Ahojte, dostal som na okruhliny trekingovy bicykel Bergamont Horizon 4. Jazdim vsak dlzky a trasy,co su presne na gravel vhodne. Velmi sa mi ten Bergamont paci designovo. Rad by som to prestaval na gravel. nechcem do toho megavela investovat, jazdim tak 1-2x do mesiaca,dlzky do 100km. Jazdim skor rekreacne. Na co musim davat pozor pri vybere komponentov? Je microshift ok,ci radsej urcite shimano? som si myslim dost zrucny,len doteraz akurat bike som nikdy nerozoberal. Chcel by som to ako zimny projekt :)
Prevod by som asi zvolil 1x11. Rafiky mam s dinamom v naboji, tie chcem urco vymenit za lahsie. takisto prednu vidlu,ktoru mam odpruzenu,za pevnu. Ked si napriklad tu vyberiem komponenty, ako kluky, prevodniky, budu mi pasovat na ram? co mam velke plus si myslim,je to ze mam hydro brzdy kotucove. Viem ze to bude stat dost penazi,ale chcem sa do toho pustit,nech uz jazdim gravelom na jar. Geometria ramu by mala byt dost podobna ako ma gravel.
vopred diky za rady bajkery :)
posledný komentár: 22. 8. 2025 o 20:08
posledný komentár: 13. 8. 2019 o 21:32
microshift je ok ale ak chces nechat hydrauliku tak tam si musis dat pozor na nasledovne:
-ak si chces nechat hydro strmene a kupit len paky tak musi ti sediet hadica a kvapalina.
-ak uz budes nechavat strmene a menit vidlicu za pevnu tak tie su flat mount - pozri si ci mas flat alebo post mount. potom by sa to dalo zachovat adapterom.
set paky a strmene 1x11 vies kupit na bazare za 100vku cca. [napr sram rival/apex]
-kluky a prevodnik musis vybrat tak aby ti sedela retazova linka,
-prehadzovacka moze ostat ak ti kazeta vyhovuje ale zase pozor potom na gear ratio = cestne/gravel paky nemaju taky tah ako mtb radenie.
-predstavec a rajdy vies kupit za nejakych 50eur dokopy - tam si daj pozor na geometriu a posed kedze rajdy maju rozne vzdialenosti, zakrivenie a tak isto aj predstavec [uhol].
-pri kolesach pozor aku maju osku. pri krossovych som sa stretol viackrat s 15x100 prednou oskou co je nonboost standard pre XC. bezne je 12x100 aby sa tam vedeli supnut gravel/cestne kolesa.
Pripadne hod fotky bajku alebo link, ze co to je zac. podla toho sa bude dat lepsie urcit co ako :)
podobne veci sa riesili uz tu: https://www.mtbiker.sk/forum/cestne-a-gravel-komponenty/trekovy-bicykel-na-gravel-radeni--49423
pripadne porozmyslaj ci to stoji za tu namahu lebo hlinikovy gravel s karbon vidlicou na 1x11 vies vyskladat pod 1000e