Viete niekto poradiť? Do cesťákov ani gravelov sa veľmi nevyznám, no napriek tomu som začal stavať (akýsi hybrid) bike z komponentov čo mi ostali v komore, kúpil som nejaký rám z bazáru a čínsku 29" karbónovú vidlicu z ali.
Je mi jasné , že to nie je cestná vidla a ani gravel veľmi nie, ale predsa len sa mi zdá ten clearance až príliš a rozmýšľam či by nebola blbosť kúpiť 27,5" vidlicu. Podľa mňa by tam to koleso stále vošlo, ibaže neviem, či by som si s geometriou pohoršil alebo možno aj prilepšil keďže by sa horná rámová dala trochu do roviny... názory?
posledný komentár: 24. 4. 2020 o 12:10
Skus smartfonom, alebo inym sposobom zmerat hlavovy uhol v aktualnej konfiguracii. Podla toho sa da dalej rozhodovat ako dobre/zle ti ovplyvni ovladanie kratsia vidlica.
Ten clearance je tam práve preto, aby to geometriou (axle to crown distance) zodpovedalo cca. 100 mm odpruženej vidlici, na ktorú je pravdepodobne optimalizovaný aj ten rám. Pri kratšej vidlici budeš mať strmší hlavový uhol, teda agilnejšie a responzívnejšie riadenie, na druhej strane, vo vyšších rýchlostiach môže byť ten bike "nervóznejší," vratkejší.
Ak by sa ti tá 27.5" vidlica niekde povaľovala v pivnici, tak budiž, jazdiť by sa s tým dalo (sám som na podobnom koncepte nejaký čas jazdil a bolo to v pohode) no ak už máš tú 29", cielene by som ju nekupoval.
OK díky za radu. 👍
BTW, sorry za ten post, zakladať tému na tomto novom fóre je peklo