak si asi musel vyvinut vacsiu silu na retazi (= vacsi tocivy moment na kolese) , inac by si sa totiz do uvedeneho hypotetickeho kopca nepohol!!!. V pripade radenia na pastorkoch davam za pravdu Audinovi a aj zaver vplyvu zaradenych prevodov na namahanie retaze tahom je taky, ze je vhodnejsie radit najprv na max. povolene pastorky s ohladom na krizenie retaze a az tak mensie prevodniky (vid. "retazovy paradox"). Mimochodom, vobec nepochybujem, ze na zivotnost retaze maju vplyv aj vsetky ostatne faktory uvedene v inom Tvojom prispevku. Ja som sa zameral len na vplyv zaradenych prevodnikov versus sila napinania retaze, co som v uvahe aj uviedol (tzn. ze vplyvy, ako je krizenie, neuvazujem). Je to obvykla prax, ze sa v rozbore beru do uvahy len 2 parametre (napr. zavislost y na x, y=f(x), 2D grafy), inac je pocet vplyvov taky velky, ze sa neda urobit prehladny zaver. Naviac sa niektore vplyvy v tomto pripade (krizenie, opotrebovanie spinou) nedaju kvantifikovat.
Mam overene z praxe z mojho okolia, ze silovo jazdiaci biker (t.j. ktory nepreradi do kopca na lahsi prevod, ale postavi sa do pedalov a taha silou), najazdi na retazi statisticky cca 7000-7500 km, kdezto iny len napr. 2500 - 3000 km. Skusal som si to vysvetlit (aj pre seba), preco tomu tak moze byt.
Nechcem neustale obhajovat fyzikalne zakonitosti paky, fakticky ma to uz nebavi. Ak ma Audino zaujem, tak nech v tom pokracuje aj v mojom mene. Vdaka.
ti co pisu ze menia kazdych 1000km je to ich problem ked ich to bavi
priklanam sa k tym co menia retaz aspon od 5000km nahor
osobne 9000km vsetko komplet nove od 02/10 a dodnes nic nepreskakuje
urcite v tom hra nieco aj cistenie a spravne radenie(su aj taki co v kopci
preradia o 2-3 pastorky nahor naraz a nevadi im ze ***** retaz)
keby ze jazdim nejke blato vodu dirt DH(co vsak nehrozi) tak by som tu retaz cistil
a nie vyhadzovat kazdy mesiac love na novu
nam cestakom to vsak nehrozi
a este naokraj ten kto jadzdi do2000km/rok tak mu to moze byt jedno
Samozrejme, jedna reťaz vydrží poriadne dlho, na zimákovi má cez 21 tis. Ale na druhom biku mením poctivo podľa posuvného meradla. Lebo čo spravíš, keď náhodou rupne alebo prídu totálne blatové preteky a "zhnedne"? Dáš novú, ktorá ti na kazetu nesadne, bude strieľať? Keď potrebuješ naozaj funkčný bike, výmena reťaze podľa "132,8" nie je zlá vec...
Nuž mne vydržala 4500km a teraz sa začala trhať aj som ju 2x opravil ale tretý už nejdem Pôjdem si kúpiť reťaz tejto značky YABAN neviem čo je zač ale vyzerá v pohode
mne retaz hg53 vydrzala 2500km,nameral som 132.8mm a isla dole...kupil som kvalitnejsiu a drahsiu hg73 a tu som zo zvedavosti zmeral po 500km a zhrozou som zistil ze ma 132.9!!!!.... rovnaka udrzba ako na starej hg53 a jazda iba v suchu,ziadne blato... nechapem..
Na horskom: kúpim 4 reťaze a točím ich každých 500 - 1000 km do nemoty (teda podľa stavu "od oka" či funkčnosti 12 - 16 tisíc km). Potom to celé vymením (prevodníky, reťaze a kazetu) a začne nový cyklus.
Na cestnom stačia 3 reťaze a striedať po 3 - 5 tisíc km. Dokopy v pohode 40 a viac tisíc km. V mojom prípade na 9 kole Campagnolo tri reťaze C-9. Idem vymeniť po 45 tisíc km.
Prečo kľuky? Snáď si myslel prevodníky. Vari prevodníky sa neopotrebuvávajú či čo? Samozrejme, že odídu aj prevodníky. Alebo si chcel napísať niečo iné? Ovšem ak si mal kľuky s nalisovanými prevodníkmi, tak sa musia vymeniť celé kľuky, to je jasné.
ja som dnes tiež zmeral retaz a nameranych 135mm nechapem lebo ma najazdene 500km a tarostlivosť má dobru, na krizenie aj radenie si tiez davam pozor. fakt nechapem
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
da sa kupit za nejakych 170ks,-
Hmmm, asi tych 7 semestrov matiky a 2 semestre fyziky mi dali zadara... Vsak sa uz konecne zamysli sedliackym rozumom!!! Ked sa po preradeni pohnes (zaradenim mensieho prevodnika - uvaha sa tykala radenia na prevodnikoch), tak si asi musel vyvinut vacsiu silu na retazi (= vacsi tocivy moment na kolese)
Mam overene z praxe z mojho okolia, ze silovo jazdiaci biker (t.j. ktory nepreradi do kopca na lahsi prevod, ale postavi sa do pedalov a taha silou), najazdi na retazi statisticky cca 7000-7500 km, kdezto iny len napr. 2500 - 3000 km. Skusal som si to vysvetlit (aj pre seba), preco tomu tak moze byt.
Nechcem neustale obhajovat fyzikalne zakonitosti paky, fakticky ma to uz nebavi. Ak ma Audino zaujem, tak nech v tom pokracuje aj v mojom mene. Vdaka.
ti co pisu ze menia kazdych 1000km je to ich problem ked ich to bavi
priklanam sa k tym co menia retaz aspon od 5000km nahor
osobne 9000km vsetko komplet nove od 02/10 a dodnes nic nepreskakuje
urcite v tom hra nieco aj cistenie a spravne radenie(su aj taki co v kopci
preradia o 2-3 pastorky nahor naraz a nevadi im ze ***** retaz)
keby ze jazdim nejke blato vodu dirt DH(co vsak nehrozi) tak by som tu retaz cistil
a nie vyhadzovat kazdy mesiac love
nam cestakom to vsak nehrozi
a este naokraj ten kto jadzdi do2000km/rok tak mu to moze byt jedno
PS: Podľa nicku asi píšeš o ceste, ja zase o MTB.
Na horskom: kúpim 4 reťaze a točím ich každých 500 - 1000 km do nemoty (teda podľa stavu "od oka" či funkčnosti 12 - 16 tisíc km). Potom to celé vymením (prevodníky, reťaze a kazetu) a začne nový cyklus.
Na cestnom stačia 3 reťaze a striedať po 3 - 5 tisíc km. Dokopy v pohode 40 a viac tisíc km. V mojom prípade na 9 kole Campagnolo tri reťaze C-9. Idem vymeniť po 45 tisíc km.
na MTB.