Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Podla mna si zrely na washedky.
Michal, bude dobrá aj espresso, teda skôr ristretto?
Mne to sedi ked je 19.5gr in a 54g out. To uplne ze ristreto neni
Ja som extrémista, double ristretto 1 : 1.5
Objednal som praženie na Espresso (asi bude tmavšie, ako na filter), tak uvidíme.
Kerinci je vyrazne ovocna. Nemyslim tym kysla. Myslim rozne druhy ovocia. Ale treba aby sa stihla vyextrahovat a na to ma vplyv dlzka extrakcie ale aj mnoztvo pretecenej vody. Cize ak ti pretecie za 30s 35ml tak sa vyextrahuje ovela menej veci ako ked ti za ten cas pretecie 55ml. Ale pozor. Samozrejme to neni o tom ze si vyladis svoj 1:1.5 a potom to ides porovnat s 1:3 tak ze to len nechas tiect dlhsie. To samozrejme nie. Ten vacsi pomer musis rovnako ladit aby si mal aciditu oblu a v dochuti aby orevladalo ovocie bez prilisnej horkosti. Asi ti je to jasne ale pisem to aj pre dalsich co to mozu citat. Mne na mojich strojoch velmi casto vychadza optimalne 28s extrakcia (od zapnutia). Preinfuziu nepouzivam.
Len mi to s preinfuziou chutilo horsie ako bez. Thats all
Mam k tomu aj ten novy upgrade ktory zvlada 16-18g na shot.
https://outin.com/products/nano-portable-espresso-machine-basket-pro
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
...existuju aj lacnejsie alternativy:
https://www.kofio.cz/prislusenstvi/rhino-screen-driver-sroubovak-na-sitko-sprchy-kavovaru/13311