V poslednej dobe sa mi objavila nepríjemná chyba na pákach 105. Na nižší (ťažší) prevod niekedy nezhodia na prvý raz. Treba niekedy dva tri krát "cvaknúť" malú páčku a potom to zhodí. Nie je to pravidelne je to skôr náhodné a preto je to nepríjemné. Máte dajakú radu ako to opraviť?
Hore ťahá veľka páka dobre. Prehadzovač ťahá lanko dobre je napnuté a pekne radí.
Asi tuším čo to bude, mal som niečo podobné a mesiac som sa trápil, že kde je problém, raz radilo, raz nie a stále dookola. Kým mi raz na ceste z práce neprasklo úplne lanko Teda predpokladám že v páke sa ti postupne utrháva lanko v mieste aretovacieho železného "olovka" A teda jednotlivé utrhnuté lanka ti drú o telo páky a smerom dole keď to ťahá len pružina prehadzovačky to nejde dobre. A nie je to nič výnimočné na cestnom Shimane čo som pozeral.
V strede bovdenu to asi ani nejde ale pri vstupe alebo niekde v lome a pod
Mne sa teraz urvali obe lanka na mtb pod stredom ako vychadzali cez ten plastovy bazmeg pod mufnou
Aby som to este trochu skomplikoval: Dolezite je, ci Ti to pri pokuse o odradenie cvakne. Lebo ak ano, tak sa to skutocne javi ako rozstrapkane lanko. Mne sa vsak na mojich pakach (ST-5800) dialo ine, a sice, ked som chcel odradit na tazsi prevod, vobec mi mala packa necvakla, ale pokracovala naprazdno dalej, akoby som ju len tahal spolu s velkou pri radeni na lahsi prevod. Dialo sa mi to takmer vylucne v chladnom pocasi okolo nuly. S oteplenim to zmizlo. Nechcelo sa mi v tom vrtat, takze som to nejako preckal, ale do dnes neviem, preco to robilo. A robilo to na obidvoch pakach, teda aj pri snahe odradit na maly prevodnik, to iste, mala packa isla naprazdno az na koniec mozneho rozsahu bez cvaknutia.
Takže som to bol pozrieť lano ako som predpokladal je dobré nie je roztrapkane. Však som ich aj bowdenami menil niekedy na začiatku leta. Pri odradení malá páčka necvakne, ťahám páku naprázdno. A je pravda že teraz je zima, včera bolo trocha teplejšie (8-12°C)a tak sa mi to stalo za celý výjazd len pár krát (2-3 razy). V cez víkend bola väčšia zima 3-5°C a vtedy ma to hnevalo. Je to presne ST-5800. Toto by som teda nepovedal že ma teplota na funkčnosť taký výrazný vplyv. A nikdy by som si funkčnost nedal do súvislosti s teplotou. Ďakujem Vám páni za pomoc. Budem to ešte sledovať.
Doma som to nedokázal dať do stavu aby to nešlo, fungovalo na 100%. Asi fakt na to bude mať mať vplyv teplota. Hlava mi to neberie ale je to tak. Lanka a bowdeny viem zhodnotiť či sú zlé alebo nie.
Mal som podobný problém, na ťažšie som odraďoval na 3-4 pokusy (Ultegra 6800). Spočiatku stačilo páčku pri odraďovaní potlačiť viac dopredu, nie len do boku. Neskôr to robilo problémy aj pri izbovej teplote na trenažéri. Po posledných pretekoch minulej sezóny som už stratil trpezlivosť a teraz mám nové páky. Nalomené lanko sa prejavuje trocha ináč, s tým som si už tiež užil. Preventívne mením každých 5 kkm.
Takže som to bol pozrieť lano ako som predpokladal je dobré nie je roztrapkane. Však som ich aj bowdenami menil niekedy na začiatku leta. Pri odradení malá páčka necvakne, ťahám páku naprázdno. A je pravda že teraz je zima, včera bolo trocha teplejšie (8-12°C)a tak sa mi to stalo za celý výjazd len pár krát (2-3 razy). V cez víkend bola väčšia zima 3-5°C a vtedy ma to hnevalo. Je to presne ST-5800. Toto by som teda nepovedal že ma teplota na funkčnosť taký výrazný vplyv. A nikdy by som si funkčnost nedal do súvislosti s teplotou. Ďakujem Vám páni za pomoc. Budem to ešte sledovať.
Attachment:
2021-04-21 19.08.55.jpg
Naozaj si pozrel aj hlavičku lanka kde sa to trhá?
Mne nastal opacny problem pri lavej pake. Pri radeni na vacsiu pilu mi preskocil pastorok v pake a lanko sa ani nepohlo. Vymenil som za novu paku a funguje. Povodna paka je KO len neviem co lebo ma len 200km.
Lanka sú na 100% dobre, mal som ich von, nič tam nie je. Zhodnotil som to že musím vymeniť páku. Včera som prišiel na nový poznatok. Keď za páku potiahnem rýchlo, razantne. tak to neprehodí. Ale keď ju potlačím pomaličky tak cvakne a prehodí. Zrejme je vnútri dajaká západka ktorá už nedrží na mieste ale preskočí. Vlastne čo sa čudujem keď to ma cez 25tis. km.
Mne toto robilo aj na Tiagre aj na 105 v chlade - ztuhnuté mazivo toho mechanizmu v páke. Skús to prestrieknúť nejakým silikónovým sprejom (možno aj WD40 a premazať). Možno to pomôže.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Také som nezažil, že "strapkanie sa" lanka niekde uprostred bowdenu. To prakticky nie je ani možné.
Mne sa teraz urvali obe lanka na mtb pod stredom ako vychadzali cez ten plastovy bazmeg pod mufnou
Naozaj si pozrel aj hlavičku lanka kde sa to trhá?